Joi se produce a doua încercare de majorare a costurilor proiectului finanţat prin P.N.D.L. II, „Reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (Dn 800) în municipiul Câmpulung”. Era ultimul din cele patru cu finanţare asigurată de către Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru care cifrele investiţiei nu fuseseră actualizate după ţinerea licitaţiei şi adjudecarea contractului. Formalitate obligatoriu de îndeplinit, ca să ştie cât plăteşte gestionarul Programului Naţional de Dezvoltare Locală, care, iniţial, s-a angajat că asigură 4.312.010 lei pentru infrastructura de utilităţi a Câmpulungului. Şi anume proiectului prin care va fi pus la punct unul dintre cele două fire ale aducţiunii de apă, pentru care municipalitatea a depus o solicitare şi a obţinut fonduri guvernamentale. Era normal ca valorile contractului de finanţare semnat de Liviu Ţâroiu cu oficialii de la minister să fie modificate după găsirea constructorului, care a câştigat licitaţia cu o sumă sub estimarea comunicată finanţatorului principal. Asta s-a încercat la şedinţa extraordinară din 12 august 2019: adaptarea proiectului de reabilitare a conductei preţului rezultat din licitaţie. Numai că, în ziua şedinţei de Consiliu, directoarea economică Violeta Iarca a depistat greşeli în calculele celor de la Investiţii, prin urmare Liviu Ţâroiu a fost nevoit să retragă din dezbaterea aleşilor cele două proiecte de hotărâri legate de acest subiect.
„Documentaţia a fost greşit întocmită şi colegii mei de la Investiţii s-au fofilat astăzi vizavi de această şedinţă”
De ce, odată descoperite erorile angajaţilor de la Investiţii, materialele n-au fost refăcute rapid, ca să prindă, totuşi, votul la extraordinară? Pentru că autorii lor au plecat în concediu înainte să afle ce „varză” au lăsat în urmă, care a zădărnicit votul într-o şedinţă convocată special pentru acest gen de urgenţe. Înainte de a se intra în discuţia punctelor de pe ordinea de zi a întrunirii extraordinare din 12 august, Liviu Ţâroiu s-a văzut nevoit să anunţe retragerea a două dintre ele şi a explicat de ce. „În urma unei analize făcute astăzi, retrag de pe ordinea de zi punctele 3 şi 4. Documentaţia a fost greşit întocmită şi colegii mei de la Investiţii s-au fofilat astăzi vizavi de această şedinţă. Dintr-o eroare a mea şi a viceprimarului le-am semnat şi concediul, că ei trebuia să fie prezenţi. Tot ce am calculat din nou cu partea economică şi partea juridică, documentele nu sunt conforme. Vom veni cu ea imediat.”, a precizat primarul legat de hotărârea aşteptată de minister, care dădea banii pentru execuţia lucrării.
„Calculele pe care le-am verificat astăzi nu sunt în ordine.”, a adăugat acesta, completat de şefa Economicului: „Trebuie să discutăm cu domnul de la Investiţii, care este în concediu, şi trebuie să vedem puţin devizul general, pentru că sunt nişte modificări în structura devizului general.”
Pus într-o postură nefavorabilă de un angajat neatent, Liviu Ţâroiu nu-şi putea reţine justificările care fuseseră suficiente. Adică toată lumea a înţeles că un angajat al Primăriei a greşit nişte socoteli într-un proiect cu finanţare nerambursabilă atrasă şi a fost nevoie de contramandarea subiectului până venea omul din concediu. „Din păcate, am constatat astăzi şi este greşeala noastră, a tot ce înseamnă Investiţii, calculele sunt greşite şi trebuie făcute cum trebuie. L-am trimis pe Bogdan în concediu. Oricum, nu mai putem convoca rapid în această săptămână, probabil că vom merge pe şedinţa ordinară.”, a conchis primarul, în urmă cu două săptămâni.
Conform celor de la Investiţii, după licitaţia care a redus valoarea lucrării, Primăria trebuia să plătească mai mult
Şedinţa ordinară, la care făcea referire Liviu Ţâroiu, debutează cu proiectele scoase din dezbaterea extraordinară, din motiv de aiureală a salariatului cu gândul la vacanţă. Astfel, ne-am lămurit în ce a constat greşeala acestuia. În materialul anterior, pregătit pentru şedinţa din 12 august, valoarea totală a investiţiei era de 3.981.931,37 lei, din care construcţii plus montaj 3.278.839,10 lei. După noile calcule, scade puţin valoarea totală, dar creşte cea a construcţiilor şi montajului: 3.975.892,46 lei, respectiv 3.352.099,10 lei. Durata de execuţie a fost stabilită la 9 luni, pentru reabilitarea a 3.940 metri de conductă.
Şi contribuţia municipalităţii în proiect era compromisă, după socoteala angajatului de la Investiţii. Popescu sau Bălăşcan. Liviu Ţâroiu l-a invocat în descărcarea sa, la supărare, pe Bogdan Popescu, însă materialele de şedinţă, şi cel greşit, şi cel corect, sunt semnate de Sorin Bălăşcan. În prima variantă, partea Câmpulungului creştea la 316.423,86 lei. Probabil, această sumă majorată a atras atenţia directoarei economice, contrariată că trebuie să disloce atât de mult din bugetul local, cu titlu de cofinanţare. Care era firesc să scadă, dacă, după licitaţie, celelalte valori s-au redus. Şi, într-adevăr, a scăzut la 246.124,25 lei, fonduri asigurate de Primărie, pentru cheltuielile care nu se finanţează de la bugetul de stat, prin P.N.D.L. În toamna anului 2017, acest tip de costuri fuseseră apreciate la un cuantum de 275.123 lei.
La licitaţie, „Reabilitarea conductei de aducţiune a apei brute (Dn 800), în municipiul Câmpulung” – proiectare + execuţie a fost estimată la o valoare de 3.964.488,57 lei. Din acest total cu care contractul a fost scos la licitaţie, proiectarea şi asistenţa tehnică au fost evaluate la 61.539,66 lei, iar construcţiile şi montajul, la 3.902.948,91 lei. Ofertantul câştigător este asocierea formată din CALA Centrul de Tehnologii fără Săpătură SA, Revicond Canaltech SRL (asociat 1), Brexxon DDS SA (asociat 2) şi Grazy Price Medical Import-Export SRL (asociat 3), care a adjudecat lucrarea la preţul de 3.409.457,10 lei. M.B.