15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Un cioban a fost muşcat de urs la o stână din Piatra Craiului

După ce a făcut ravagii în gospodăriile oamenilor din Rucăr şi Dâmbovicioara, omorând mai multe animale şi păsări şi provocând mai multe distrugeri, iată că, mai nou, ursul a făcut şi prima victimă umană. Un cioban în vârstă de 50 de ani, din Poienarii de Muscel, a ajuns, marţi după-amiază, la spital, pentru a primi îngrijiri medicale, după ce a fost muşcat de o ursoaică în timp ce încerca să salveze o oaie pe care sălbăticiunea o luase de la stână. Din fericire, rănile provocate nu au fost grave, bărbatul fiind salvat la timp de câini.

Incidentul s-a petrecut luni seara, la o stână situată în masivul Piatra Craiului, în zona Grind. Ciobanul s-a ales cu două plăgi de mici dimensiuni la unul dintre membrele inferioare şi, în primă fază, nu le-a acordat prea mare atenţie. Marţi, văzând că rănile se infectaseră, a solicitat ajutor medical. În ajutorul victimei au sosit un echipaj de Poliţie şi reprezentanţii unei asociaţii de vânătoare, care l-au coborât pe cioban de pe munte până la locul în care ajunsese ambulanţa. Bărbatul a fost stabilizat şi a fost transportat la spitalul din Câmpulung, pentru mai multe investigaţii şi tratamente de specialitate. „Bărbatul se afla cu oile în apropierea stânei. A venit ursul şi a luat o oaie, iar el s-a dus cu câinii să o scape. L-au încolţit într-un loc, dar ursul a lăsat oaia şi s-a repezit la cioban. L-a muşcat de picior, nu foarte rău, că erau câinii aproape şi l-au scăpat. Altfel, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat! Abia a doua zi, s-a dus la spital, când a văzut că-l doare mai tare în zona în care a fost muşcat.”, ne-a declarat un crescător de oi din Dâmbovicioara, care cunoştea cazul.

Despăgubiri pentru gospodăriile atacate de urşi

Este de notorietate faptul că, în judeţul nostru, urşii s-au înmulţit alarmant de mult, fiind o problemă majoră atât pentru autorităţi, care, cel puţin deocamdată, sunt depăşite de situaţie, dar şi pentru oamenii de rând, cu animale în gospodării. În condiţiile în care pădurile, tot mai reduse ca suprafeţe, din cauza tăierilor masive din ultimii 30 de ani, sunt suprapoluate cu urşi flămânzi, nu mai miră pe nimeni faptul că aceştia încearcă să supravieţuiască fie „cerşind” mâncare la drumul mare, fie atacând gospodăriile oamenilor. Astfel, numărul incidentelor şi al atacurilor provocate de urşi a crescut, sălbăticiunile provocând şi pagube materiale însemnate. Prefectura Argeş contabilizează aceste pagube şi, potrivit subprefectului Adrian Bughiu, cei prejudiciaţi de atacurile animalelor sălbatice vor fi despăgubiţi. „Este clar că toată lumea îşi doreşte modificarea legii în ceea ce priveşte stabilirea cotelor pentru fiecare judeţ. Noi avem o reală problemă cu creşterea numărului de atacuri asupra gospodăriilor şi, la acest moment, întocmim o situaţie cu pagubele pe care animalele le-au produs. Din câte ştiu, de la Ministerul Mediului, se va aloca o sumă de bani pentru despăgubiri. Până la acest moment, avem 58 de persoane ale căror gospodării au fost păgubite de urşi, valoarea totală a daunelor depăşind 1 miliard de lei vechi.”, a declarat subprefectul Adrian Bughiu.

Primarul Secăreanu: „Ce dracu’ turism să mai facem!”

Primarul comunei Dâmbovicioara susţine că despăgubirile acordate persoanelor afectate de atacurile urşilor sunt „frecţie la picior de lemn”! „Pe tema urşilor nu ştiu ce să vă spun, dar mi-e frică, nu numai noaptea, dar şi ziua vin oameni care spun că nu au pomenit aşa ceva! Ziua, în amiaza mare, vin urşii, nu unul, ci doi sau trei, intră în animale şi ia cel mai frumos animal. Iar apoi vine comisia aia, chemată tot de noi, şi întocmeşte procesul verbal. Pentru un animal, cu care omul s-a chinuit un an de zile, îi dai 200 de lei, e de râsul lumii! Vă rog să înţelegeţi că, din ăia 140 de urşi care sunt daţi la nivel de ţară, să luaţi în calcul că traficul este foarte mare pe defileu, sunt grupuri de patru-cinci persoane care tranzitează defileul Dâmbovicioara, iar ursoaica cu puii în spatele lor… Ce dracu’ turism să mai facem!”, a precizat primarul Secăreanu la ultima şedinţă a Consiliului Prefectural.

Garduri electrice împotriva urşilor

Prefectul Emilian Dragnea susţine în continuare ideea ca gospodăriile oamenilor să fie protejate de urşi cu garduri electrice, lăsând să se înţeleagă faptul că legislaţia actuală nu permite alte metode de stopare a atacurilor sălbăticiunilor. „În legătură cu urşii, facem, din punctul nostru de vedere, tot ce trebuie în condiţiile legislaţiei prezente. Şi acum am vorbit cu colegii primari, nu este imposibil ca cei care au pensiuni să se protejeze cu un gard electric. Este plin internetul de garduri electrice şi nu costă mai mult de 10 – 15 milioane lei vechi câteva sute de metri. Sunt şi instalaţii moderne care pot să rezolve această problemă. Am solicitat sprijinul asociaţiilor de vânătoare, să vină cu soluţii şi sprijin financiar pentru garduri electrice în zonele extrem de afectate. Acea cotă de intervenţie este un pas, dar nu rezolvă în totalitate problema. Vă spun sincer că avem documentaţii trimise de către Direcţia Silvică, de către Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Argeş, documentaţie care a fost analizată cam cu superficialitate, din punctul nostru de vedere, şi trimisă înapoi. Problema nu a fost rezolvată, a fost întocmită conform normelor la nivel de analiză a nivelului de specialitate în cadrul Ministerului Mediului, n-a fost o analiză responsabilă şi am ajuns la 1 august, mai este o lună şi jumătate şi a trecut vara.”, a declarat prefectul Emilian Dragnea. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!