25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Pentru ce n-are bani primarul

 

 

Aşteptarea n-a meritat în cazul lui Liviu Ţâroiu, deznodământul trimestrului de dor după buget inspirând o concluzie amară a „stăpânului lovelelor”: „Nu cred că sunt pentru noi suficiente.” O cugetare lansată public de primar în faţa subalternilor, „grosul” publicului la dezbaterea bugetului, care a înlocuit îndemnul anilor trecuţi: „Trebuie să ne concentrăm să cheltuim aceşti bani.” Cu toată nerecunoştinţa lui Ţâroiu la adresa partidului, după ce tovarăşii de la centru s-au dovedit „mâna largă” tot ca el, oamenii i-au dat. Că nu i-au dat pe măsura apetitului de a toca al autorităţilor noastre, rămase cu o grămadă de investiţii pe dinafara listei… Şi nevoite, în 2019, să ne omoare auzul tot cu studii de fezabilitate şi proiecte tehnice… Generozitatea guvernanţilor faţă de Câmpulung se măsoară în diferenţa de la 13 milioane de lei, cât sunt veniturile proprii ale municipiului, din taxele şi impozitele cetăţenilor, până la 32 milioane de lei. Dacă mai puneau 7 milioane, triplau încasările dintr-un an ale Primăriei, al cărei şef şi-a reţinut imprudenţa de a-şi bombăni superiorii în an electoral. Cu excedent, cu PNDL şi fonduri europene, Ţâroiu are 90 de milioane de lei de cheltuit, cât n-au avut toţi primarii dinaintea lui la un loc. 

De la prezidiu, a lansat un îndemn la muncă subordonaţilor nemângâiaţi cu o mărire salarială în 2019, prin urmare, fără stimulentul cu care îi învăţase prost, şi de două ori pe an, să alerge primarul după fonduri! Căci asta le-a cerut şeful de la pupitrul adunării: să tragă ca să atragă finanţări, căci dezvoltarea din venituri proprii va fi destul de dificilă, conform variantei îndulcite a primarului. Dacă se întâmplă ca anul trecut, ca salariile să depăşească încasările proprii cu vreo 2 milioane de lei, dezvoltarea va fi imposibilă, nu dificilă. Bugetul propriu va fi, conform planurilor făcute, pentru studii, după care… vedem ce bani găsim. 

Dacă nu găseşte o oală cu bani îngropată în „Kretzulescu”, în timpul lucrărilor preluate de ADP-işti, pentru a încheia ce au lăsat în urma lor ţeparii de la Alba Iulia, acum patru ani, când şi-au luat tălpăşiţa din Câmpulung, clădirea băilor rămâne aşa cum o vedeţi. Este, dacă nu greşim, al patrulea buget în care apare o amărâtă de documentaţie pentru continuarea renovării băilor, în care muncitorii, ajunşi la faţa locului, n-ar şti ce au de făcut fără un studiu despre „restul de executat”. Un fel de proiect la proiect, ca să ştie ăştia de unde continuă. Anul trecut, când, în sfârşit, s-a hotărât să facă şi plătească DALI-ul, primarul s-a tot văitat că, deşi l-a scos în SEAP, n-a găsit niciun proiectant interesat de lucrare. Deşi nu era chiar de lepădat valoarea propusă de autorităţi, care aveau, în bugetul pe 2018, 100.000 de lei prevăzuţi special pentru alte hârtii. Şi dacă n-a găsit pe nimeni, Ţâroiu i-a dat lucrarea Ancăi Coşa, căci tot a fost proiectul ei, cam în aceeaşi perioadă în care aceasta începuse să ameninţe cu reclamaţii la adresa arhitectei din Bucureşti, cu care colaborează Primăria. Deşi am crezut că studiul băilor este subiect încheiat, fiind contractat şi, bănuim, realizat, DALI-ul aterizează din nou, în 2019, pe lista de investiţii, cu o alocare de 44.000 de lei. Dacă mai înţelegem ceva! Ca să-l auzim pe primar că, de fapt, el n-are bani pentru lucrarea propriu-zisă, deşi „regenerarea urbană”, I şi II, moştenită de la Andrei, este programată să se întindă de la „Dinicu Golescu”, până la Policlinică şi „Kretzulescu”. Or să ai început/sfârşit de investiţie o construcţie în halul în care se prezintă în prezent… Pentru care şansele de finanţare sunt nule, şi din bugetul local, şi din banii UE, care nu plăteşte aceeaşi prostie de două ori.      

La dezbaterea bugetului, Ţâroiu a vorbit şi despre alte planuri ale sale lipsite de susţinere financiară. Sistemul de supraveghere video, pe care, gând la gând cu bucurie cu şeful Executivului, îl vedeam o urgenţă în legătură cu proiectul parcărilor cu plată. Pentru Ţâroiu, urgenţa o constituie supravegherea ghenelor de gunoi, şi asta pentru că plătim la cantitatea aruncată. Iar interesul declarat al municipalităţii este tomberoane mai uşurele, nu încărcate cu molozul şi hârburile cetăţenilor. Până la şedinţa de Consiliu, şi-a pus funcţionarii să-şi stoarcă creierul şi excedentul, ca să scoată banii necesari suplimentării camerelor video existente cu încă 30 de bucăţi. Aţintite spre pubele!         

În categoria „vedem ce soluţie găsim” intră Stadionul Municipal, care arată deplorabil, după cum recunoaşte microbistul nr.1 al târgului. Iar terenul de atletism, pe care primarul speră să-l obţină, va fi transformat, într-un scenariu de viitor, într-o bază de antrenamente sintetică. O investiţie în stadion n-ar fi un moft, în opinia primarului, care are planuri să disloce acolo sărbătoarea Zilelor Municipiului, ca să nu strice Piaţa Primăriei. Plus că intră în şantier bulevardul, înaintea Zilelor Municipiului, fiind forţat să-i facă ceva şi stadionului, ca să nu fie distrus în săptămâna în care va fi ocupat cu de toate. 

Au rămas pe dinafara bugetului cofinanţările la aberaţia de bloc social din Grui şi la Centrul de Zi, pentru vârstnici, pe care Primăria îl face de nevoie, obligată de proiectele cu marginalizaţii, în care a intrat, aşa că joacă pe banii noştri şi ai UE. La fel, Piaţa Centrală, depusă la Compania Naţională de Investiţii, dinspre care nu vin niciun fel de veşti… o face, n-o face… Cert este că Primăria n-a prevăzut niciun ban pentru „pregătirea terenului”, care trebuie predat finanţatorului unui proiect cuprins între 8-10 milioane de lei eliberat de actuala clădire a Pieţei. 

Lui Ţâroiu i-ar mai trebui nişte bani ca să facă un SF şi un PT, necesare pentru reabilitarea termică, lucrările de tâmplărie şi instalaţiile la două blocuri din oraş. UE dă 400.000 euro pentru investiţie, dar Primăria trebuie să suporte costul studiilor. Beneficiarii acestor lucrări moca au şi fost găsiţi: locatarii blocurilor 10 şi 17, care, prin calitatea lor umană, chiar merită condiţii mai bune.

Ţâroiu n-are bani nici măcar pentru proiect, dar asta nu-l împiedică să-i încânte pe votanţii posesori de bicicletă cu intenţia unei piste suplimentare celei amenajate pe malurile Râului Târgului. Cea pomenită la dezbaterea bugetului va din Grui, până la Mărcuş, cu coborâre la Liceul Minier – Castrul Roman Jidova şi urcare până la Gară. Dar şi pentru asta… „trebuie să găsim soluţii de finanţare”. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!