Tânărul din Bughea de Sus, care a ameninţat cu toporul un poliţist din localitate, a fost condamnat la închisoare cu executare, pentru ultraj, plus că trebuie să-i achite agentului daune morale. Pe lângă pedeapsa principală, bugheanul trebuie să facă şi restul de puşcărie, rămasă neexecutată după ce a fost liberat condiţionat, fiind osândit acum trei ani pentru tentativă de omor deosebit de grav, conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere, părăsirea locului accidentului şi pentru mărturie mincinoasă.
Condamnat la 9 luni de închisoare, plus un rest de 1.259 de zile dintr-o sentinţă mai veche
Cel mai nou dosar penal al lui Gabriel Cruceru a fost deschis la începutul lunii iunie 2019, când bărbatul de 38 de ani, din Bughea de Sus, a înjurat, a ameninţat şi a atacat cu toporul un poliţist de la Postul de Poliţie din localitate, Cosmin Ionuţ Niculescu.
Pe 6 iunie 2019, mai mulţi locuitori din Bughea de Sus, din zona „La Dobrescu”, au chemat Poliţia, după ce doi bărbaţi s-au luat la ceartă, apoi la bătaie, după ce s-au „cinstit” bine. La faţa locului au ajuns poliţiştii de la Postul Bughea de Sus, care, pentru a-i potoli pe scandalagii, au folosit spray-ul lacrimogen din dotare. Iritat la figurat, Gabriel Cruceru a plecat acasă, de unde s-a întors cu un topor, pe care l-a agitat în direcţia agenţilor de poliţie, înjurând şi ameninţând pe toată lumea. Atunci, unul dintre agenţi a fost nevoit să folosească arma, trăgând câteva focuri în plan vertical şi, dacă agresorul nu s-a potolit, şi spre el, rănindu-l la gamba dreaptă. Rănit, Gabriel Cruceru s-a refugiat acasă şi a refuzat să primească îngrijiri de la echipajul medical solicitat. În cele din urmă, a mers singur la spital, unde a fost tratat la Compartimentul Primiri Urgenţe, medicul de gardă constatând că glonţul i-a trecut pe lângă os şi nu a atins nimic care să-i afecteze gamba dreaptă.
După ce a terminat cu îngrijirile medicale, refuzând recomandările de a rămâne internat sub supraveghere, scandalagiul a fost arestat preventiv pe 8 iunie şi a rămas sub această măsură până în prezent, când a fost condamnat la 9 luni de închisoare, în condiţii privative de libertate. Prin decizia din 25 octombrie 2019, Judecătoria Câmpulung a dispus şi revocarea beneficiului liberării condiţionate aplicate, şi Gabriel Cruceru să facă şi restul de pedeapsă de 1.259 de zile (aproximativ 3 ani şi 2 luni), tot în condiţii privative de libertate, pedeapsă ce se va executa separat de cea aplicată pentru ultraj. Pe lângă pedeapsa principală, bugheanului i-au fost interzise mai multe drepturi: de a fi ales în autorităţi publice sau orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de patru ani de la data rămânerii definitive a deciziei.
Din pedeapsă, bărbatului i-a fost dedusă durata cât a fost arestat preventiv, din 8 iunie 2019, la zi, în acelaşi timp fiind menţinută această măsură până la o nouă verificare. Instanţa l-a mai obligat pe inculpat să urmeze un tratament medical, în condiţii de ambulatoriu, în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, până la însănătoşire.
În acelaşi timp, Gabriel Cruceru a fost obligat să-i plătească poliţistului Cosmin Ionuţ Niculescu suma de 30.000 de lei, daune morale, dar să suporte şi cheltuielile judiciare către stat, de 1.500 lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
În 2016, Cruceru a fost condamnat pentru patru infracţiuni şi încarcerat
Gabriel Cruceru a mai fost în atenţia poliţiştilor de mai multe ori. În 2012, a fost un chef în comună, organizat de câţiva localnici, care au avut invitate şi alte persoane din oraş. Bairamul l-ar fi deranjat pe Gabriel Cruceru, care s-ar fi luat la harţă cu protagoniştii acestuia. Petrecăreţii au cedat în final şi au plecat spre casele lor. Numai că Gabriel Cruceru nu s-ar fi mulţumit cu atât şi a pornit cu maşina pe urmele unui individ din Câmpulung, care-l supărase mai tare. În dreptul fostului adăpost „Anima” din Grui, l-a văzut şi s-a repezit cu maşina spre el. Individul a reuşit să se ferească la timp, fiind doar acroşat, însă a mai existat o victimă colaterală, Vasile Cândea, care n-a apucat să schiţeze niciun gest pentru a se feri din calea maşinii. A fost lovit în plin şi aruncat într-un şanţ. Ajuns la spital cu o ambulanţă, Vasile Cândea a primit îngrijiri medicale şi apoi a fost internat în cadrul Secţiei Ortopedie cu multiple traumatisme craniene, dar şi cu ambele picioare fracturate. La Vasile Cândea, aşa cum declara de pe patul de spital, a venit soţia şoferului, încercând să se „împace” cu el, mai ales că avea o situaţie materială precară, întreţinându-se din ajutorul social. Se pare că Vasile Cândea s-a lăsat convins, judecând după decizia Tribunalului Argeş, care l-a condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, şi trei ani, termen de încercare pentru mărturie mincinoasă.
Vinovatul, Gabriel Cruceru, s-a sustras mai mult timp de la cercetare, după ce a intrat cu maşina intenţionat în grupul de săteni cu care se certase, apoi a fugit de la locul faptei. Vasile Cândea şi Gheorghe Adrian Dragomirescu au fost răniţi în urma accidentului, Cândea trecând întâmplător pe acolo. Pentru că viaţa i-a fost pusă în pericol, după ce a ajuns la spital în stare deosebit de gravă şi medicii legişti au stabilit că viaţa îi fusese pusă în pericol, anchetatorii au schimbat încadrarea juridică a faptei din vătămare corporală din culpă în tentativă de omor deosebit de grav. În timpul judecăţii, Gabriel Cruceru a fost plasat în arest la domiciliu, timp în care a încercat să convingă patru martori la declaraţie mincinoasă. În dosarul de la Tribunalul Argeş, sentinţa s-a dat pe 16 februarie 2016, fiind atacată la Curtea de Apel, care, în final, a stabilit aceleaşi pedepse. Gabriel Cruceru a primit: 7 ani şi 6 luni de închisoare, 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, pentru tentativă la omor deosebit de grav; 1 an închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere; 2 ani pentru părăsirea locului accidentului; 3 luni pentru că a determinat mărturia mincinoasă. După ce i-au fost contopite pedepsele, completul de judecată a stabilit că Gabriel Cruceru trebuie să o execute pe cea mai grea, de 7 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturi. Dar pentru că bărbatul mai era condamnat cu suspendare în alt dosar, s-a stabilit ca pedeapsa de 1 an să o execute alăturat de cea stabilită anterior, în total 8 ani şi 6 luni închisoare, plus 2 ani interzicerea unor drepturi, în condiţii de penitenciar. Ceilalţi patru inculpaţi, părţi în dosar, au fost condamnaţi şi ei. Ion Costin Cruceru: 6 luni de închisoare pentru infracţiunea de încercare de a determina mărturia mincinoasă; 1 an de închisoare pentru mărturie mincinoasă. După ce i-au fost împreunate pedepsele, s-a stabilit să o execute pe cea mai grea, de un an, plus că s-au fixat 3 ani termen de încercare. Costel Mădălin Dascălu: 1 an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă şi 3 ani termen de încercare. Byr Gul Muhammet a fost condamnată la 1 an de închisoare pentru mărturie mincinoasă şi 3 ani termen de încercare. Vasile Cîndea a primit 1 ani de închisoare pentru mărturie mincinoasă, plus 3 ani termen de încercare. În cazul celor patru, pedepsele au fost cu suspendare. Sentinţa Tribunalului Argeş l-a mai obligat pe Gabriel Cruceru să-i plătească părţii civile din proces, Gheorghe Adrian Dragomirescu, suma de 3.000 de euro, daune morale, la cursul BNR din data plăţii. Gabriel Cruceru a fost încarcerat la Penitenciarul Colibaşi. Adrian TĂNASE