Cele mai recente incidente cauzate de jivinele flămânde în gospodăriile bughenilor au dezlegat limba (sau, mai degrabă, tastatura) şi altor musceleni păţiţi în acelaşi timp cu vecinii municipiului. Amintim că, la Bughea de Jos, unde, în şase zile, ursul a atacat de patru ori, sătenii au reclamat zeci de pagube: oi, capre, câini şi porci sfâşiaţi de fiarele în căutare de hrană. Săptămâna trecută, un cetăţean a rămas fără porcul de 150 de kilograme, omorât în coteţ de sălbăticiunea înfometată. În aceeaşi seară de joi, vecinii de la Bughea de Sus au sesizat distrugeri provocate de urşii dislocaţi în pădurile Muscelului. Zece la număr, din câte au constatat locuitorii celor două comune, ţinuţi treji de animalele care se simt în largul lor prin bătăturile sătenilor, inclusiv pe drumul judeţean. Bilanţul pagubelor înregistrate în comuna lui Nicolae Tarbă cuprinde mai multe porţi şi garduri făcute praf, zece stupi distruşi şi ei şi o tentativă eşuată de a înhăţa porcii viceprimarului Ion Cojocaru. Mult mai norocos în comparaţie cu omologul său de la Bughea de Jos, Bogdan Oancea, care, nu cu mult timp în urmă, a pierdut poneiul achiziţionat pentru distracţia copiilor, după un raid al ursului prin sat. Or în condiţiile în care muscelenii contabilizează pierdere după pierdere, de la o zi la alta, revolta acestora la adresa autorităţilor judeţene şi naţionale este complet justificată. Apariţia în cascadă a ştirilor, la nivel local şi naţional, despre situaţia de la Bughea de Jos şi Bughea de Sus, a declanşat riposta altor proprietari de animale ori imobile păgubiţi după trecerea urşilor prin gospodăriile lor.
„Cum să nu umble urşii şi mistreţii, când e beznă totală în Bughea de Jos?!”
Prima reacţie în mediul online, după prezentarea reportajului realizat de colegii noştri de la ClarTv, i-a aparţinut unui lereştean, care a făcut publice imaginile surprinse de camerele de supraveghere aţintite către curte. În timpul nopţii, ursul a inspectat, nestingherit de câinii agitaţi de prezenţa intrusului, toate cotloanele incintei împrejmuite, după cum susţine Cosmin Caplan, cu gard electric. Din acest motiv, se şi consideră norocos că vizita musafirului nedorit nu s-a soldat cu stricăciuni. Pe cameră se vede cum ursul s-a învârtit încolo şi-ncoace, căutând, probabil, ceva de-ale gurii, a adulmecat maşina şi a dat să se îndrepte către intrarea în casă. A ezitat şi, după ce s-a mai foit puţin prin curte, a tulit-o pe lângă câinii care n-au avut curaj să se apropie. Cel puţin, unul dintre animalele de pază nu părea a fi legat, dar s-a ţinut la distanţă de blănosul deloc intimidat să intre într-o ogradă locuită.
Postarea musceleanului din Lereşti, care-ţi dă broboane reci pe şira spinării la gândul că ai şanse ridicate să dai nas în nas cu ursul când deschizi uşa casei, le-a dat inspiraţie comentatorilor, păţiţi ori ba. Iată ce scriu oamenii pe acest subiect.
8Oana Maria: „Normal că ursul coboară în localitate, ce, noi nu ne-am dus în pădure la el şi am tăiat tot?! El a fost primul terorizat, acum, el îşi face dreptate singur.”
8Ionuţ Novac: „Aţi tăiat pădurile (…), acum ursache vă ia porcii şi caprele! Aşa vă trebuie, mai rău!”
8Oana Dobrescu: „Pădurile sunt tăiate mai de mult, nu de ieri, de azi. De unde au venit? De unde sunt aşa de mulţi? Dacă aţi fi păgubiţi, nu aţi mai spune că sunt pădurile tăiate. Unde sunt legile pentru tăierea pădurilor, dar şi pentru protecţia gospodăriilor? Acum, au fost animale, mâine, va fi un om, oare, cum vor reacţiona autorităţile?”
8Lucian Crângaşu: „Eu cer demisia prefectului, că ar fi mai bine.”
8Eduard Florin Stănescu: „Cum să nu umble urşii şi mistreţii, când e beznă totală în Bughea de Jos?! După 12.00 noaptea, îţi e frică să mai ieşi din casă!”
8Gabriela Maria Grigore: „Acum o oră, m-a vizitat şi pe mine, rupând gardul, a intrat în magazie şi a mâncat cereale. Am sunat la serviciul de urgenţă 112, au venit jandarmii, au făcut constatarea şi cam atât. Cică fac patrule, că altceva nu au voie să facă.”
8Adelyn Idor: „Nenorociţi! Niciodată, nicio măsură! Trebuie să moară omul, ca să ia ceva măsuri. La fel şi la noi, la Rucăr.”
8Lucian Cîrstea: „Pădurea se taie de când e lumea şi niciodată nu a venit ursul în curţile oamenilor, dar acum parcă a plouat cu ei. O să se întâmple mai rău dacă sunt lăsaţi de capul lor.”
8Mircea Cristian: „Distrugeţi-le habitatul, nu le daţi de mâncare şi vă aşteptaţi să pescuiască! Omul a distrus pădurile, nu ursul! Lăcomia omului nu are grijă ca acei urşi să nu coboare de la munte la şes, ca să caute mâncare. Păi, animalul este de vină pentru tot ce se întâmplă… numai inteligenţi!”
8Marius Cristian: „Te duci după ciuperci şi dai de urs. Aşa că mare atenţie, doritorilor de drumeţie!”
8Adriana Popa: „Vina este a autorităţilor. Dacă dădeau suficientă mâncare şi nu se defrişau masiv pădurile, nu mai existau astfel de probleme! De ce nu spuneţi nimic despre defrişările masive din zona noastră? Unde să se ducă sălbăticiunile dacă nu au ce mânca?! Toţi oamenii sunt acum în pericol, pentru că instituţiile statului nu îşi fac treaba! Sigur, acum, vor dori să îi vâneze, că, deh, sunt prea mulţi, domnule! Daţi-le mâncare şi recreaţi-le habitatul natural. Dar asta e greu după ani de defrişări. (…) Duşmanul natural al animalului este omul. Da, fix omul. Din cauza lui, multe animale au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie. În munte, ursul ar avea, în mod normal, destule surse de hrană, de la vieţuitoare, la zmeură, mure şi altele. (…) Problema este a autorităţilor care nu au gestionat cum trebuie situaţia. Au preferat să le plimbe de colo-colo, însă nu a avut niciun rezultat pozitiv. Şi nu cred că vânarea lor este soluţia, deşi sunt sigură că mulţi asta ar crede. Mai degrabă ar trebui să li se acorde hrană suficientă (vedem peste tot că ei caută în tomberoane ori mănâncă ce le oferă turiştii) şi să se replanteze pădurile tăiate!”
La începutul săptămânii, ursul a devorat porcii unei muscelence de la Vlădeşti
Nici nu s-au stins bine ecourile întâmplărilor de la Bughea, de Jos şi de Sus, că un alt primar muscelean iese public cu un avertisment la adresa concetăţenilor să fie cu băgare de seamă. „Din păcate, urşii au atacat câteva gospodării şi la noi în localitate. Va trebui să fim precauţi şi să limităm la maxim efectele vizitelor nocturne ale acestor animale.”, le scrie primarul de la Vlădeşti, Cristian Hristu Dică, fără, însă, a lămuri cum se face limitarea la maximum a efectelor coborârii lighioanelor în sat. O locuitoare a Uliţei Făgărăşanilor le-a arătat sătenilor consecinţele atacului ursului pe proprietatea sa, în noaptea de luni spre marţi. „Cam aşa a lăsat ursul în urmă.”, este mesajul păgubitei care însoţeşte fotografiile cu resturile porcilor mâncaţi de urs în ţarcul în care erau adăpostiţi.
„Cum putem evita aceste pericole nocturne?” este întrebarea Deliei Habuc, fără răspuns din partea destinatarului, în locul căruia o idee despre a se pune lumea la adăpost are Diana Elena David: „Să stai în casă, că alte soluţii nu cred că se vor găsi!” „E.M.”