5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

RomânIA Autentică, în straie de festival, a ajuns la ediţia a IV-a 

Devenit o tradiţie, Festivalul RomânIA Autentică, ajuns la cea de-a patra ediţie, s-a desfăşurat în ajun de Sânziene. Potrivit formei care l-a consacrat, festivalul a ajuns la iubitorii de autentic în trei locuri simultan, Hobiţa, Iaşi şi Braşov, marcând astfel reunirea celor trei provincii româneşti într-o horă simbolică a tradiţiilor româneşti. Născut din visul de a pune la adevărata valoare tezaurul naţional de tradiţii, festivalul a devenit un prilej de recunoaştere a frumuseţii şi talentului nostru popular autentic din partea miilor de participanţi.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, Primăria Municipiului Braşov, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria şi Consiliul Local Peştişani, „Flori de ie”, Patronatul Femeilor din Meşteşugărit, „Iaşi Oraş Regal”, Asociaţia „Art Meşteşugurile Prutului”, „Iaşi Capitala Istorică a României”, „Iaşi Capitala Tineretului din România 2019-2020”. RomânIA Autentică a coagulat într-un eveniment unic pentru ţara noastră Oltenia, Moldova şi Transilvania, cu tot ce au mai reprezentativ din aria păstrării şi valorificării folclorului românesc, a tradiţiilor şi meşteşugurilor. Au putut fi admiraţi creatori şi păstrători de tradiţii, colecţionari, interpreţi şi dansatori, uniţi de bucuria de a descoperi şi reevalua comorile poporului român.

Acest eveniment a reuşit, ca de fiecare dată, să confere adevărata dimensiune a valorii pentru o unică panoplie de tradiţii şi obiceiuri, tezaure vii – meşteşugari, interpreţi vocali şi instrumentali, artişti cu inima şi sufletul confundate cu fiinţa noastră naţională. Devenit un festival de suflet pentru mii de români, evenimentul triplu a atras, an de an, numeroşi turişti străini care fac astfel cunoştinţă cu o civilizaţie profund ancorată în valori estetice şi spirituale, o carte de vizită ce contrazice percepţia eronată asupra poporului român. „Acum patru ani a luat naştere proiectul RomânIA Autentică. Mi-am dorit din tot sufletul să găsesc oameni care să înţeleagă şi să vibreze la fel ca noi şi să îi învăţăm să facă diferenţa dintre o aşa zisă ie românească made în China şi una realizată cu trudă de către româncele noastre. Am organizat an de an ateliere de meşteşugărit, am încondeiat ouă, mărgelit, legat nojiţe, cusut, pictat icoane şi cu toate acestea încă suntem departe de adevăr.”, a spus câmpulungeanca Cristina Chiriac, iniţiatoarea evenimentului. „Sigur, adevărul are conotaţii diferite şi tot la fel de sigur este că nu deţinem adevărul absolut. Din păcate, cel mai mult mă întristează acei oameni care nu înţeleg că decât să faci un lucru prost mai bine nu îl mai faci deloc. Anul acesta, a fost, cred, cel mai greu de până acum şi le mulţumesc celor care au crezut în noi şi nu au pregetat să ne întindă o mână de ajutor.”, a completat ea.

La Iaşi, meşteşugarii s-au bucurat de cinci zile, între 20 şi 24 iunie, când iubitorii de tradiţii au putut admira în cadrul Târgului meşterilor populari, cele mai reprezentative creaţii ale mâinilor îndemânatice din Moldova, dar şi din alte zone ale ţării. La Braşov, peste 40 de meşteri au expus în cadrul târgului, care s-a desfăşurat pe 22 şi 23 iunie în Piaţa Sfatului. Din cadrul evenimentului nu au lipsit nici spectacolele folclorice, iar pe cele trei scene au urcat artişti prestigioşi, reprezentanţi ai muzicii şi dansului popular. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!