25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Focarele de pestă porcină africană, încă monitorizate

 

De la începutul anului, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la mai multe animale domestice şi sălbatice, descoperite în mai multe localităţi din Argeş. Patru focare au fost localizate în Muscel, în comunele Mihăeşti, Dâmbovicioara, Vlădeşti şi Vultureşti. La nivelul judeţului s-au convocat şedinţe ale Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale şi s-au luat măsuri specifice pentru aceste situaţii. S-au delimitat zonele afectate (pe o rază de 13 kilometri), dar şi cele tampon (de 5 kilometri); s-au vânat animalele sălbatice, mistreţii, şi li s-au recoltat probe; s-au instituit patrule cu paznici de vânătoare, care să depisteze eventualele cazuri de îmbolnăviri sau mortalitate printre porcii mistreţi, dar s-au pus sub observaţie şi exploataţiile de suine. În acelaşi timp, s-au luat măsuri pentru răspândirea bolii. 

Pentru că evoluţia virusului pestei porcine africane a avut o evoluţie alarmantă în Argeş, Instituţia Prefectului a făcut apel către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin prevenirea răspândirii bolii şi a recomandat să se respecte cu stricteţe măsurile impuse de autorităţile competente. „Dacă, anul trecut, am avut un singur caz, anul acesta, suntem într-o cascadă de depistare, de confirmare a focarului de pestă porcină africană. Ceea ce este foarte interesant, cum apare un focar, sigur apare altul. Să vă spun care sunt, la ora actuală, în plină desfăşurare, în judeţul Argeş: comuna Dâmbovicioara, cu două focare, comuna Bascov, comuna Mărăcineni, a fost comuna Corbeni, a fost comuna Priboieni şi a apărut şi în comunele Băiculeşti, Vlădeşti, Vultureşti şi Mihăeşti, unde sunt fonduri de vânătoare. Pericolul cel mai mare, la Băiculeşti şi la Vlădeşti, este că aceste focare au apărut în zona limitrofă zonei forestiere. Aici, cauzele sunt foarte greu de depistat, dar nu putem să facem abstracţie de anumite principii. Şi la Băiculeşti, şi la Vlădeşti, ultimele două focare, mai ales focarul de la Vlădeşti, a fost extrem de puternic, pentru că în cele două gospodării în care s-au depistat au fost sacrificaţi 53 de porci. Cauzele sunt nepracticarea unor elemente minime de biosecuritate, atunci când intri să faci anumite activităţi în spaţiul afectat hrănirii şi curăţeniei la animalele respective, intră cu cizme şi cu halat dezinfectate la intrare.”, a făcut o statistică a cazurilor de pestă porcină africană prefectul Emilian Dragnea, la întâlnirea Colegiului Prefectural de vineri, 26 iulie. Profitând de ocazia că în sală sunt şi primarii localităţilor în care virusul pestei, dar şi animalele sălbatice au făcut pagube, prefectul a adăugat: „La dumneavoastră nu avem ce să facem! S-a supărat colegul de la Bughea de Sus că l-a sunat Jandarmeria la miezul nopţii, ce face cu urşii şi că nu are el nuia! Nu l-a sunat să împuşte el urşii, l-a sunat pentru dirijarea de intervenţie, că asta e, ne place, nu ne place, funcţia de primar este cea la care se adresează populaţia şi instituţiile statului, inclusiv colegii din media tot la primar vin. Transmiteţi către crescătorii de animale, mai ales celor care au fermele organizate în limita fondului forestier, să nu mai dea drumul la porci în pădure, pentru că, în tot judeţul, porcul mistreţ este principalul factor de propagare a virusului pestei.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!