=Un astfel de caz s-a petrecut în Vişoi, la blocul 27, unde conţopiştii lui Ţâroiu habar nu aveau de o locuinţă prin care se perinda abuziv un cetăţean
Aidoma lui David Copperfield, „scamatorii” care administrează fondul locativ scot apartamentele din mânecă la momentul potrivit, pentru beneficiarul potrivit. Unii aşteaptă o viaţă, alţii aşteaptă o vară statutul de chiriaş al Primăriei, cu siguranţă, preferat celui de chiriaş la privat, datorită sumelor foarte mici percepute de stat. Înainte de sărbători, aleşii l-au făcut fericit pe Radu Ionuţ Moroe, solicitant de ANL, care n-a fost frământat de emoţiile aşteptării prea mult timp. Omul a făcut cerere la Primărie în august 2019 şi, în decembrie, era rezolvat. Norocul lui a constat în încetarea contractului de închiriere al lui Dumitru Gabriel Pancu, titular din 1 ianuarie 2009 al unui apartament cu două camere. Acesta a pus punct relaţiei cu Primăria pe 30 septembrie 2019, dând şansa familiei Moroe de a se muta din blocul A1 în blocul B1. Acest caz fericit, soluţionat cu o rapiditate uluitoare de Socialul lui Bădiţa, în contextul unei penurii închipuite de locuinţe ale Primăriei, se produce la o lună distanţă de momentul descoperirii unui apartament în Vişoi, scăpat de autorii neglijenţi, la o actualizare a averii municipalităţii.
Apartamentul, omis din evidenţe, chiar în timpul lui Ţâroiu, care şi-a îmbuibat salarial subordonaţii
Anul trecut, subalternii lui Ţâroiu au descoperit că au un apartament, scăpat din evidenţele Primăriei în timpul acţiunilor de actualizare a bunurilor municipalităţii. Liviu Ţâroiu a justificat apariţia acestui spaţiu, la două decenii distanţă de transferul fondului locativ de la Edilul la Primărie, printr-o transmitere defectuoasă a bunurilor. Lucru total neadevărat, căci apartamentul depistat în 2019 a figurat în actul de predare-primire. Iată, în rezumat, cronologia evenimentelor consumate între 1995-2019, încheiate cu înzestrarea municipalităţii cu o locuinţă numai bună de repartizat. Asta după ce va fi reparată, căci un spaţiu neîncălzit atâta amar de vreme are, cu siguranţă, nevoie de îmbunătăţiri consistente.
La data de 31 august 1995, Consiliul Local din timpul primarului Gheorghe Oancea aproba Hotărârea nr.29, care certifica constituirea domeniului public şi privat al Câmpulungului. Trei ani mai târziu, pe vremea lui Sorin Buta, aleşii au decis reorganizarea Regiei Autonome Edilul Câmpulung. Prin Hotărârea nr.57 din 22 octombrie 1998 s-a stabilit că „activităţile de fond locativ, spaţii comerciale şi cu altă destinaţie, precum şi investiţiile de interes general ale municipiului trec de la RA Edilul la Primăria Municipiului Câmpulung.”
După Oancea şi Buta, a venit rândul lui George Bălan să continue procedura. O nouă hotărâre a Consiliului Local, cea cu numărul 38, din 25 martie 2004, conţinea Inventarul domeniului privat al Câmpulungului, unde apare ceea ce ne interesează în această relatare: fondul locativ. În această anexă datând de acum 16 ani apare blocul 27 din Vişoi, cu patru apartamente aparţinând Primăriei. După alţi treisprezece ani, pe când la conducerea municipiului se afla Liviu Ţâroiu, cu ocazia unei actualizări a acelei hotărâri date în timpul lui Bălan, un apartament s-a pierdut pe traseu, clar, din superficialitatea care caracterizează maniera de lucru la Primărie. În H.C.L. nr.113 din 5 octombrie 2017, Primăria figurează ca deţinând trei locuinţe în blocul 27, deşi în anexa iniţială erau patru.
Administratorul a sesizat Primăria, încă din 2018, de prezenţa locatarului clandestin
Şi probabil că omis rămânea dacă administratorul care are în responsabilitate imobilul cu pricina nu atrăgea atenţia „proprietarei” în privinţa perindării prin spaţiu a unui locatar clandestin. Că stătea temporar sau permanent era treaba Primăriei să afle. Ceea ce revoltă mai puternic în această speţă dovadă a delăsării unor bugetari cu lefuri de corporatişti este că sesizările Asociaţiei de Proprietari la Primărie datează din anul 2018. Şi abia la final de 2019, subalternii lui Liviu Ţâroiu s-au urnit să-şi ia locuinţa în primire. Mai întâi, în evidenţele din care fusese scăpată de un aiurit cuprins de dubla euforie salarială din 2017, anul în care apartamentul s-a pierdut în acte. „Încă din anul 2018, Asociaţia de Proprietari RO 2010 ne aducea la cunoştinţă faptul că apartamentul nr.3 din strada Locotenent Dumitru Lazea, nr.10, bloc 27, scara D, parter, apartament ce face parte din fondul locativ al Primăriei Câmpulung – asta susţinea administratorul în adresa sa -, este locuit de o persoană care nu este chiriaşul de drept al respectivului spaţiu. De asemenea, se specifica faptul că spaţiul este într-o stare deplorabilă, de nelocuit, înregistrând şi o restanţă la cotele de întreţinere de 16.696,50 lei la acea dată.”, menţionează documentul Primăriei, care explică necesitatea adoptării unei hotărâri de către Consiliul Local, prin care locuinţa să reintre în patrimoniul locativ al municipiului.
Şeful asociaţiei de proprietari a trebuit să insiste ca Primăria să-şi trimită oamenii în teren
Cum Primăria a rămas indiferentă la sesizarea sa, responsabilul Asociaţiei de Proprietari RO 2010 a revenit, pe 22 noiembrie 2019, cu o nouă adresă. Administratorul a informat autorităţile că, de la preluarea asociaţiei, pe 1 septembrie 2018, n-a găsit la apartamentul nr.3 niciun locatar „cu care să poarte o discuţie asupra unor probleme de interes administrativ”. De la oamenii de pe scară, şeful asociaţiei de proprietari a aflat că în locuinţă stă, fără documente legale, un ins pe nume Gheorghe Răcaru.
Abia după această informare detaliată a administratorului, Primăria a catadicsit să trimită angajaţii cu atribuţii în zonă, unde au constatat că „apartamentul este într-o stare avansată de degradare, nu este racordat la reţeaua electrică, nici la reţeaua de alimentare cu gaze naturale, iar din declaraţia domnului Răcaru Gheorghe rezultă că acesta nu deţine vreun document legal asupra apartamentului nr.3.” Actele Primăriei nu făceau referire la un eventual contract de vânzare-cumpărare şi nici măcar de închiriere, ceea ce denotă dezinteresul slujbaşilor lui Ţâroiu faţă de bunurile publice, rătăcite din documente de parcă s-ar pierde nişte mărunţişuri.
Liviu Ţâroiu: „Am depistat acum că este un apartament în aer”
La sfârşitul lunii noiembrie 2019, la un an distanţă de primul semnal al administratorului, Executivul lui Liviu Ţâroiu a pregătit proiectul de hotărâre menit să completeze fondul locativ constituit în 2004, actualizat eronat în 2017 şi 2018, cu acest apartament descoperit graţie administratorului, nu diligenţelor Primăriei. Primăria, după cum aţi remarcat, a manifestat o lentoare revoltătoare, în condiţiile în care liderii săi se vaită că n-au locuinţe pentru a le repartiza oamenilor. Şi de aceea ridică o investiţie colosală, un aşa-zis bloc social, estimat la 20,8 milioane de lei, plătiţi de Ministerul Administraţiei Publice, cu o contribuţie locală de 4,3 milioane lei.
Primarul, care semnează argumentaţia situaţiei aberante prezentate mai înainte, a avut altă explicaţie în plen pentru pierderea apartamentului: „Un transfer incorect între IGO Edilul, nedeclarat, către municipalitate. Şi am depistat acum că este un apartament în aer.” Îl contrazice propriul raport, care poartă semnătura sa – dar, pesemne, el nu citeşte ce semnează – care spune clar că locuinţa s-a aflat în evidenţe până în 2017, când buimacii cu salariile dublate şi triplate au făcut „varză” inventarul public. Cât despre insul „turnat” de vecini că ocupă locuinţa statului, primarul susţine că acesta intră abuziv în spaţiu. Şi intră de ceva vreme, fără ca proprietara să-i fi cerut socoteală. „O să mai găsim d-ăstea. Niciodată nu l-am fi depistat. Ştiţi cine îi depistează pe ăştia? Cei care au nevoie de locuinţe.”, s-a amuzat primarul pe seama „vânătorilor” de locuinţe care îl ajută să-şi crească numărul chiriaşilor.
Magda BĂNCESCU