Ca să parafeze acordul de înfrăţire între municipalităţile din Câmpulung şi Xanthi, regiunea Macedonia de Est şi Tracia, din Republica Elenă, şase câmpulungeni vor pleca în Grecia. Unul este sigur, viceprimarul Blidaru, doi vor fi alţi colegi votaţi în cadrul şedinţei Consiliului Local de joi, 29 august, iar ultimii doi vor fi desemnaţi de primarul Ţâroiu dintre oamenii săi de încredere.
Aleşii locali din Câmpulung trebuie să aprobe delegaţia care va pleca în Grecia. Hotărârea de Consiliu, care va fi supusă la vot, a avut la bază un raport al Compartimentului Programe, Prognoze, prin care se solicită desemnarea delegaţiei, din care va face parte viceprimarul Mărgărin Blidaru, trei consilieri locali, desemnaţi prin vot, şi doi reprezentanţi ai aparatului de specialitate al primarului, nominalizaţi prin dispoziţie de către edil. În document se specifică că, printr-o decizie a consilierilor din 12 august 2019, s-a aprobat acordul de înfrăţire dintre Municipiul Câmpulung şi Municipiul Xanthi, urmând ca semnarea oficială a documentelor să aibă loc sâmbătă, 31 august 2019, în localitatea înfrăţită, din Grecia.
Acordul de înfrăţire a avut la bază întâlnirile dintre oficialii celor două administraţii locale din Câmpulung şi Xanthi, în scopul realizării unor cooperări benefice ambelor părţi şi coordonării activităţilor comune pentru dezvoltarea şi consolidarea acordurilor, în domeniile economiei, culturii, serviciilor administrative şi turistice între locuitorii celor două oraşe. Acordul s-a bazat şi pe prietenia de lungă durată dintre popoarele român şi elen şi dintre cele două comunităţi. Este un rezultat al interesului pentru o cooperare mutual benefică, împărtăşită de reprezentanţii comunităţilor, ca şi al interesului de a cunoaşte experienţele fiecăreia, precum şi al voinţei pentru celebrarea în comun a evenimentelor şi datelor aniversare de referinţă.
Chiar dacă nu a fost menţionat asta în materialele de şedinţă, delegaţia din Câmpulung, cel mai probabil, va rămâne şi la Festivalul „Oraşului Vechi”, care se desfăşoară în această perioadă în oraşul Xanthi, între 31 august şi 7 septembrie 2019. Datorită acestui eveniment, care face plecarea mai atractivă, s-ar putea ca doritorii să se nominalizeze singuri, fără să mai fie nevoie să fie rugaţi de colegi, ca la constituirea delegaţiei care a plecat în Bulgaria, la fraţii din Popovo.
Xanthi este situat la poalele Munţilor Rodopi, fiind cotat un oraş cu un farmec incontestabil şi cu un aer ceva mai oriental decât alte oraşe ale Greciei, fiind foarte aproape de graniţa cu Turcia. În primul rând, în Xanthi trebuie să te plimbi prin centrul istoric, înţesat de străzi mici, pietruite şi înguste, casele au o arhitectură cu vizibile influenţe orientale şi bizantine, majoritatea fiind monumente istorice. Muzeul de Folclor din oraş, situat tot în centru, în casa unui comerciant de tutun, prezintă o atracţie datorită expoziţiilor de aici, de bijuterii, costume tradiţionale sau obiecte legate de industria tutunului.
Xanthi are o Piaţă Centrală modernă, cu fântâni în mijloc şi locuită de o mulţime de înaripate, fiind unul dintre cele mai animate locuri ale urbei. Aici se găseşte Turnul cu ceas, unul dintre simbolurile oraşului. La ieşirea din oraş se află o colină, care oferă o panoramă încântătoare asupra oraşului. În apropiere se găsesc şi ruinele castelului bizantin din Xanthi.
În luna februarie a fiecărui an, în Xanthi se organizează un carnaval. Eveniment de mare interes pentru localnici, dar, mai ales, pentru turişti, carnavalul organizat în fiecare an începând cu 1966, atrage mii de oameni la fiecare ediţie.
Pentru iubitorii sportului rege, în speţă viceprimarul Mărgărin Blidaru, la echipa locală, FC (Skoda) Xanthi, a antrenat timp de aproape trei ani (2014-2017) fiul cunoscutului antrenor Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu. “E.M.”