6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

După al treilea termen depăşit, Liviu Ţâroiu anunţă că-i penalizează pe executanţii din Piaţa Primăriei

Pentru prima dată, după depăşirea celui de-al treilea termen la care executanţii Group Concif şi Ratelen Construct trebuiau să predea investiţia finalizată în Piaţa Primăriei, reprezentantul autorităţii contractante anunţă public aplicarea de penalităţi. Liviu Ţâroiu a vorbit la şedinţa Consiliului Local de joi, 29 august 2019, nu din proprie iniţiativă, ci provocat de colegii care au deschis subiectul lucrării întârziate, despre sancţiunea aplicată „de la 1” firmelor familiei Răuţoiu. De la 1 august, bănuim, nu 1 septembrie, căci al treilea „finish” asumat şi ratat a fost 31 iulie 2019, după precedentele încălcate, 17 ianuarie şi 30 iunie. Neoficial, într-o discuţie cu redactorii noştri, primarul a luat în calcul penalizarea societăţilor constructoare încă din perioada organizării Zilelor Municipiului, când şantierul mutat pe bulevard trebuia să duduie. Şantierul fiind acelaşi din Piaţa Primăriei, în privinţa căreia deznodământul este lăsat în „coadă de peşte”: „la toamnă”, care s-a şi instalat de trei zile. Tot neoficial, şeful Executivului ne mărturisea că nu exclude varianta, ce-i drept, neplăcută şi costisitoare ca timp – timp pe care, oricum, îl pierde, aşteptând ca „logistica” şantierească să fie transferată din Piaţa Primăriei pe bulevard -, de a anula licitaţia pentru ultimul fragment al proiectului de reabilitare a centrului istoric şi Complexului „Kretzulescu”. De faţă cu toată lumea, consilierii locali, presă şi, prin intermediul presei, în faţa comunităţii câmpulungene, liderul municipiului n-a pomenit nimic despre reluarea procedurii, deşi, repetăm, timpul se pierde şi reluând licitaţia, şi aşteptând după constructorul care nu reuşeşte să ducă la sfârşit amenajarea zonei înconjurătoare a Primăriei, extinsă până la „Iepuraşul”.   

Dojană cu blândeţe a primarului: „La Piaţa Primăriei am întârziat, intră în penalităţi de la 1, n-am ce să le fac. Am tolerat cât s-a putut” 

„Suntem în începerea lucrărilor, cea mai mare lucrare, bulevardul central, strada Negru Vodă, strada Republicii, până la Nicu Leonard, partea care n-a fost prinsă în proiectul Piaţa Primăriei.”, a anunţat Liviu Ţâroiu un debut insesizabil câmpulungenilor, în cazul Bulevardului „Pardon”, investiţie care a fost apreciată de proiectant la o durată de doi ani. După ce am asistat la „performanţele” celor două firme asociate din Piaţa Primăriei, copleşite de o lucrare de maxim şase luni – durată care mai are puţin şi se triplează -, patru ani pentru bulevard pare un termen mai apropiat de realitate. Mai cu seamă că implică îngroparea cablurilor, schimbarea conductelor de utilităţi, iluminat nou şi, sperăm, şi faţade noi, în cazul celor rămase nereabilitate. De data aceasta, amenajarea cu pavaj pe bulevard şi asfalt pe Negru Vodă şi Republicii tinde către o reabilitare în regulă, având o grămadă de intervenţii adiacente. 

De aceea înclinăm să credem că al doilea mandat de primar al lui Liviu Ţâroiu va fi ocupat în totalitate cu proiectul bulevardului, despre care el susţinea, la mijlocul săptămânii trecute, că se află „în începerea lucrărilor”. Constructorii sunt aceiaşi din Piaţa Primăriei, Group Concif şi Ratelen Construct, asocierea având cap de afiş o a treia firmă a familiei Răuţoiu, Conteh Barengott. Relatăm despre un contract de 6,6 milioane de lei, în completarea celui de 6,4 milioane de lei, preţul de la licitaţie, pentru Piaţa Primăriei. 13 milioane de lei sau 130 de miliarde de lei vechi, costul celor două amenajări, dintre care una excesiv de întârziată, iar cealaltă, neîncepută, deşi pentru primar este riscant să le provoace turbare şoferilor în anul electoral 2020, băgând bulevardul în şantier. 

Referindu-se la începutul care nu mai începe, Liviu Ţâroiu şi-a pus cenuşă în cap, anunţând sancţiuni aplicate „de la 1” executanţilor, care, în iulie şi august, au avut parte de o vreme excelentă. Asta pentru că, până atunci, au scos la înaintare cele peste 30 de zile de ploaie, care i-au îndreptăţit să ceară o prelungire a contractului de execuţie. Uite că şi fără ploaie tot mocăiţi sunt, pentru că efectivele de lucru sunt extrem de reduse numeric. N-au cu cine să lucreze şi este firesc să nu aibă, de vreme ce patronii au câştigat zeci de lucrări în acelaşi timp.

Totuşi, primarul nu s-a manifestat deloc dur sau critic la adresa partenerului, care trebuie să-i predea şi podul de la Apa Sărată, şi strada Ion Ţicăloiu, al cărei termen de execuţie a expirat luna trecută. Dimpotrivă, muştruluiala lui mieroasă a sunat astfel: „Nu trebuie să ascund că avem mici probleme cu constructorii. Chiar avem ceva probleme cu constructorii, dar sperăm să se rezolve. Problema lor e clară, e forţa de muncă, e o problemă generală. La Piaţa Primăriei am întârziat, intră în penalităţi de la 1, n-am ce să le fac. Am tolerat cât s-a putut.” 

„Hai să fim serioşi! Cine pleacă de la caşcaval? Nimeni. Nu vă fac un favor prin faptul că ei fac această lucrare. Dimpotrivă.”

Ca să se asigure că tovarăşul său de partid îi penalizează şi faptic, nu numai din gură, pe partenerii care au dezamăgit, nu la fel de tare precum Grup Corint, dar pe aproape, consilierul Nicolae Dumitrescu a presat public în vederea lecuirii abonaţilor la lucrările cu statul de meteahna lungirii nepermise a contractelor. Şi asta pentru că, vezi Doamne, moare Câmpulungul fără ei. „La începutul mandatului său, l-am rugat să ţină cont ca, în momentul în care se fac contractele de execuţie, să prevadă nişte sancţiuni extrem de dure pentru cei care nu-şi respectă termenele, având în vedere ceea ce domnul Andrei n-a avut în vedere şi s-a întâmplat un lucru pe care nu-l merita, după atâţia ani de conducere a oraşului. Asta a fost, a greşit şi a suportat. Ne aflăm într-o situaţie nu similară, dar neplăcută. Cei care au luat contractul de execuţie întârzie cu finalizarea lucrărilor. Şi dumneavoastră aţi afirmat acest lucru. Vă întreb: sunteţi dispus să aplicaţi sancţiunile prevăzute de contract şi chiar să le faceţi? Căci altfel se vor obişnui aşa: lasă că noi facem ce vrem şi ei ne tolerează. Şi aşa va fi întotdeauna. (…) S-a scris în presă că vă temeţi că dacă forţaţi lucrurile şi sancţionaţi, părăsesc lucrările. Domnul primar, îmi pare rău, dar cred că, într-o jumătate de zi, primiţi ofertele a zece constructori din zonă. Hai să fim serioşi! Cine pleacă de la caşcaval? Nimeni. Toată lumea vrea să lucreze. Nu vă fac un favor prin faptul că ei fac această lucrare. Dimpotrivă. Este un favor făcut de municipalitate lor. Atunci, dacă li s-a făcut acest favor, să ducă lucrările la bun sfârşit. Nu este corect ca ei să-şi permită să prelungească după cum vor ei, pentru că urmează partea cealaltă. Preţurile cresc. Vor veni la dumneavoastră cu corectări de plată, pentru că cresc preţurile la materiale şi vin şi cer nişte bani.”, a precizat Dumitrescu, pe care Ţâroiu îl asigură şi ne asigură că nu s-au făcut şi nu se pot face corecturi de plată. „Poate aveţi dreptate, dar mi se pare corect să puneţi piciorul în prag şi să le daţi ce merită: sancţiunea pentru nerezolvarea sarcinilor de contract.”, a insistat colegul de partid al primarului, care confirmă aplicarea de sancţiuni, în privinţa cărora constructorii au şi fost avertizaţi. Până în acest moment, n-am remarcat în teren efectul sancţiunilor, în sensul impulsionării ritmului de lucru în Piaţa Primăriei. 

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!