15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

O femeie din Coşeşti, pe drumuri de 17 ani

Acum doi ani, v-am mai relatat povestea unei măicuţe fără căpătâi din Coşeşti, care dormea într-un spaţiu din Piteşti, în care era amenajată o florărie, condusă de femeia de afaceri Olga Panaete.

Ioana Negoescu este din Coşeşti şi a ajuns pe drumuri la apusul vieţii, din cauza neînţelegerilor familiale. Degeaba are patru copii femeia hoinară, fiindcă niciunul nu-i este sprijin la bătrâneţe! Din contră, s-a judecat cu un băiat al său şi a pierdut în instanţă una dintre cele două proprietăţi. După ce i s-a surpat casa în care locuia, destinul mamei fără noroc a luat o întorsătură neaşteptată. 

În ultimii 17 ani, tanti Ioana a avut soarta omului pribeag. A dormit pe unde a apucat. Şi-a făcut culcuş sub cerul liber, mai întâi în grădina ei din luncă, apoi lângă un şipot, sub o şatră, pe o bancă şi tot aşa. Iernile le-a… păcălit adăpostindu-se într-un magazin sătesc şi pe la biserică. Din când în când, i-a deschis uşa o verişoară a sa. Venitul ei se rezumă la un ajutor social de numai 142 de lei.

Unul dintre băieţii femeii locuieşte la Rucăr

Femeia nu are pretenţii de la fiii ei, făcuţi „din flori”, de care s-a înstrăinat. Unul îşi duce traiul la Miceşti, iar celălalt, la Rucăr. Destinul ei este legat de cei doi copii legitimi, ambii locuind, ca şi ea, de altfel, în satul Petreşti. Tanti Ioana zice că, în afară de fiul cel mare, ridică mâna asupra ei un al doilea băiat, care-i tot sânge din sângele ei. „Ăsta e demonizat. Nu-i mai judecă mintea, de aia mă bate uneori. Şi-a început două camere, pe care nu le-a terminat, că nu are bani. Şi zbiară la mine, zicând că lui nu i-am dat nimic. De aia nu mă suportă în preajma lui. Dar mi-e milă de el şi nu-mi vine să-l las singur, că e bolnav cu capul.”, spune femeia, parcă scuzând comportamentul agresiv al băiatului cu afecţiuni psihice. De ziua Micii Uniri, acum doi ani, Ioana Negoescu a împlinit 73 de ani şi a fost pentru prima oară în viaţa când a avut parte de un tort aniversar. Când a suflat în lumânări, proptită în baston, măicuţa şi-a pus singura ei dorinţă: să o ajute careva să construiască o singură odaie în Coşeşti, lângă casa care s-a dărâmat. Acest gând a pâlpâit ca o speranţă în anii de hoinăreală.

A primit o locuinţă, dar nu a fost mulţumită

După ce, în 2002, a rămas pe drumuri, tanti Ioana a dormit pe unde a apucat. Ani buni, şi-a făcut culcuş în podul unui pătul. La un moment dat, construcţia rudimentară cu pereţii din şipci şi nuiele împletite s-a dărâmat şi, pentru o perioadă, şi-a găsit adăpostit într-un… grajd, sălăşluind în… ieslea vacilor. Bolnavă şi total lipsită de sprijin din partea familiei risipite, bătrâna a rămas la mila Domnului şi a comunităţii. Uneori, a fost ajutată şi de oameni mărinimoşi. Primarul comunei, Nicolae Pană, nu este străin de povestea consătencei care a ajuns pe drumuri la bătrâneţe. Edilul-şef a spus în trecut că Ioana Negoescu a primit, în câteva rânduri, ajutor din partea autorităţii locale şi că în continuare va găsi înţelegere, „însă în măsura unor limite legale”. „Dumneaei solicită o casă. Am încercat să găsim o altă soluţie, fiindcă în comună nu avem spaţiu disponibil pe domeniul public. I s-a pus la dispoziţie o locuinţă, dar dumneaei nu a fost mulţumită; a cerut să i se facă acte pe respectiva proprietate. Or nu există această posibilitate. În ceea ce priveşte neînţelegerile din familie, noi nu putem interveni”, a explicat primarul. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!