15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

Cum a plecat Grigore Stănescu din funcţia de director, cum au început să vină medici noi la Spitalul Municipal

Noul manager a anunţat sosirea unui ORL-ist şi a unui cardiolog, pe care l-a convins să lase Iaşiul pentru Câmpulung

Complet diferit. Astfel s-a comportat noul manager al Spitalului Municipal, Nicolaie Alexe, în faţa aleşilor municipali, prin comparaţie cu predecesorul său, Grigore Stănescu, după care nu plânge nimeni din Consiliul Local. Şi nici din afara Consiliului. Dacă Stănescu obişnuia să folosească în dialogul cu finanţatorii fie un ton superior, fie unul flegmatic, având momente în care s-a făcut de râs public, succesorul său s-a prezentat în faţa noilor colaboratori deschis şi prietenos, dorind să le câştige bunăvoinţa. La şedinţa ordinară a lunii iunie, când membrii Legislativului era normal să-l cunoască pe proaspătul director al instituţiei de sănătate publică, singura referire la subiectul de actualitate, din partea Executivului, responsabil de omisiunea invitării lui Nicolaie Alexe, a fost că primarul Liviu Ţâroiu i-a semnat contractul de management. Aşadar, la finele lunii iunie, câştigătorul concursului era oficial conducător al unităţii sanitare. La următoarea întrunire în plen, scăparea a fost îndreptată şi o parte a staff-ului de la vârful Spitalului Câmpulung a venit la dezbaterea aleşilor, pentru a face cunoştinţă cu cel care va conduce colosul bugetar, cu peste 600 de angajaţi, în următorii cinci ani. Împreună cu Nicolaie Alexe a fost prezentă la şedinţa de joi, 25 iulie 2019, şi directorul financiar-contabil Marinela Cristian, directorul medical Iuliana Podea fiind absentă motivat, din cauza unor urgenţe de natură profesională.     

Noua conducere îmbunătăţeşte maniera de comunicare 

Teoretic, colaborarea noului manager cu personalul ar trebui să meargă brici, graţie salariilor exorbitante, în comparaţie cu celelalte categorii de salariaţi de la stat – din privat, nici nu îndrăznim să pomenim -, care au domolit tensiunile între şefi şi subalterni. Nicolaie Alexe are planuri mari pentru colectivul instituţiei, pe care a început să-l împrospăteze cu medicii noi atraşi la Câmpulung. Nici nu s-a instalat bine în funcţia de director, că angajările de doctori – căci asta este problema nr.1 a Spitalului Municipal, personalul sanitar şi administrativ fiind mai uşor de recrutat – au constituit primul subiect pe agenda prezentării pregătite pentru Consiliu. Lucru care ne face să ne întrebăm: cum pe vremea lui Grigore Stănescu nu voia nimeni să profeseze la Câmpulung, ba mai plecau şi dintre doctorii vechi, iar, în prezent, Nicolaie Alexe anunţă public ocuparea unor posturi disponibile în cadrul mai multor secţii? Unele produse deja, altele în curs de definitivare a „tratativelor” cu viitorii profesionişti care vor activa în municipiul nostru. Directorul a anunţat sosirea a încă unui medic ORL, iar vineri, 26 iulie 2019, avea programată o întâlnire cu un medic cardiolog, pe care intenţiona să-l aducă la Câmpulung. Acesta a mai punctat în expozeul său dorinţa de intrare în normalitate a secţiilor deficitare din acest punct de vedere, fie atrăgând medici din alte părţi, fie angajând prin transfer, cum sunt alte intenţii prezentate public pentru unul dintre compartimentele Spitalului.           

Ca manieră de adresare a invitatului în faţa puţinilor aleşi participanţi la cea mai estivală dintre şedinţele de peste vară, cu prezenţă ca la o extraordinară, Alexe a lăsat să se înţeleagă că doreşte o comunicare şi colaborare total diferite de relaţia pe care Consiliul a avut-o cu fostul director. De altfel, o schimbare s-a simţit încă din perioada de interimat, asigurată de directoarea economică Marinela Cristian, când la Spital a apărut şi un purtător de cuvânt, au apărut şi conferinţele de presă, şi, în general, a apărut disponibilitatea de a furniza informaţii despre subiectele de interes pentru public. 

„Vă asigurăm, în primul rând, de toată comunicarea noastră. Atunci când aveţi diverse probleme, pe care vreţi să le ridicaţi, o să las la secretariat numărul meu de telefon, care este deschis non-stop. Am depus un material vizavi de lista de investiţii cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi cofinanţare de la Consiliul Local. Am schimbat-o puţin din anumite motive strategice şi economice.”, a afirmat acesta, cu referire la o parte dintre aparatura depăşită, care impunea înlocuirea ei. În acest sens, s-a deplasat personal la Ministerul Sănătăţii, care asigură fondurile necesare achiziţiei. „Suntem la stadiul de achiziţionare prin licitaţie. Totul va fi transparent, totul va fi conform legii.” De pildă, este în faza de licitaţie achiziţia unui aparat Roentgen, cu cofinanţare de 10% de la Consiliul Local, 90% de la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, întrucât ministerul a aprobat finanţarea pentru extinderea Secţiei Oncologie, a început pregătirea procedurii de selecţie a constructorului. „Ceea ce depinde de noi vom face în aşa fel încât personalul şi populaţia Câmpulungului şi a comunelor arondate să aibă acces la toate serviciile medicale. Am făcut demersuri şi am semnat contractele cu Casele de Sănătate. Suntem în bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, care a fost diminuat. Dar, la nivelul nostru, noi am găsit înţelegerea necesară, pe timpul perioadei de vară, două luni, să ne încadrăm în ceea ce am promis că o să facem. Şi având în vedere că sunt şi concedii de odihnă, atât la salariaţi, cât şi la populaţia deservită, ne încadrăm în termen, urmând ca, în perioada octombrie, noiembrie, decembrie, să creştem pas cu pas. Vrem să atingem şi să depăşim indicatorii pe care ni i-am propus.”, a mai afirmat directorul Alexe.

Aleşilor li se cere să asigure locuinţe medicilor convinşi să vină la Câmpulung

În contextul convingerii unor specialişti să profeseze la Câmpulung, directorul proaspăt instalat în atribuţii şi responsabilităţi le-a înaintat aleşilor o primă solicitare de sprijin. „În primul rând, ne doare vizavi de locuinţe. De exemplu, cardiologul ne vine de la Iaşi. Vă daţi seama că n-o să aibă locuinţă. Am vorbit la Holcim.”, este un prim contact întreprins de acesta, în ideea de a-i asigura o casă noului alăturat echipei de medici a Spitalului Municipal. În acest scop, pregăteşte Primăria Casa „Cenuşe”, de pe strada Maior Gâldău, care, după extindere şi reabilitare, va avea trei apartamente şi o garsonieră, cu destinaţie de locuinţe de serviciu.  

O acţiune îndrăzneaţă vizată de Nicolaie Alexe constă în contactarea primarilor din zona deservită de Spitalul Municipal, pentru a-i determina să contribuie şi ei cu o mică parte la susţinerea materială a ceea ce-şi propune unitatea să realizeze pentru pacienţi. „Noi vom încerca să facem cât mai multe lucruri, ca să fie bine pentru pacienţi. De şase ani, sunt în spital, cunosc spitalul, de la subsol, până la ultimul etaj, şi toate dedesubturile.”, s-a referit acesta la perioada în care a deţinut funcţia de manager de calitate. 

Cu toate că instituţia nu excelează la capitolele dotare şi medici suficienţi diferitelor secţii, managerul Alexe şi-a încheiat prezentarea într-o notă optimistă. Adică se va strădui să menţină numărul de paturi şi să schimbe aspectul exterior al complexului medical, în special intrarea, despre care acesta susţine că nici nu are de gând să investească în clădirea de la poartă, ci s-o înlocuiască cu o amenajare decentă. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!