15.3 C
Campulung Muscel
24/04/2024

În ciuda condamnărilor, unii şoferi continuă să se urce băuţi la volan

Poliţiştii câmpulungeni, dar şi cei de la posturile rurale derulează frecvent acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere, cauzate de viteză, respectiv alcool. În cadrul acţiunilor sunt depistaţi şi conducători auto care se urcă la volan chiar dacă nu au permis de conducere, îl au suspendat sau nu e corespunzător categoriei de autovehicul pe care-l şofează. Alţii, care sunt depistaţi băuţi, refuză să le fie prelevate probe biologice pentru stabilirea corectă a alcoolemiei. Pentru aceste infracţiuni, şoferii se aleg cu dosare de cercetare penală, care se definitivează în instanţă. Dacă sunt prinşi „piliţi” la volan, şoferii rămân şi fără permis, plus că pun în pericol viaţa lor, dar şi celorlalţi participanţi la trafic.

Cu toate exemplele prezentate pe toate canalele media, muscelenii nu se pot abţine să nu comită aceste infracţiuni la Codul Rutier. Dovadă stau zecile de dosare înregistrate pe rolul Judecătoriei Câmpulung, care trebuie să stabilească sentinţele pentru fiecare în parte. Sunt şi cazuri în care cei care comit nereguli îşi recunosc vinovăţia şi primesc pedepse mai blânde.

De exemplu, în ultima perioadă, au fost definitivate şapte dosare, în care au fost judecaţi tot atâţia conducători auto. Unii au fost cercetaţi după ce au fost prinşi de oamenii legii fără permis la volan, sub influenţa băuturilor alcoolice, sau au refuzat să le fie recoltate probe de sânge pentru stabilirea alcoolemie. A fost şi un caz al unui tânăr pe care, după ce a fost deschis pe numele lui un dosar penal, pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, instanţa l-a achitat.

Majoritatea inculpaţilor au fost condamnaţi cu suspendarea executării pedepsei, fiind obligaţi să presteze şi muncă în folosul comunităţii, plus că trebuie să suporte contravaloarea cheltuielilor judiciare către stat.

Prinşi şofând fără permis

Chiar la începutul acestei săptămâni a fost condamnat Cristian Ionuţ Radu. Pentru conducerea pe drumul public a unui autovehicul fără a deţine permis, după ce şi-a recunoscut vinovăţia, musceleanul a primit 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Pe parcursul termenului de supraveghere a fost obligat de instanţă să facă 60 de zile, muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Comunei Coşeşti. Bărbatul mai are de achitat 300 de lei, cheltuieli judiciare către stat.

Alt client al Judecătoriei Câmpulung a fost Andrei Costinel Ceauşu, care a încheiat cu Parchetul Câmpulung un acord de recunoaştere a vinovăţiei, după ce a fost cercetat că a şofat fără carnet. Pe 23 aprilie a fost pedepsit cu un an şi şase luni de închisoare, cu suspendare pe durata a doi ani. În acest răgaz trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, dar şi să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Comunei Mihăeşti. Tot el va achita cheltuielile judiciare către stat, în sumă de 804 lei.

În aceeaşi zi, pe 23 aprilie, s-a judecat şi cauza lui Marian Geambaşu, care, la fel ca precedenţii, nu a putut prezenta oamenilor legii, care l-au legitimat, un permis de conducere valabil. Bărbatul a fost sancţionat cu opt luni de închisoare, după ce şi-a recunoscut vina, pedeapsă amânată pe un termen de supraveghere de doi ani. În cazul lui, cheltuielile judiciare s-au ridicat la suma de 200 de lei. 

Florin Ovidiu Voican a fost conducătorul auto achitat de instanţă, pe 11 aprilie, după ce a fost cercetat pentru infracţiunea de conducere fără permis.

La volan, băuţi

Încă doi conducători auto au fost judecaţi şi condamnaţi pentru conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Ion Stănescu a ajuns în faţa instanţei pe 23 aprilie, când a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare. Pentru el a fost fixat un termen de supraveghere de doi ani, timp în care a fost obligat să respecte mai multe măsuri printre care şi să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei şi să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Municipiului Câmpulung. Bărbatul trebuie să achite 300 de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat.

Pe 11 aprilie s-a decis sentinţa în cazul lui Laurenţiu Ţîntoi, care a şofat băut. Bărbatul s-a ales cu amendă penală în valoare de 5.250 de lei, contravaloarea a 210 zile amendă, calculate cu 25 de lei fiecare. Musceleanului i s-a pus în vedere că dacă nu achită amenda, în tot sau în parte, i se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile de închisoare. Pe lângă suma stabilită ca sancţiune, i s-a pus în cont şi valoarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, în valoare de 500 de lei.

O altă decizie luată de Judecătoria Câmpulung a fost în cazul lui Nicolae Bogoi, pe 24 aprilie. Musceleanul, după ce a fost depistat băut la volan, a refuzat invitaţia poliţiştilor de a merge la spital, unde să-i fie prelevate probe de sânge pentru stabilirea corectă a alcoolemiei. Chiar dacă a încheiat cu Parchetul Câmpulung un acord de recunoaştere a vinovăţiei, tot a fost condamnat la un an de închisoare, pedeapsa fiindu-i suspendată pe durata a doi ani, cât durează termenul de încercare. În afară de respectarea mai multor măsuri, bărbatului i s-a impus să nu plece din România fără aprobarea instanţei şi să facă 60 de zile, muncă în folosul comunităţii, la Primăria Comunei Mihăeşti, dar să suporte contravaloarea cheltuielilor judiciare către stat, în sumă de 400 de lei.

Toate părţile implicate în dosarele menţionate mai sus au avut termen 10 zile de la comunicare să atace sentinţele pronunţate de Judecătoria Câmpulung. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!