6.9 C
Campulung Muscel
23/02/2024

Tinerii din Stoeneşti şi-au făcut un grup de iniţiativă civică special pe tema gunoiului

La Stoeneşti remarcăm mai multă iniţiativă decât la Câmpulung, şi din partea aleşilor locali, şi din partea cetăţenilor, mult mai vocali decât orăşenii, care nu tac de mulţumiţi, ci de resemnaţi. Dacă altceva mai bun decât ce avem nu s-a ivit… lumea a votat răul cel mai mic. Ce nu pricep majoritatea primarilor este că lumea nu reclamă un neajuns pentru că are ceva cu el, personal, politic, profesional, ci pentru că vrea să se îndrepte acel neajuns. Dacă locuitorii Stoeneştiului încing Facebook-ul cu problemele lor edilitare, asta nu înseamnă că îl vor plecat pe Paul Ion Marin de la conducerea localităţii. Nu toţi îl vor plecat, deşi o parte dintre comentatorii activităţii sale de şef al administraţiei publice locale se manifestă din evidente raţiuni electorale. Dar oamenii de rând, fără aspiraţii politice, vor ca primarul, indiferent cine este el, să le asigure drumuri, apă, gaz, canalizare şi, mai nou, reglementarea chestiunii gunoiului, care a împânzit spaţiul public într-o manieră nefirească. Gunoiul reprezintă subiectul zilei la Stoeneşti, pentru care s-a înfiinţat un grup de iniţiativă civică. Un fapt de aplaudat, mai cu seamă că membrii săi au o cauză de interes pentru comunitatea locală. Apariţia în viaţa publică a „Tinerilor Stoeneşteni” a fost anunţată pe pagina personală de socializare de Florin Oancea, care, prin provocările sale lansate consătenilor, întreţine un dialog interesant pe pagina „Stoeneşti, Argeş, România”. Care ar putea să-i inspire şi pe aleşii noştri, aflaţi într-o transă inexplicabilă cu mai puţin de un an înaintea alegerilor locale. 

Tomberon + container, varianta agreată celei doar prin pubelă individuală  

Curios să afle ce vor locuitorii de la Stoeneşti, Florin Oancea propune frecvent teme de sondaj on-line. Printre cele mai interesante subiecte supuse atenţiei muscelenilor de la Stoeneşti, inspirate de realităţile comunei, este cea a gunoiului menajer. O consultare rapidă în mediul virtual a celor dispuşi să-şi dea cu părerea vizavi de cea mai bună metodă de depozitare a resturilor preluate de maşina de salubritate înclină covârşitor către sistemul mixt, tomberon plus container. Doar într-o proporţie neînsemnată, stoeneştenii sunt adepţii tomberonului individual. 

Autorul sondării opiniei consătenilor aduce şi argumente în susţinerea acţiunii sale, pe care vi le prezentăm, căci nu se ştie, poate îi determină şi pe amorţiţii de la Câmpulung să gândească. „Se discută foarte mult pe tema tomberoanelor individuale, luarea containerelor şi desfiinţarea ţarcurilor. Dumneavoastră cum vi se pare mai bine? Personal, mi se pare mai bine un sistem mixt, tomberoane şi containere amplasate bine şi închise estetic, gen gard viu (să arate şi bine), deoarece în cursul săptămânii, în mare parte din timp, nu sunt la Stoeneşti, iar tomberonul nu mi-l ridică nimeni, maşina de gunoi trece joi, la ora 7.00, iar eu car gunoiul, în sac, la Bucureşti. În situaţia mea sunt mulţi. Pentru localnicii care nu stau la şoseaua principală e foarte dificil să scoată tomberoanele. Mai indicat, din punctul meu de vedere, era un sistem mixt, în care se puneau containere la capătul străzilor sau în punctele strategice, să se ridice lunar, iar tomberoanele se ridicau săptămânal. Plus pet-urile şi dozele (reciclabilele) să se strângă în saci, iar, o dată pe lună, cu tractorul, să le colecteze de la oameni şi să le depoziteze într-un loc amenajat, pentru a fi ridicate de către o firmă specializată, astfel aducând şi bani la bugetul local. Sunt plătite pet-urile şi dozele la reciclare.”, precizează Florin Oancea, al cărui sondaj conduce la un verdict anticipat. 92% dintre respondenţi sunt pentru varianta agreată de el, tomberon plus container, şi numai 8% rămân adepţii colectării prin intermediul tomberonului individual. 

Lumea învinovăţită, cot la cot cu Primăria şi firma de salubritate   

Gunoiul rămâne între problemele de top şi la Stoeneşti, care, la fel ca majoritatea localităţilor muscelene, fie municipiul, fie comunele din zonă, nu reuşeşte o gestionare mulţumitoare a depozitării şi colectării. De vină e şi lumea care aruncă haotic, de vină e şi administraţia, responsabilă în ochii cetăţenilor că nu asigură suficiente recipiente. Într-o altă consultare virtuală a populaţiei de la această margine de Muscel, îndemnată să nominalizeze cea mai importantă problemă de pe strada fiecăruia dintre cei interesaţi să participe la chestionar, este indicată şi lipsa containerelor de gunoi. Dar şi efectul acestei carenţe, prin intermediul unor fotografii. „În orice localitate din Europa sunt şi containere publice, cel puţin, aşa am văzut eu.”, susţine Liana Elena. 

Pe „educarea oamenilor, să nu mai arunce gunoiul la voia întâmplării” insistă şi administratorul paginii de discuţie, care întreţine un spirit civic la Stoeneşti, conştient cât este de muncă la acest capitol imposibil de disciplinat în lipsa amenzilor. Cum amenzi nu se dau nici la Câmpulung, deşi avem o Poliţie Locală abilitată să sancţioneze mizeria excesivă de pe domeniul public, greu de crezut că o fac edilii de la Stoeneşti. „Cineva va trebui să-l strângă, iar asta presupune costuri şi timp pierdut, nu se ştie dacă pe viitor vor fi mulţi voluntari să facă din când în când curat. Iar oamenii care vor fi plătiţi sunt plătiţi tot din impozitele noastre, ceea ce ne face să nu ne mai plângem că ni se opresc impozite mari. Deci, varianta cea mai bună: containere în zone amenajate, plus aruncarea gunoaielor să se facă doar în locurile amenajate, să nu producă costuri suportate tot de noi.”, este propunerea iniţiatorilor campaniei de igienizare a localităţii prin reţinerea gesturilor prin care oamenii îşi fac rău singuri.

Că răspunderea pentru urâtul, vizual şi olfactiv, care îi înconjoară o poartă, în bună parte, oamenii o recunosc şi cei care le suportă metehnele ce înfrâng civilizaţia. Clara Păunescu, bunăoară, împărtăşeşte locuitorilor o tristă experienţă trăită ca proprietară de gospodărie lângă Râul Dâmboviţa. Mizeria, insistă ea, este aruncată de vecinii apei. Cadouri de la „prieteni”, după cum cataloghează resturile împrăştiate peste tot. „Bunul simţ al unor oameni lasă de dorit.”, confirmă Demirel Zepiş, care prezintă un fapt real: „Deşi au în curte tomberonul de gunoi dat de Primărie, unii cetăţeni aruncă sacul pe coastă. Mă întreb acum: cei care nu au tomberoane cum vor proceda cu gunoiul.”, nu-şi reţine acesta un comentariu retoric.

Pentru că imaginile surprinse pe teritoriul public, care au declanşat tevatura depozitării într-o manieră mai eficientă pentru ambele părţi, arată unde ajunge gunoiul. Şi ce gunoi ajunge la ghena publică! După Paşte, recipientele au dat pe afară din pricina resturilor mieilor tăiaţi conform tradiţiei. Dezastrul, cum l-au numit cei sensibili la aspectul şi mirosul teribil emanat de tomberoane, n-a avut alţi autori decât lumea din comună. Bucuria câinilor, răul cel mai mic, căci cei mai mulţi s-au temut ca izul să nu atragă cumva urşii, care, vara trecută, au făcut prăpăd la doi paşi de drumul naţional, în câteva gospodării văduvite de miei şi oi. Iar nişte inconştienţi care au dat fuga la ghenă cu rămăşiţele mieilor sacrificaţi riscau să atragă iar sălbăticiunile între aşezările omeneşti. 

Cine n-a arătat cu degetul către semenii indiferenţi la simţurile celorlalţi a indicat în direcţia Primăriei şi a firmei de salubritate, care ar fi avut pauză în perioada sărbătorilor. După cum au avut pauză şi bugetarii Primăriei, care trebuiau să vadă că gunoiul din tomberoane are moţ. Când unul dintre comentatori a pus problema tragerii de mânecă a lucrătorilor statului, care se urnesc mai greu cu burta plină, după purcoiul de mini-vacanţe, imediat au ripostat o grămadă cu câştigurile de la stat.

Şi la Stoeneşti s-au anunţat schimbări în această privinţă şi anume dotarea fiecărei gospodării cu un container, scos la poartă în ziua anunţată pentru ridicarea gunoiului. Însă nici soluţia containerului individual pentru fiecare casă n-a stârnit un entuziasm masiv în rândul locuitorilor, pe motiv că măsura nu poate fi aplicată în toate zonele, care vor fi acoperite de tractorul Primăriei. Acesta le preia şi le stochează într-un loc accesibil maşinii firmei de salubritate. 

A fost înfiinţat Grupul de iniţiativă civică „Tinerii Stoeneşteni”

Cele mai proaspete acţiuni, întreprinse de data aceasta de câţiva cetăţeni, reuniţi în Grupul de iniţiativă civică „Tinerii Stoeneşteni”, constau, după cum aflăm din aceeaşi sursă de documentare, în „demersul de strângere a semnăturilor pentru introducerea unui sistem mixt de colectare a gunoiului, atât prin tomberoane individuale, ridicate săptămânal, cât şi containere amplasate strategic.” Turul prin localitate, după cât mai multe păreri şi semnături în favoarea ideii promovate de iniţiatori, s-a întins până seara târziu, dar efortul a meritat. „Oamenii au fost extrem de deschişi, cu discuţii interactive, oameni minunaţi, sperăm să fiţi alături de noi în număr cât mai mare.”, s-au declarat mulţumiţi „Tinerii Stoeneşteni”, care au anunţat continuarea acţiunii al cărei rezultat bănuim că va fi înaintat autorităţilor locale.     

Nu e cazul ca Paul Marin să ia ca pe un afront iniţiativa cetăţenească despre care relatăm, căci ce fac aceşti tineri îi ajută pe el să-şi adapteze programul la ce-şi doresc generaţiile mai tinere. Care trăiesc altfel decât bunicii lor, votanţii tradiţionali ai primarului, care nu doresc schimbare şi confort. Nepoţii lor vor, însă, altceva mai bun pentru localitate. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!