15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Două firme câmpulungene combat teoria „şantierelor lente”, de care se plânge Liviu Ţâroiu Sercop şi Cornea respectă contractul şi încheie renovarea Industrialului de jos în luna august

La mijlocul anului, se modifică lista investiţiilor programate în special la unităţile de învăţământ, care, fie împreună cu Primăria, fie independent de finanţator, au identificat urgenţe ivite după aprobarea bugetului local. Deşi aprobarea documentului de căpătâi, care asigură funcţionarea municipiului, s-a produs cu foarte mare întârziere, pe 25 aprilie 2019, motivele recentei rectificări de buget n-au fost prevăzute la acel moment. Prin urmare, lucrările şi dotările suplimentare, pe care o parte dintre şcoli intenţionează să le efectueze în jumătatea de an rămasă, au intrat în dezbaterea Consiliului Local, joi, 25 iulie 2019. Neavând de ce să respingă doleanţele solicitanţilor, care, în lipsă, şi-au luat o uşoară muştruluială, că nu-şi organizează priorităţile înainte de încuviinţarea cheltuielilor de către Legislativul municipal, cei trei directori au primit ce au dorit. În apărarea managerilor unităţilor de învăţământ, care au „deranjat” Consiliul cu cereri financiare, Liviu Ţâroiu spunea că două dintre investiţiile finanţate în afara listei votate în aprilie au fost generate de ploile acestei primăveri şi veri. Este vorba despre acoperişurile Colegiilor „Dinicu Golescu” şi Tehnic, care au băgat autorităţile locale la cheltuieli neprevăzute. Iar la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, proiectul de reabilitare capitală n-a prevăzut „accesoriile” plătite în prezent din economiile Câmpulungului.

Atunci când constructorii sunt serioşi, n-au nicio problemă în a respecta termenul contractului de execuţie  

Cele mai multe solicitări de fonduri, la rectificarea de buget, de săptămâna trecută, le-a avut directoarea Colegiului Tehnic, Adriana Nedelcu, toate acceptate fără obiecţiuni, pe considerentul că banul investit în educaţie nu este irosit. Conform anunţului primarului, căruia constructorii Ion Pătrăşcan şi Ion Cornea îi fac bucuria unei prime inaugurări substanţiale în ultimul an rămas din acest mandat, în luna august se va încheia investiţia de renovare şi modernizare a monumentului istoric din strada Negru Vodă, cunoscut sub titulatura de fostul Liceu de Fete. Iată că, în ciuda lamentărilor repetate ale lui Liviu Ţâroiu la adresa „şantierelor lente” de care a avut parte, pentru investiţiile derulate în timpul primului său mandat de primar, constructorii asociaţi Ion Pătrăşcan şi Ion Cornea fac dovada că se poate. Se poate respecta termenul contractual – care, în acest caz, a fost zece luni – atunci când firmele executante sunt serioase şi înţeleg gravitatea consecinţelor ratării unui contract cu fonduri nerambursabile. 

Amintim, dacă mai este nevoie, că imobilul Industrialului de jos face obiectul unui contract de finanţare, încheiat pe 10 aprilie 2018, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Municipiul Câmpulung. Oficialii de la centru s-au angajat să ajute autorităţile câmpulungene să salveze o construcţie ce poartă semnătura arhitectului Dimitrie Ionescu Berechet cu suma de 3.945.806 lei. Banii serveau derulării investiţiei denumite generic „Modernizare, reabilitare şi recompartimentare interioară a clădirii Colegiului Tehnic Câmpulung, situată în strada Negru Vodă, nr.145”. Licitaţia câştigată de firmele locale asociate pentru punerea în operă a proiectului, Sercop ADN şi Cornea Ind. Construct, a coborât valoarea lucrării la 3.150.297,55 lei, din care construcţiile şi montajul se cifrau la 2.417.106,21 lei. Cu o contribuţie a municipalităţii de 282.500 lei, pentru cheltuielile nedecontate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

În aprilie 2019, aleşii şi executanţii reaşezau costurile reabilitării pe salariul minim, plătit în construcţii, de 3.000 de lei. Astfel, valoarea totală a investiţiei a urcat la 3.271.133,43 lei, din care construcţii plus montaj, 2.493.224,73 lei. După încă două luni, subalternii lui Liviu Ţâroiu refac socotelile, din cauza unor scăpări la precedentul calcul, care saltă preţul plătit constructorilor cu 324.439,45 lei. Per total, valoarea proiectului ajunge la 3.465.878,21 lei, din care 2.741.545,66 lei, lucrarea propriu-zisă. Un câştig substanţial pentru colaboratorii privaţi ai lui Ţâroiu, care au adjudecat licitaţia cu 2,4 milioane lei, iar, după o jumătate de an, primesc 2,74 milioane lei, fără a lua în calcul „diversele şi neprevăzutele”. Asta pentru că Primăria a prevăzut posibilitatea de revizuire a contractului în limita prevăzută în devizul general pentru acest tip de lucrări, stabilite într-un cuantum de aproximativ 51.000 euro.

Dincolo de aceste „jonglerii” permise de lege cu valorile contractului de execuţie, încheiat într-o perioadă în care se ştia clar că salariul minim plătit pe şantiere va creşte de la 1 ianuarie, reţinem ideea de succes asigurat municipalităţii de cei doi oameni de afaceri, care şi-au respectat angajamentul de a se încadra în termenul asumat de zece luni, pentru modernizarea celor 2.216,55 metri pătraţi. Potrivit celei mai proaspete informaţii furnizate de Liviu Ţâroiu, investiţia de la Colegiul Tehnic – clădirile din centru – se încheie în luna august. 

Ploile au stricat două acoperişuri, care nu sunt garantate decât cinci ani  

Suplimentar operaţiunilor prevăzute în proiectul de modernizare a şcolii, Primăria şi conducerea unităţii de învăţământ au depistat câteva omisiuni, care au rectificat şi completat lista de investiţii. În primul rând, acoperişul Colegiului Tehnic Câmpulung, pentru reparaţia căruia se alocă 50.000 lei. O altă reabilitare de acoperiş, aprobată odată cu solicitarea primită de la Industrial, va fi întreprinsă la Colegiul „Dinicu Golescu”, care primeşte, la recenta rectificare de buget, 25.000 lei. „Am avut solicitări de la şcoli, în urma ploilor, privind acoperişurile. Acoperişurile au o garanţie de cinci ani. La Colegiul Tehnic, cheltuiala este puţin mai mare, pentru că facem renovarea, am făcut şi mansardarea şi n-avem cum să nu reparăm acoperişul. Facem mansardarea, ca să avem posibilitatea de locuinţe, e bine să o facem şi să încheiem proiectul în august.”, a justificat primarul Ţâroiu cheltuiala.   

În afara celor 14.000 lei, alocaţi la constituirea bugetului pe 2019, pentru proiectarea şi execuţia instalaţiei de utilizare de gaze, tot la Colegiul Tehnic, reţeaua de utilităţi scăpată din proiectul de modernizare beneficiază de o suplimentare de 3.500 lei. A treia alocare financiară care figurează în dreptul şcolii conduse de Adriana Nedelcu are o valoare de 10.000 lei şi este destinată achiziţionării a 22 de table magnetice pentru dotarea sălilor de curs şi a Laboratorului de Informatică, în localul central. O a patra „corectură” a agendei de investiţii constă în înlocuirea unui obiectiv cu altul şi anume: se renunţă la reabilitarea gardului la locaţia din Şoseaua Braşovului, nr.1, pe o suprafaţă de 319 metri pătraţi, iar cei 50.000 lei rezervaţi acestei lucrări sunt direcţionaţi către realizarea sistemului de supraveghere video pentru clădirea din strada Negru Vodă, nr.145, în perspectiva viitoarelor examene şi olimpiade şcolare. 

În afara fostului Liceu Industrial, aleşii municipali au rezolvat şi alte cerinţe provenite din sfera Învăţământului. Tot ca urmare a unui proiect de reabilitare incomplet, conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” şi-a propus montarea de parazăpezi pe zonele de acces în şcoală şi pe cele ale corpurilor de legătură dintre clădirile complexului, pentru jgheaburi şi burlane, carenţă îndreptată cu cei 25.000 lei aprobaţi săptămâna trecută. Iar Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” a cerut şi a primit majorarea cu 10.000 lei a bugetului pe 2019 pentru Clubul Sportiv al şcolii.  Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!