22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Prima iniţiativă PNL, respinsă de PSD de dragul de a o respinge

Prima propunere lansată majorităţii PSD-iste din Consiliul Local Câmpulung de către grupul PNL a fost respinsă doar de dragul de a fi respinsă, nu că n-ar fi fost o idee bună. A fost primul semn că liberalii trebuie să se obişnuiască să le desfiinţate iniţiativele, chiar dacă sunt în beneficiul comunităţii. Păcat dacă social-democraţii au de gând să conducă cu gloata, nu cu capul, alegând de la rivali ce este bun pentru Câmpulung. Noi, la fel ca locuitorii municipiului, cărora le pasă de restabilirea normalităţii după un an şi jumătate de tras de scaun, am sperat că se va instala pacea şi va începe munca în localitate, căci de lâncezit s-a lâncezit destul. Primul semnal că orgoliile între partide se vor manifesta proporţional cu numărul de mandate câştigate l-am primit vineri după-amiază, la şedinţa de constituire a Consiliului Local, încheiată cu votarea titulaturii şi a numărului de membri ai comisiilor de specialitate ale Legislativului municipal. Deşi, în alte vremuri, se obişnuia ca la ceremonia de învestitură să fie desemnată şi componenţa respectivelor comisii, aleşii, împreună cu şefii Prefecturii, au căzut de acord ca formalitatea să fie lăsată pentru altădată. 

Până la următoarea întâlnire în noua formulă, Cristi Creţu, de la PNL, a propus o modificare de denumire – şi, pe cale de consecinţă, de atribuţii – în cazul a două comisii. Mai precis, ceea de ţine ce patrimoniul construit al Câmpulungului, care intră în prezent în sarcina Comisiei de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură, să fie trecut către Comisia de Cultură a Consiliului Local. În varianta extinsă, Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, sportive şi de agrement. Aşadar, o mică modificare, prin trecerea unei sintagme (cu sarcinile aferente) din titulatura Comisiei nr.2 în cea a Comisiei nr.4. 

Sugestia lui Creţu nu era rea, mai cu seamă că la Comisia 4 nu este cine ştie ce activitate: partea cu ştiinţa este zero, chestiunile de învăţământ şi sănătate sunt deja reglementate la constituirea bugetului local, plus că Legislativul are reprezentanţi în Consiliile de Administraţie, sportul şi agrementul nu sunt nici pe departe priorităţi. Iar în ceea ce priveşte protecţia socială, manifestată prin repartiţia de locuinţe ale Primăriei, acestea au ajuns să fie atribuite solicitanţilor doar dacă moare cineva dintre actualii ocupanţi. În rest, autorităţile n-au ce case să mai dea câmpulungenilor fără un acoperiş deasupra capului. De aceea era bine, după cum a recomandat Cristi Creţu, ca problematica monumentelor istorice şi de arhitectură să fie ocupaţia acestei comisii însărcinate, printre altele, cu domeniul cultural. 

Cum partenerul de decizii în Consiliul Local, Constantin Staicu, de la PAM, desemnat preşedinte al primei şedinţe de Legislativ proaspăt constituit, a propus menţinerea vechilor denumiri, clar lucru, acesta n-a fost consultat înainte, pentru a se asigura o armonie la nivelul Opoziţiei. Ori ideea lui Cristi Creţu a fost una spontană şi a luat prin surprindere inclusiv pe colegii de partid. În orice caz, era pertinent ce voia liberalul, chiar dacă din tabăra adversă s-au auzit comentarii răutăcioase că „n-are nicio treabă una cu alta”. Chiar să fi fost aşa, aprobându-se propunerea lui Creţu, se lua o povară de pe umerii Comisiei de Urbanism, care, teoretic, are destul de muncă, şi se dădea Comisiei de Cultură, care, în afară de a asculta o grămadă de nevoiaşi care cer locuinţe (dat fiind şi caracterul social al comisiei), fără a-i putea ajuta, n-are mare lucru de făcut.

Iniţiativa lui Cristi Creţu a strâns doar şase voturi, pe cele ale colegilor PNL, restul votând împotriva ei. Adică cei zece de la PSD, doi de la ALDE, plus consilierul de la PAM, care apucase să propună păstrarea vechilor denumiri, care exprimă cu ce se ocupă fiecare comisie în parte. Nu ştim cât au înţeles nou intraţii de la PSD ce li s-a cerut să voteze, în condiţiile în care comisiile au titulaturi kilometrice, iar ei n-aveau nicio hârtie în faţă, care să le uşureze decizia. Dar au priceput că, fiind ceva venit de la PNL, trebuie să voteze împotrivă, de unde deducem politica lui „Gică Contra” intenţionată a fi practicată de dominaţia roşie în mandatul 2016-2020. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!