3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Primarul de la Stoeneşti, iritat că tinerii de la USR râd de el “pozând gunoaiele aruncate chiar de ei prin comună”

Necăjit că „a ajuns în gura unor copii”, despre care primarul de la Stoeneşti şi toţi omologii din generaţia sa ar trebui să înţeleagă că, mobilizaţi ca la europarlamentare, au puterea de a-i da jos din funcţie, cel în capul căruia s-au “deşertat”, în mediul on-line, toate relele comunei a răbufnit public. 

Este şi ciudă, susţine cel vizat, că munca nu-i este apreciată, este şi tensiunea apropierii alegerilor locale, unde, dacă se menţine apetitul de schimbare al alegătorilor, nu sunt excluse surprize chiar în localităţi cu edili de carieră. Este pe val curentul USR, care, la Stoeneşti, se manifestă ca o opoziţie adevărată a actualei administraţii publice locale, în condiţiile în care liberalii lasă impresia unei armonii de opinii şi acţiune cu şeful Executivului şi consilierii PSD. 

„Eu le-aş spune acestor tineri frumoşi şi deştepţi: vă asumaţi răspunderea că faceţi o societate şi luaţi voi gunoaiele şi eu vă fac colectarea cum vreţi voi?!”

„Aceşti copii fac mişto de noi! Eu zic, în primul rând, de mine şi, după aceea, şi de presă. Ei se duc cu punga cu gunoaie, le aruncă pe jos, fac poze şi vi le aduc dumneavoastră. Într-adevăr, înainte de Paşti, toţi au tăiat mieii, pieile nu le mai ia nimeni, le-au băgat în containere, cu lână cu tot, câinii au fost grămadă pe ele şi le-au scos afară. Noaptea, le-au şi dus acolo… cu ce suntem vinovaţi, căci după aceea le-am luat?!”, s-a manifestat vizibil iritat Paul Ion Marin de puternicele campanii purtate pe reţeaua de socializare, cu priză la consăteni, de „Tinerii Stoeneşteni”, „deconspiraţi” de adversarii de la PNL şi PSD că ar fi USR-işti. 

Printre temele supuse sondării opiniei publice este cea care urmăreşte gestionarea problematicii gunoiului menajer printr-un sistem mixt, compus din pubelă individuală, ridicată de la fiecare gospodărie de către operatorul de salubritate, dar şi container, pentru cetăţenii din zonele inaccesibile maşinii de colectare. Acolo, susţine primarul, preluarea se realizează cu tractorul instituţiei publice, dar, ca să uşureze munca tuturor, a Primăriei, a societăţii şi a sătenilor, a amplasat şi containere stradale, pentru deţinătorii de proprietăţi poziţionate la distanţă de traseul firmei Financiar Urban.                     

Sistemul de colectare a gunoiului menajer, „din poartă în poartă”, stabilit la nivel judeţean, a fost aplicat şi în comuna Stoeneşti. „Eu nu pot să schimb regula. Eu le-aş spune acestor tineri frumoşi şi deştepţi: vă asumaţi răspunderea că faceţi o societate şi luaţi voi gunoaiele şi eu vă fac colectarea cum vreţi voi?!” Dacă eu schimb regimul de colectare, firma, de mâine încolo, nu mai vine să le ridice. Ce fac cu ele? Le iau ei? Eu pot să fac un singur lucru. Mai pot să negociez la preţ, lucru pe care l-am şi făcut. Preţ pentru care tremur, că nu acoperă cheltuielile pentru colectare, căci le-am luat 5 lei, în condiţiile în care alte localităţi au 8 lei, 10 lei, 12 lei. Dar mi-e milă de ei, căci „grosul” ştiu că n-o duce prea bine cu situaţia financiară. Lucrurile sunt clare în privinţa colectării gunoiului. Se duc ei prin comună, ca să ia semnături. Ce semnături să iei, dacă sistemul este deja stabilit la nivel de judeţ?!”, este explicaţia primarului care sună pertinent. Dacă jocurile sunt făcute la judeţ, administraţiile din teritoriu joacă după cum cântă judeţul. 

Noile reguli în materie de gunoi au săltat factura Primăriei de la 9.800 lei, lunar, la 26.000 lei  

Regulile nu sunt din cale-afară de avantajoase pentru bugetul comunităţii, care, indiferent cât colectează de la abonaţi, trebuie să suporte plata facturii către firma de salubritate, altfel riscă să rămână cu gunoiul neridicat. Nici primarului nu-i convine, după cum mărturisea, să încheie Primăria contractul cu cetăţeanul, în locul operatorului de gunoi, care încasează banii. Dar cum firma are aceleaşi temeri ca Primăria, că nu-şi acoperă costurile colectării din cauza rău-platnicilor, „pisica moartă” a fost aruncată peste gard, în curtea autorităţilor. Care, cum-necum, trebuie să scoată banii de la datornici. „Indiferent că-mi dă lumea sau nu, eu lor trebuie să le dau, căci, în luna următoare, nu mai vin să-mi ridice gunoiul. Trebuie să scot din bugetul local, ca să le plătesc factura.”, a reclamat Paul Marin sistemul păgubos pentru administraţia locală, erijată în recuperator al debitelor la gunoi, în locul privatului care face bani frumoşi din această afacere. Asta pentru că, repetăm, privatul este plătit, indiferent dacă beneficiarii serviciului plătesc sau nu Primăriei, un nefericit intermediar într-o treabă bine gândită la nivel mare. Un nivel care îi depăşeşte pe cei mici din teritoriu, încărcaţi cu dandanale complicate, de dragul prosperităţii unei societăţi comerciale.  

Tractorul Primăriei strânge gunoiul, cu câteva zile înainte să vină operatorul, şi-l depozitează în curtea Primăriei  

Ca amărăciunea să fie completă, „dacă, anul trecut, plăteam 97-98 de milioane de lei vechi, anul acesta, s-a dus până la 260 de milioane de lei vechi, pe lună. Nu se poate! Este un cost extraordinar! Eu am încercat să ţin un preţ mai jos, ca să nu-i „omor” pe oameni. Într-adevăr, ne-au dat europubele. Cel care dă interviu, domnul Oancea şi echipa aia fulger a lui, cu care se duce şi face mişto prin sat de gunoaie, le aruncă şi le pozează şi ia semnături ca să facem colectare mixtă… domnul Oancea are trei locaţii. Un magazin şi un cabinet medical, casa lui şi casa lui taică-său, şi au refuzat să le dau europubele. Au refuzat, efectiv, să ia, au zis că nu le trebuie. Contractul este făcut la nivel de Primărie, ca taxă locală. Şi dacă vrea, şi dacă nu vrea, trebuie să plătească, pentru că îl obligă Legea mediului. Nu le pot incinera, pentru că creează fum, nu le pot arunca, ci doar să le predea unde trebuie. Cinstit vorbind, avem nişte zone în care nu se poate intra cu maşina cea mare de colectare. Unde sunt zone mai dificile, am băgat tractorul. Ca să vedeţi unde am ajuns! Eu să mă duc să colectez, trei-patru zile pe săptămână, înainte să vină maşina de gunoi, cu tractorul, să le aduc şi să le depozitez în incinta Primăriei, ca să aştept să vină vehiculul operatorului! Nu se poate! Este strigător la cer!”, ne împărtăşea câteva dintre dificultăţile cu care se confruntă Paul Ion Marin. 

„Uitaţi-vă acum în ce stadiu am ajuns cu ridicarea gunoaielor! Căci se vede!” 

Pentru cei care au acces direct la stradă, având casele la o distanţă de maximum 50 de metri, regula este să se deplaseze ei la locul de colectare. „Băiatul acesta care scrie acolo are 20 de metri şi se plânge: n-a venit maşina să-mi ia gunoiul! Eu, de unde am containerul şi până la stradă, unde-l las, am 50 de metri. Îl iau frumos şi-l duc acolo, în faţa proprietăţii mele şi nu este niciun fel de problemă. Aşa şi omul acesta. N-ar putea să facă 20 de metri, când pleacă dimineaţa la serviciu, să-l scoată…? Dar nu! Rea voinţă! Împătimiţi după ideea de a culege numai rele! Răutăţi!”, a încheiat primarul subiectul gunoiului din comună. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!