PSD îşi respectă promisiunile şi ştie ce are de făcut pentru a creşte nivelul de trai şi a îmbunătăţi condiţiile de zi cu zi din România. Pe de-o parte, Guvernul a investit şi continuă să investească în sănătate şi educaţie. A alocat 7,3 miliarde de lei în plus pentru anul 2019, faţă de anul trecut, pentru sănătate, şi 9,9 miliarde de lei mai mult pentru educaţie. Pe de altă parte, Guvernul a reuşit să conducă România pe un drum al creşterii economice, iar acest lucru a generat noi locuri de muncă. De la 1 ianuarie 2017, guvernarea PSD a creat peste 600.000 de noi locuri de muncă în România. Practic, în doi ani de guvernare PSD, numărul salariaţilor a crescut cu 627.000 de persoane. În plus, datele Eurostat arată că, în perioada 2013 – 2017, România a avut cea mai mare creştere a productivităţii muncii în termeni reali, adică plus 25%, dinamică de peste patru ori mai mare decât media europeană.
Pensia minimă garantată a crescut la 1 iulie 2018 cu 23%, de la 520 de lei la 640 de lei. Este cea de-a doua majorare a pensiei minime garantate după creşterea de la 400 de lei în 2016, la 520 de lei, la 1 martie 2017. Faţă de anul 2016, când valoarea punctului de pensie era de 871,7 lei, după doi ani de guvernare, valoarea punctului de pensie va fi de 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, ceea ce reprezintă o creştere de 45% faţă de anul 2016. „Anul acesta este primul din istorie când PIB-ul depăşeşte 1.000 de miliarde de lei. PIB-ul a crescut cu peste 33% în numai doi ani. Toate acestea au fost şi sunt posibile datorită măsurilor bune luate de Guvernul PSD pe baza unui program de guvernare coerent şi cu ţintă clară: reducerea decalajelor faţă de Uniunea Europeană, un proces care a accelerat în ultimii ani şi care va continua”, a declarat Şerban Valeca, preşedintele PSD Argeş şi vicepreşedinte al Senatului României.
România, competitivă în Europa
În comparaţie cu guvernarea PNL, care a majorat TVA de la 19% la 24%, a crescut taxele firmelor, a impozitat pensiile, guvernarea PSD s-a remarcat întotdeauna prin reducerea taxelor şi stimularea economiei. Astfel, PSD a readus TVA la 19%, iar anul trecut a redus TVA la doar 5% în domeniul turismului. De asemenea, peste 90% dintre firmele româneşti beneficiază azi de cel mai bun regim fiscal din istoria recentă a României: doar 1% din cifra de afaceri! Tot PSD a eliminat 102 taxe care vizau în mod direct populaţia, respectiv taxa radio-TV, taxa pentru înmatriculare auto, taxele pentru schimbarea sau înnoirea buletinului, paşaportului, etc. În acelaşi timp, PSD a scutit toţi pensionarii de plata contribuţiilor sociale, iar pe cei cu pensii mai mici de 2.000 lei i-a scutit şi de plata impozitului, în timp ce pentru ceilalţi a redus impozitul pe venit de la 16% la 10% din ceea ce depăşeşte acest prag. În acest fel, PSD a lăsat mai mulţi bani în buzunarele pensionarilor, în plus faţă de creşterile succesive ale punctului de pensie, cu valori mai mari şi în avans faţă de prevederile iniţiale ale legii.
Fitch, a doua
agenţie de prestigiu, reconfirmă
ratingul de ţară
şi perspectiva stabilă a României
Agenţia de rating Fitch a reconfirmat atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă. „Reconfirmarea ratingului României de către agenţia Fitch, similar deciziei Standard & Poor’s din luna martie 2019, reprezintă un pas important în demersul nostru de îmbunătăţire a ratingului de ţară. În perioada următoare, ne vom concentra toate eforturile asupra consolidării predictibilităţii şi stabilităţii macroeconomice. Succesul acestui demers se va reflecta direct în scăderea costului de finanţare, creşterea competitivităţii companiilor româneşti şi în sporirea atractivităţii ţării noastre ca destinaţie de investiţii.”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. Decizia agenţiei este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de alte ţări din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii „BBB”. Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt: reducerea riscurilor asupra stabilităţii la nivel macroeconomic şi îmbunătăţirea credibilităţii politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăţi traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum şi îmbunătăţirea poziţiei financiare externe.