Dacă nu s-au încasat impozite în primele două săptămâni, Primăria n-a avut bani
Întârzierea în debutul activităţii de colectare a taxelor şi impozitelor locale i-a determinat pe economiştii Primăriei să apeleze la rezervele anului trecut, atât pentru plata salariilor, cât şi pentru funcţionarea normală a instituţiei. Numai că nu puteau face acest lucru fără votul consilierilor municipali, care, la începutul anului, au acoperit golul de casă cu 10 miliarde de lei vechi din excedentul lui 2015. Din aceeaşi sursă a fost corectată şi diferenţa între cheltuieli şi venituri, la secţiunea de dezvoltare a bugetului Câmpulungului, soldată cu un deficit de peste 24 de miliarde de lei vechi. Astfel, „corabia” porneşte la drum echilibrată cu această infuzie salvatoare din excedentul constituit şi datorită grijii fostului primar de a ţine la păstrare banii pentru proiectul eşuat la niciun sfert din distanţa necesară pentru a ajunge la mal.
La secţiunea de dezvoltare a bugetului local pe anul 2015, secţiune destinată în general lucrărilor de investiţii, s-a înregistrat un deficit în sumă de 2.447.053,53 lei. La începutul anului, Consiliul Local a fost solicitat să aprobe acoperirea definitivă a acestui plus de cheltuieli faţă de venituri din excedentul bugetului local. De ce s-a ajuns în această situaţie a explicat Roxana Bragă, contabilul şef al Primăriei Câmpulung, în cadrul şedinţei de îndată din 6 ianuarie 2016, când aleşii au reglat anumite pierderi, pentru a nu periclita funcţionarea celei mai importante instituţii din municipiu. „Pentru secţiunea de dezvoltare, noi, pe anul financiar 2015, am avut încasări de venituri de 9.952.124,82 lei. În acestea au fost cuprinse venituri din valorificarea unor bunuri, subvenţii de la bugetul de stat, subvenţii care au intrat pentru spital, bani care au venit de la Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea Spitalului Municipal, bani veniţi de la Uniunea Europeană pentru Proiectul „Kretzulescu” şi cel de la Colegiul Tehnic. Pe partea de cheltuieli, plăţile au fost mai mari cu 2.447.000 lei, exact suma care se va acoperi din excedentul anului anterior. Este necesar, conform legii, să dăm o hotărâre de Consiliu ca să acoperim deficitul.”, a arătat şefa Economicului din Primărie.
Cu aceeaşi ocazie, tot la excedentul anului 2015 s-a apelat pentru acoperirea temporară a golului de casă provenit din decalajul între veniturile şi cheltuielile secţiunii de funcţionare în anul 2016, pentru efectuarea de cheltuieli curente. Mai precis, s-au luat din surplusul anului trecut 1.000.000 de lei, ca să poată fi achitate salariile personalului bugetar din instituţiile subordonate Primăriei şi Consiliului Local. „Suma de un milion de lei este necesară pentru plata salariilor pentru toţi ordonatorii terţiari de credite, cât şi pentru cheltuiala de funcţionare. Atâta timp cât noi nu avem buget, n-avem încasări, încasările pentru taxe şi impozite se vor face începând cu data de luni (n.r. 11 ianuarie 2016) dacă este posibil (n.r. dar n-a fost posibil). Neavând venituri, acoperim golul de casă din excedentul anului trecut.”, a explicat Roxana Bragă, cu precizarea că suma va fi rambursată sursei din care a fost „ruptă” la finele lunii ianuarie, din ceea ce se va colecta la buget începând din această săptămână.