Trei musceleni au fost acuzaţi că au intrat prin efracţie în mai multe locuinţe şi anexe de pe raza judeţului Argeş, din care au furat telefoane mobile, scule şi unelte. Au fost reţinuţi 24 de ore, după care cercetările au continuat cu ei sub măsura controlului judiciar. Cauza a ajuns pe rolul Judecătoriei Câmpulung, care a stabilit ca doi dintre ei să facă puşcărie, iar unul nu.
Poliţiştii musceleni, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Câmpulung, au făcut, pe 4 aprilie, descinderi la mai multe locuinţe din Ţiţeşti, Stâlpeni şi Piteşti, în cadrul unui dosar penal, instrumentat de Secţia de Poliţie Rurală Stâlpeni, privind comiterea mai multor infracţiuni de furt calificat, comise din vara anului trecut şi până în primăvara acestui an. Percheziţiile au avut loc la locuinţele a trei bărbaţi acuzaţi de furt calificat. După descinderi, muscelenii au fost reţinuţi 24 de ore, pe bază de ordonanţă, iar când aceasta le-a expirat, s-a decis cercetarea lor sub măsura controlului judiciar.
Cei trei sunt Ionuţ Liviu Pacialoiu, de 32 de ani, şi Vasilică Adrian Turcescu, de 25 de ani, ambii din Stâlpeni, şi Valentin Costache, de 25 de ani, din Mihăeşti. Potrivit anchetatorilor, aceştia au furat laptop-uri, drujbe, scule, unelte şi telefoane mobile, o parte din ele fiind găsite de poliţişti acasă la tineri, iar altele au fost amanetate sau vândute. După administrarea probatoriului, muscelenii au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, iar când aceasta a expirat, cercetările au continuat cu ei sub măsura controlului judiciar.
Rechizitoriul Parchetului a fost acceptat de Judecătoria Câmpulung, care a dispus trimiterea celor trei tineri în judecată sub aspectul săvârşirii de furt calificat, şase persoane constituindu-se părţi vătămate: Crina Nechita, Andrei Sebastian Gheorghiu, Victoriţa Lăzărescu, Niculina Bădescu şi Ilie Alexiu.
Încă de la primul termen, pe 5 iulie 2019, instanţa s-a pronunţat în acest caz. Pentru furt calificat, Vasilică Adrian Turcescu şi Valentin Costache au primit fiecare câte doi ani de închisoare în condiţii de detenţie, din care urmează să li se scadă durata reţinerii, de 24 de ore. Prin hotărârea de vineri, instanţa a dispus menţinerea controlului judiciar faţă de cei doi, măsură prelungită printr-o decizie anterioară, din 28 iunie.
Al treilea inculpat, Liviu Ionuţ Pacialoiu, a fost condamnat pentru tăinuire, primind un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata a doi ani. În acest interval, bărbatul din Stâlpeni are de respectat mai multe obligaţii: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă, informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei de judecată. Pe durata termenului de supraveghere, Pacialoiu trebuie să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Stâlpeni şi Primăria Ţiţeşti, şi să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Dacă nu respectă dispoziţiile judecătorului, bărbatului i s-a adus la cunoştinţă că i se revocă beneficiul suspendării şi se dispune executarea pedepsei în regim de detenţie. Şi în cazul lui s-a menţionat că i se deduc cele 24 de ore, de reţinere preventivă, din condamnare.
În sentinţa de condamnare, magistratul de caz a mai dispus confiscarea specială de la Valentin Costache a unei şurubelniţe şi a unui patent. La termenul din 5 iulie, s-a definitivat şi latura civilă a cauzei. Aşa cum v-am spus la început, în caz s-au constituit părţi vătămate şase persoane, dar una dintre ele, Andrei Sebastian Gheorghiu nu s-a constituit şi parte civilă în dosarul penal, ceilalţi urmând să primească 30.902 lei, despăgubiri. Valentin Costache şi Vasilică Adrian Turcescu au de achitat Victoriţei Lăzărescu 1.000 lei; Niculinei Bădescu, 2.000 lei, reprezentând contravaloarea tâmplăriei distruse; lui Ion Mocioiu, suma de 4.000 lei; iar lui Ilie Alexiu, suma de 150 lei. Pe fiecare în parte, instanţa i-a obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, de câte 2.000 de lei.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile, care curge de la comunicarea copiei minutei. Adrian TĂNASE