La începutul săptămânii, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat definitiv în dosarul de corupţie al primarului de la Davideşti, Ion Sandu. Edilul şi un om de afaceri au fost condamnaţi cu suspendare, fiind obligaţi să facă muncă în folosul comunităţii. Alţi afacerişti din dosar au fost achitaţi. Primarul Ion Sandu îşi va pierde mandatul, după ce instanţa i-a interzis să deţină o funcţie publică. Conform legii, edilul rămâne fără scaunul de primar, pe care îl ocupă de trei mandate. „Decizia instanţei privind condamnarea va fi transmisă de către Curtea de Apel Piteşti Primăriei Davideşti. Imediat ce primeşte decizia, secretarul comunei este obligat să întocmească un referat de demitere a primarului, iar acest referat trebuie să ajungă la Prefectură. Următorul pas este cel de emitere, de către prefect, a ordinului de demitere, conform legii.”, a declarat Elena Diaconescu, purtătoare de cuvânt a Prefecturii Argeş.
Curtea de Apel i-a interzis primarului Sandu să mai ocupe o funcţie publică
Dosarul primarului de la Davideşti a ajuns în instanţă în martie 2015, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au acuzat, alături de alte opt persoane, între care angajaţi ai Primăriei Davideşti şi oameni de afaceri că au prejudiciat bugetul comunei, făcând plăţi nejustificate către firme şi angajaţi din sistemul bugetar.
=Ion Sandu a fost acuzat de abuz în serviciu (6 acte materiale); complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (19 acte materiale); şi neglijenţă în serviciu (2 acte materiale), toate în formă continuată.
=Ştefan Florian Lăzăroiu, director general al unei societăţi, a fost cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu; şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (12 acte materiale).
=George Dumitrescu, director general al unei societăţi comerciale, a fost urmărit pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.
=Adrian Sorin Nedef, director general al unei societăţi comerciale, a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu; şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale).
=Aurelian Adrian Călinescu, administrator de fapt al unei societăţi comerciale, a fost acuzat de participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (6 acte materiale); şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.
=Valeriu Mihai Istrate a fost cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.
=În sarcina lui Dumitru Moise au fost reţinute infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 acte materiale); şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.
=Aretina Călinescu, secretar al Primăriei comunei Davideşti, a fost acuzată de abuz în serviciu (2 acte materiale).
=Corina Luci Dinescu, referent în cadrul Primăriei comunei Davideşti, a fost cercetată pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în formă continuată.
Prima instanţă, Tribunalul Argeş s-a pronunţat în caz pe 21 decembrie 2017, când primarul Ion Sandu a primit doi ani şi două luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de cinci ani. Şi ceilalţi opt inculpaţi au fost pedepsiţi tot cu suspendare, parte vătămată în proces fiind Primăria comunei Davideşti.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti, a contestat decizia Tribunalului, apelanţi fiind şi opt inculpaţi, mai puţin Corina Luci Dinescu. După nenumărate amânări, Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat definitiv pe 10 iunie 2019.
Potrivit hotărârii, primarul nu a scăpat de pedeapsă, alegându-se cu doi ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere pe un termen de doi ani, dar şi un an interzicerea dreptului a ocupa o funcţie publică. Plus că trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Davideşti sau în cadrul Consiliului Local din localitate.
Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi omul de afaceri Ştefan Florin Lăzăroiu, care trebuie să presteze 60 de zile de muncă la Primăria Ştefăneşti.
Ceilalţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel.
Edilul a prejudiciat bugetul local al comunei, făcând plăţi nejustificate către firme şi angajaţi din sistemul bugetar
În rechizitoriu, procurorii DNA au consemnat că: „Ion Sandu, în calitatea sa de primar al comunei Davideşti, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, beneficiind de ajutorul lui Ştefan Florian Lăzăroiu, George Dumitrescu, Aurelian Adrian Călinescu şi Adrian Sorin Nedef, a achitat, în mod nelegal şi necuvenit, către societăţile comerciale administrate de aceştia, în contextul derulării mai multor contracte de lucrări, suma totală de 1.463.264 lei, producând în acest fel o pagubă bugetului local al Primăriei comunei Davideşti, reprezentând: lucrări neefectuate şi utilaje nelivrate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de inculpatul Ştefan Florian Lăzăroiu, având ca obiect execuţia, finalizarea şi întreţinerea obiectivului „Canalizare menajeră în comuna Davideşti”; lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de George Dumitrescu, având ca obiect execuţia, finalizarea şi întreţinerea obiectivului „Modernizare uliţa Vâlcel, sat Conteşti”; lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractele încheiate cu societatea comercială administrată de fapt de Aurelian Adrian Călinescu, având ca obiect execuţia obiectivelor „Reţea alimentare cu apă sat Davideşti, zona Mărăşeşti”, „Alimentare cu apă sat Conţeşti, Şcoala Olteanca”, „Alimentare cu apă sat Conţeşti, Cămin Cultural” şi „Hidranţi pe reţele apă, sat Conţeşti şi tronson Han”; şi lucrări care nu au fost executate în realitate, privind contractul încheiat cu societatea comercială administrată de Adrian Sorin Nedef, având ca obiect execuţia obiectivului „Reparaţii Cămin Cultural Davideşti”.
În acelaşi context, Ion Sandu, în calitate de primar al comunei Davideşti, i-a ajutat pe Ştefan Florian Lăzăroiu şi pe Adrian Sorin Nedef să falsifice mai multe înscrisuri prin contrafacerea subscrierii, acestea materializându-se prin acceptarea la plată, ordonanţarea şi achitarea lucrărilor menţionate în aceste înscrisuri, dar neexecutate în realitate. În acest sens, Aurelian Adrian Călinescu a determinat o angajată a firmei sale să falsifice fără intenţie mai multe acte, prin atestarea unor lucrări nereale, în scopul producerii de consecinţe juridice şi obţinerii unui folos material.
Totodată, Valeriu Mihai Istrate şi Dumitru Moise, în calitate de diriginţi de şantier, desemnaţi din partea Primăriei Davideşti, privind contractele de lucrări menţionate anterior, au semnat şi avizat prin ştampilare mai multe situaţii de lucrări în care au fost menţionate lucrări neexecutate, dar achitate de conducerea UATC Davideşti în contextul derulării contractelor.
Ion Sandu, în calitate de primar al comunei Davideşti, împreună cu Corina Luci Dinescu, în calitate de referent în cadrul Primăriei Davideşti, nu au urmărit evidenţierea în evidenţa fiscală şi raportarea prin situaţiile financiare aferente anului 2010 a creanţei (rămăşiţă) în sumă totală 742.376 lei (reprezentând 665.941 lei debite şi 76.435 lei majorări de întârziere aferente), prin nepreluarea debitelor neîncasate la data de 31.12.2009 şi neînregistrarea în evidenţa fiscală a amenzilor contravenţionale neachitate, transmise spre executare silită, începând cu data de 01.01.2010 şi până la data de 31.03.2011, cu consecinţa imposibilităţii încasării, în termenele legale, a unor venituri substanţiale ale bugetului local şi denaturarea situaţiei financiare întocmită la 31.12.2010, prin neîndeplinirea acestei îndatoriri de serviciu producându-se bugetului local un prejudiciu total în sumă de 742.376 lei.
Ion Sandu nu a stabilit şi înregistrat taxa de autorizare pentru foraje şi excavări, în legătură cu operaţiuni de exploatări de carieră şi balastiere, având drept consecinţă neevidenţierea şi neîncasarea la bugetul local a veniturilor din autorizarea lucrărilor de excavare aferente acestei balastiere, în sumă totală de 189.000 lei, ce trebuiau achitate cel târziu în data de 30.07.2010, producând astfel un prejudiciu bugetului local în sumă de 226.800 lei (pentru neplata în termen a acestei obligaţii s-au calculat majorări de întârziere în sumă de 37.800 lei).
La data de 23.12.2010, Ion Sandu, împreună cu Aretina Călinescu, în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Davideşti, au dispus angajarea, lichidarea şi ordonanţarea la plată, în mod nelegal, a sumei totale de 14.384 lei (din care 7.944 lei drepturi salariale nete, 3.382 lei plăţi reprezentând impozitul pe venit şi contribuţiile salariale ale angajatului, şi 3.058 lei contribuţiile salariale ale angajatorului), reprezentând premii de 20%, respectiv 15%, aferente diplomei „Gheorghe Lazăr”, unui număr de două cadre didactice de la Şcoala cu clasele I – VIII Davideşti, producând un prejudiciu bugetului local în sumă de 14.781 lei (14.384 lei plăţi nelegale şi 397 lei despăgubiri civile aferente calculate până la data plăţii efective).
În perioada ianuarie – decembrie 2010, Ion Sandu, în calitate de primar, împreună Aretina Călinescu, funcţionar public, şi Corina Luci Dinescu, referent, au dispus plata nelegală din creditele bugetare aprobate pentru „Bunuri şi servicii” a sumei de 24.431 lei, reprezentând indemnizaţie de hrană acordată salariaţilor din cadrul Primăriei comunei Davideşti, având drept consecinţă prejudicierea bugetului local cu suma totală de 25.740 lei (din care suma de 24.431 lei reprezentând plăţi nelegale şi suma de 1.309 lei, reprezentând despăgubiri civile la nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR pentru perioada cât bugetul local a fost lipsit de această sumă achitată nelegal).
Mircea SIMIONESCU