19.9 C
Campulung Muscel
13/04/2024

Plumb de mai

 

Debut agitat al campaniei electorale la Câmpulung, în privinţa căreia suntem aproape convinşi că asta a fost. Oricum, a fost incomparabil mai mult decât alte perioade cu alegeri, nu numai europarlamentare, ci şi parlamentare şi prezidenţiale, lipsite de esenţă, de mobilizări de oameni, de mesaj. De data aceasta, în numai patru zile, şi-au adus şefii la Câmpulung şi liberalii, şi social-democraţii, cărora le aparţine, ca de obicei, cea mai amplă manifestare de promovare a unor candidaţi. Ca gazdă, Liviu Ţâroiu, care are funcţia de preşedinte executiv, a fost salvat de colegii de partid de la rural, care au ocupat în totalitate scaunele sălii Clubului ARO, care n-a mai arătat astfel, la un eveniment politic, de la vizita lui Tăriceanu, în campania pentru prezidenţialele din 2014. Şi dacă nu ne-a lăsat memoria, alţi politicieni de notorietatea Rovanei Plumb şi a lui Ludovic Orban, aflat pentru a doua oară în zonă, într-o jumătate de an, nu ne-au mai onorat cu prezenţa. Ajutat, aşadar, de primarii de la ţară, care au scos asistaţii la „muncă în folosul comunităţii” social-democrate, primarul nostru s-a achitat onorabil de sarcina de partid. L-a ajutat şi superiorul Valeca de corvoada de a ţine un speech – deşi noi ştim că îi place microfonul, pe care îl torturează cu un discurs terapie curată pentru deprimaţi -, nominalizându-l ca gazdă „de campanie” şi invitându-l să se adreseze publicului pe primarul de la Mioveni. 

Multă etnie, după cum spuneam, la Câmpulung, care a scuipat în sân la vederea muncitorilor de la ADP, dislocaţi în zona manifestaţiei politice, ca să continue ce au început cu câteva zile înainte. Având informaţia că o primeşte pe Rovana Plumb în municipiul ciumat pentru oamenii politici de la centru, care îl ocolesc cam de când s-a prăpădit uzina – deşi s-au mai schimbat dintre cei care i-au decis sfârşitul -, Ţâroiu a dat ordin de reparaţii în jurul Clubului ARO. Uite de aia ne bucurăm că e campanie, că se lasă cu ceva mai multă mânjeală în locuri neatinse de asfalt cu deceniile. Subalternii lui Bogdan Pătru au aşternut covor asfaltic nou în dreptul intrărilor în Casa de Cultură, şi pe lângă buticul de cosmetice, şi deasupra taximetriştilor, care a şi fost tocit de câtă foială a generat întârzierea musafirei de la centru. Care, după mai bine de o jumătate de oră de aşteptare, şi-a făcut apariţia fără exagerări şi aroganţe, fără suită, doar ea şi şoferul, din câte a remarcat asistenţa. 

Cealaltă candidată, Gabi Zoană, a coborât din Primărie, alături de şefii PSD-ului în Argeş şi amfitrionii Marin şi Ţâroiu, la ora stabilită. Dar, dacă s-a lăsat cu aşteptare, ce să facă mulţimea? Şi cei mici, şi cei mari – fiecare la categoria lui – s-au dat la pupături, prezentări, îmbrăţişări, rememorări, pozări de grup cu liderii de la judeţ, deşi, cu siguranţă, mulţi ar fi vrut o amintire cu Rovana, care a intrat şi ieşit ca ghiuleaua din sala ticsită de popor, o grămadă, repetăm, din cătunele abonate la ajutorul social, care, neavând ocupaţie, au fost aduşi ca să facă galerie. Neavând noţiunea de recunoştinţă pentru partidul care îi ţine departe de un loc de muncă, deşi trei sferturi sunt vlăjgani buni de sapă, mulţi s-ar fi aşteptat la ceva „pomană”, după drumul bătut la Câmpulung, ca să asigure intensitatea aplauzelor. „Hai, acu’ vă duceţi acasă!”, i-au repezit organizatorii plimbărilor electorale, care i-au scos la oraş şi în alt scop decât vizarea actelor de venit minim garantat.                 

Evenimentul de luni confirmă de ce nu va dispărea niciodată ajutorul social. Şi de ce e gogoriţă sperietoarea cu tăierea lui, dacă beneficiarul refuză o slujbă pe care un patron i-o oferă bucuros. Când oamenii aceştia salvează imaginea partidului, care pozează într-unul puternic, imbatabil şi imposibil de egalat numeric! Orban, de exemplu, a fost scutit de ruşinea de a vorbi la pereţi, căci avem o îndoială teribilă că PNL-ul local reuşea să-i asigure măcar jumătate din publicul comandat de PSD primarilor şi preşedinţilor din teritoriu. 

Cât au aşteptat-o pe Rovana, participanţii le-au făcut vânzare covrigarilor din târg, pe lângă care a mers un gât de apă minerală, deci au profitat şi micii vânzători din centru de acţiunea populară precedată de o aşteptare scuzabilă. Care le-a făcut bine celor implicaţi, căci, după cum povesteam, au socializat şi au adunat material pentru Facebook. Poate ni s-a părut, dar şeful de la ADP, care este şi consilier local la Godeni, a fost mai încântat de vederea lui Proca, de la Berevoeşti, decât a colegului Pădureanu. Acesta din urmă… plouat rău de tot, înainte să înceapă intemperiile de luni, căutând parcă să se ascundă în mulţime, şi înainte de vizită, şi în timpul derulării ei şi după. Şi pe scenă, a lăsat impresia că-şi caută un loc retras, din care să fie expus cât mai puţin cu putinţă. I s-or fi înecat corăbiile din cauza „plăţilor nelegale”, pentru care s-a găsit să deschidă proces abia după sucombarea beneficiarului, când… greu de crezut că mai pupă vreun leu înapoi la bugetul din care s-a grăbit să servească un patron şi o lucrare abandonată la debut.

S-a călcat pe bătături cu Pădureanu pentru un loc după cortină Mânzână, care, nefiind pe lista de discursuri, şi-a făcut de lucru intrând şi ieşind de pe scenă, în timpul celor 45 de minute de îndemnuri electorale, din care jumătate i-au revenit candidatei nr.1. Dar au fost primari – Leau şi Benonie – care nu s-au sfiit să se delecteze cu telefonul pe scenă, în timp ce superiorii îşi vărsau plămânii despre românii 100% adevăraţi, care ar fi PSD-iştii perpeliţi de grija României şi a românilor de acasă şi de afară.                

Dacă era Pătru pe post de supraveghetor al mini-şantierului statului, aflat în acţiune – chiar mai multă acţiune decât pe şantierul privat din Piaţa Primăriei, pe care muncitorii nu s-au spetit ca să impresioneze musafirii -, şi-a făcut apariţia şi şeful de la Spaţii Verzi, Ciortan, ca să verifice, probabil, prospeţimea buchetului de trandafiri roşii pregătit pentru „Corina Creţu”, cu care au confundat-o muscelenii complet lipsiţi de simpatii politice. Buchetul… unul de criză, cu trei trandafiri, care, pesemne, s-a dorit asortat la sigla organizaţiei.

Sesiunea de shooting de la început s-a repetat şi, la final, dar a fost, vorba tinerilor noştri cu limba de lemn, „super-scurtă”, din cauza sprintului doamnei Plumb către maşină, gonită de stropii de ploaie care i-au eliminat din program baia de mulţime de pe bulevard. Norocoasa care a prins câteva selfie-uri cu vedeta zilei, placându-i înaintarea grăbită, a fost şefa galeriei, care trezea puhoiul din moţăiala pricinuită de timpul mohorât cu un ţignal agresiv, scoasă din sărite de adormiţii din sală: „Hai PSD!  Mai cu forţă! Mai cu forţă!” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!