Reparaţiile de drumuri vin la pachet cu dureri de cap pentru primari, care au de rezolvat altă belea ivită după îmbunătăţirea carosabilului. Şi anume tentaţia vitezei pe străzi netede ca-n palmă, care a declanşat, conform autorităţilor locale, cereri din partea sătenilor de a le stăvili iureşul nesăbuiţilor care gonesc pe arterele comunale. Am prezentat cazul Lereşti, unde, pe o distanţă de aproximativ 2.000 de metri, cât măsoară strada Ţarină, au fost executate din asfalt nouă hopuri, periculos de înalte, cu rol de limitatoare de viteză. S-a stricat strada, s-a stricat şi cheful şoferilor de a circula pe acest drum reparat în condiţii, întrerupt de obstacole realizate din bitum. Probabil, din raţiuni de a face economii la bugetul local, căci nişte articole din cauciuc, incomparabil mai sigure pentru şoferi, costau mai mult decât obstacolele care îl aruncă de pe drum pe necunoscătorul „surprizelor” de pe traseu. Mai cu seamă când este soare, iar dâmburile trasate în curmezişul carosabilului se confundă cu umbra arborilor proiectată pe asfalt.
După Marian Toader, încă un primar din vecinătatea Câmpulungului a pus în dezbaterea Consiliului Local dispunerea unor măsuri de siguranţă pentru locuitorii care se simt afectaţi de consătenii obişnuiţi să apese mai tare decât este normal pedala de acceleraţie pe căile de acces cu suprafaţă lină. De fapt, nu primarul Tudorel Vasile Miriţă a iniţiat proiectul de hotărâre, ci viceprimarul Iulian Duţă, care semnează expunerea de motive, prin care explică necesitatea domolirii vitezei în câteva puncte ale localităţii. Cum au fost alese acestea ridică nişte semne de întrebare, deoarece n-au fost depistaţi vitezomani în zonele cu pricina şi nici accidente rutiere nu s-au produs acolo. Dar dacă s-au cerut, s-au votat şi s-au şi montat.
Subiectul a ajuns pe ordinea de zi a şedinţei din 30 iulie 2019, generând nişte comentarii în rândul unora dintre componenţii Legislativului de la Schitu Goleşti. „Măsura administrativă de circulaţie”, constând în amplasarea mai multor limitatoare de viteză, a privit următoarele străzi: strada Bisericii, pe ambele sensuri, în punctul „Fântână”, din dreptul căii de acces la familia Duţă; strada Aleea Trandafirilor, pe ambele sensuri, la jumătatea distanţei; strada Orăşel Minier de Jos, pe ambele sensuri, în dreptul căii de acces la familia Antonoiu; strada Tudorilor, pe ambele sensuri, în dreptul căii de acces la Biserica Evanghelică.
Viceprimarul fiind cel care a iniţiat hotărârea, tot el trebuie s-o şi ducă la îndeplinire. Propunerea secundului primarului Miriţă, transpusă într-o normă locală, a beneficiat de avizul Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Câmpulung, acordat cu patru zile înaintea votului în Consiliul Local. Aspect pe care vicele Iulian Duţă a ţinut să-l sublinieze în plenul întrunirii, la care a reprezentat Executivul, în absenţa primarului, aflat în concediu. Culmea este că, în loc să se gândească la siguranţa celor aflaţi la volan, supuşi unui disconfort – puţin spus – atunci când escaladează o movilă rigidă, tocmai în Consiliul Local s-a spus problema execuţiei acestor limitatoare din asfalt. Ca să fie „mult mai ieftin”, cum s-a exprimat, fără ocolişuri, alesul mai grijuliu la pungă decât la vieţile oamenilor.
Atunci când iniţiatorul a fost întrebat dacă, de pildă, se justifică un limitator pe strada Aleea Trandafirilor, Iulian Duţă a precizat că are solicitări din partea cetăţenilor. După fostul primar Marciel Palaghiu, astfel de încetinitoare ale iureşului pasionaţilor de viteză ar trebui să apară şi pe alte străzi. „În momentul de faţă, avem solicitări din partea cetăţenilor numai pentru străzile propuse în proiectul de hotărâre. Să aprobăm în şedinţa de astăzi pentru cele patru străzi, urmând ca în alte şedinţe să aprobăm şi alte propuneri.”, a precizat autorul hotărârii votate de 12 membri ai Consiliului Local, un ales alegând să se abţină.