25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Bătăuşul cu crosa de golf, condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare

Pe 12 martie 2017, Nicolae Kacenco, de 50 de ani, din comuna Poienarii de Muscel, a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Municipal Câmpulung, după ce a fost lovit puternic în cap, cu o crosă metalică de golf, de amantul fostei concubine, în urma unui conflict spontan, pe fondul unor neînţelegeri privind partajarea unor bunuri. Dată fiind starea critică în care se afla, victima a fost transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, iar de aici, la Spitalul Universitar Militar de Urgenţă „Carol Davila”, din Bucureşti, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Bărbatul a avut nevoie de 110 zile de îngrijiri medicale şi a rămas cu sechele pe viaţă, care-l împiedică să ducă un trai normal, fiind nevoit să se descurce cu o pensie de invaliditate şi alta de handicap. În schimb, agresorul său n-a fost reţinut nici măcar o zi, chiar dacă este recidivist şi i-a pus viaţa în pericol. El a fost cercetat penal, în stare de libertate, iar în luna februarie 2018 a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală! În luna martie a acestui an, individul a fost condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare, cu executare, plus plata unor daune morale şi civile, dar şi a cheltuielilor de spitalizare. Hotărârea Judecătoriei Câmpulung nu a fost definitivă, iar în urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Piteşti i-a mărit pedeapsa la patru ani de închisoare, cu executare, menţinând celelalte decizii ale sentinţei iniţiale.

Victima s-a ales cu hemiplagie spastică

Amintim că incidentul s-a petrecut în cătunul de rudari din Jugur – Valea Itului, situat în vecinătatea satului Drăghici. Totul a pornit de la o femeie cu care Nicolae Kacenco a avut, timp de 11 ani, o relaţie de concubinaj. În 2016, plecată fiind la muncă în străinătate, femeia l-a părăsit pentru un alt bărbat, Miron Costache, dintr-o localitate din Moldova, cu care s-a cuplat în periplul ei prin Suedia şi pe care l-a şi adus la domiciliul din Jugur. Pe 12 martie 2017, Nicolae Kacenco s-a dus să-şi  recupereze o parte din bunurile sale, pe care le avea la fosta concubină, însă, la faţa locului, lucrurile au scăpat de sub control, iar bărbatul s-a ales cu o bătaie soră cu moartea! În urma loviturii primite, omul şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost transportat la spitalul din Câmpulung cu o ambulanţă SMURD. 

Cum victima le-a spus medicilor de la UPU că nu-şi mai simte picioarele, s-a decis transferul acestuia, pe 13 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti. Medicii de-aici au concluzionat că acest caz nu e de competenţa lor şi au decis să-l trimită la Spitalul Universitar de Urgenţă „Carol Davila”, din Bucureşti, unde a fost operat, fiind diagnosticat cu „traumatism cranio-cerebral grav, cu o lovire cu un corp dur (crosă), fractură calvarie biparietală şi contuzie cerebrală bifronto-parietală”. După intervenţia chirurgicală, a rămas internat până pe 22 mai 2017, urmând o perioadă de recuperare, dat fiind faptul că a rămas cu o hemiplagie spastică pe partea dreaptă. Potrivit expertizei medico-legale, Nicolae Kacenco a avut nevoie de 100-110 zile de îngrijiri medicale. Poliţia Câmpulung a deschis în acest caz un dosar de cercetare penală, agresorul fiind cercetat în stare de libertate pentru vătămare corporală.

Agresorul a făcut şi el recurs

În primăvara anului trecut, Miron Costache a fost trimis în judecată, iar pe 12 martie 2019, prin Hotărârea nr. 40, acesta a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu executare, pentru vătămare corporală. Pe latură civilă, Miron Costache a fost obligat de instanţă să-i plătească lui Nicolae Kacenco suma de 70.000 euro, cu titlu de daune morale, echivalentul în lei la data plăţii şi la o prestaţie lunară în cuantumul reprezentat de diferenţa între salariul minim net pe economie şi pensia pe care o primeşte persoana vătămată pentru invaliditate, începând cu data rămânerii definitive a sentinţei, până la încetarea stării de invaliditate a persoanei vătămate. Agresorul n-a fost scutit nici de plata cheltuielilor de spitalizare. Hotărârea nu a fost definitivă şi a fost atacată cu apel de ambele părţi la Curtea de Apel Piteşti. 

Pe 20 iunie 2019, instanţa a dat verdictul. Curtea de Apel Piteşti a admis apelul în dosar al părţii vătămate, Nicolae Kacenco, şi a desfiinţat în parte ce stabilise Judecătoria Câmpulung. Adică a majorat pedeapsa principală aplicată lui Miron Costache, de la 2 ani şi 6 luni închisoare, la 4 ani închisoare, cu executare, în condiţii privative de libertate, pentru vătămare corporală.

Cum şi inculpatul declarase apel, instanţa superioară i l-a respins, ca nefondat, menţinând celelalte dispoziţii ale sentinţei date de Judecătoria Câmpulung, adică plata daunelor morale şi a cheltuielilor de spitalizare. Hotărârea Curţii de Apel Piteşti, pronunţată pe 20 iunie 2019, este definitivă.

Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!