O cerere ajunsă în atenţia Consiliului Local, din partea unui câmpulungean care doreşte să continue activitatea de taximetrie a tatălui său, a reaprins controverse mai vechi în forul legislativ, legate de necesitatea împuţinării numărului de maşini şi practicanţi ai acestei meserii. Dacă aleşilor li se pare că sunt mulţi taximetrişti, îi informăm că se înşeală amarnic, la ce cerere crescută există din partea orăşenilor fideli acestui mijloc de deplasare, pe teritoriul Câmpulungului şi în afara lui. Pe cât de mulţi cred ei că sunt, raportat la numărul de locuitori, în Vişoi, de pildă, nu găseşti un taxi disponibil la ora la care şcolarii şi liceenii pleacă la cursuri. Fie vară, fie iarnă, fie soare, fie ploaie. Copiii şi adolescenţii nu mai merg pe jos, fiindcă e ruşinos să-i vadă mărşăluind către şcoală colegii duşi de părinţi cu maşina personală. Iar maxi-taxi nu oferă confortul unei curse cu un taxi, după care nu aştepţi să vină ori să plece. Teoretic, nu aştepţi, pentru că, în fapt, aşteptarea este regula dimineţii la Turn, unde clienţii, în special cei din rândul liceenilor cu trezirea greoaie, după studiul furibund de peste noapte, tremură ca piftia, cu gleznele goale – că aşa e moda, să ai vedere la tatuaje între marginea tenisului şi cea a pantalonului -, până vine un taximetru, plecat în cursă cu picimea de generală. În zorii zilei, e trotuarul staţiei de taxi înţesat de tineret, cum era peronul gării pe vremuri, când plecau studenţii la facultate. Deci, la ce lene, fiţe şi figuri îi doboară pe cei mai anchilozaţi copii din toate timpurile… nu sunt mulţi taximetrişti. În afara şcolii, mai sunt şi pub-urile, care, de asemenea, îi solicită tur-retur şi, în general, nevoia de mişcare a tinerilor fără permis este legată de activitatea de taximetrie. Nu mai vorbim despre asistaţii social, veniţi cu treburi la Câmpulung, la Fisc şi ALOFM, pentru actualizarea stării de încasator de ajutor de la stat, dar şi la shopping, mai cu seamă când face Ţâroiu bâlci pe bulevard. Asistaţi care nu-şi dau jos dosurile din taxi, căci în maxi-taxi a început să le „pută”.
Răposatul a lăsat în urma lui treburile aranjate: maşină nouă, plus alte investiţii în siguranţa transportului şi legalitatea activităţii
Totuşi, aducându-şi aminte că, acum două mandate, s-au pus de acord să nu-i „secere” ei, reducându-i numeric, pe taximetrişti, ci să-i lase să se împuţineze pe cale naturală, discuţia s-a reluat în Consiliul Local. Mai ales că s-a ivit ocazia. A picat la mijloc un cetăţean nevinovat, care a acţionat cinstit, cerând permisiunea aleşilor să-l înlocuiască pe tatăl răposat în meserie. Asta în timp ce o grămadă de buline, după cum recunosc unii dintre aleşi, s-au transferat în „culisele” Primăriei, fără ca trecerea de la un titular la altul să mai fie făcută publică, prin aducerea subiectului în Consiliul Local. Dar cică este legală şi această modalitate, a ocolirii Legislativului, deşi dacă unii au putut să se adreseze forului legislativ, aceeaşi regulă trebuia să fie valabilă pentru toţi.
George Lucian Stănescu a procedat corect, venind la Primărie şi depunând un memoriu, care a stat la baza hotărârii Consiliului Local, aprobată la şedinţa din 28 martie 2019. Prin memoriul respectiv, petentul a solicitat preluarea dreptului de a exercita activitatea de taxi, dobândită în anul 2005 de părintele său, Gheorghe Stănescu, decedat pe 11 noiembrie 2018. „În urma decesului tatălui meu, solicit preluarea dreptului pe care acesta l-a obţinut cu sacrificii şi eforturi financiare, fizice şi psihice, în decursul a 25 de ani de activitate. În această perioadă, tatăl meu a dat dovadă de un comportament ireproşabil, atât profesional, cât şi civic, a fost un bun contribuabil, a avut o colaborare fructuoasă atât cu autorităţile locale, cât şi cu clienţii şi colegii de breaslă.”, sunt o parte dintre argumentele tânărului, preluate în documentaţia de şedinţă, care susţine proiectul de hotărâre ajuns în dezbaterea de la sfârşitul lunii martie.
„Prin cererea înregistrată la instituţia noastră sub nr.(…)/31.01.2019, domnul Stănescu George Lucian solicită preluarea dreptului de a exercita activitatea de taxi dobândită de tatăl acestuia. Acesta precizează că este unicul copil al defunctului Stănescu H. Gheorghe, este absolvent al Facultăţii de Management din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Câmpulung, este căsătorit, tatăl a doi copii, şi îşi exprimă dorinţa de a obţine de la Primăria Câmpulung autorizaţia şi bulina cu numărul 021, în vederea continuării activităţii tatălui său.
De asemenea, mai precizează că a obţinut atestat profesional pentru activitatea de taxi, a deschis o Întreprindere Individuală pe numele lui la Registrul Comerţului Argeş (I.I. Stănescu George Lucian), iar tatăl lui, înaintea decesului, a efectuat verificarea metrologică a casei de marcat şi a obţinut viza anuală de la RAR referitoare la agrearea autoturismului. Mai menţionează că intenţiile lui sunt de practicare a serviciului de taxi, în vederea asigurării existenţei, şi nu de comercializare ulterioară a drepturilor obţinute.
Autorizaţia taxi cu indicativul 021, atribuită pentru autoturismul cu numărul de înmatriculare AG-53-WLW, deţinută de PFA Stănescu Gheorghe, a devenit disponibilă în urma decesului titularului, în data de 11 noiembrie 2018. Înaintea decesului, titularul autorizaţiei taxi cu indicativul 021 a investit în vederea desfăşurării unui serviciu de calitate, în sensul achiziţionării unui autoturism nou, an fabricaţie 2017, montării instalaţiei GPL, achitării unui avans pentru noul tip de casă de marcat.”, menţionează raportul consilierului juridic Mihaela Filipescu şi referatul inspectorului Carmen Bădulici, de la Compartimentul de Transport Public Local, documente din care reiese concluzia redistribuirii autorizaţiei disponibile fiului titularului. Preluare care este posibilă datorită faptului că în Legea nr.38/2003, privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, nu se prevede cadrul legal pentru o astfel de particularitate, prin urmare, rămânea la aprecierea aleşilor dacă decideau continuarea activităţii de taximetrie sub indicativul 021.
A picat la mijlocul supărării aleşilor pe taximetriştii care deţin monopolul un cetăţean nevinovat
Dacă legea nu ia în considerare astfel de situaţii excepţionale, consilierii au hotărât să nu facă excepţie cu acest tânăr care a acţionat la vedere, în sensul că a apelat la Consiliul Local pentru a-i permite să-i succeadă în activitate tatălui. Spre deosebire de mulţi cu firme pe la periferie şi o grămadă de maşini, care deţin monopolul în branşă, după cum înşişi consilierii recunosc, fără să facă nimic în această privinţă. Din păcate, s-a întâmplat să pice la mijloc un cetăţean cu intenţii cinstite, asupra căruia s-a revărsat nemulţumirea aleşilor pe cei care au obţinut transferuri pe “uşa din dos”. Conform spuselor lor, în decursul anilor, s-au transferat zeci de buline fără aprobarea Consiliului, motiv pentru Nicolae Dumitrescu să-şi mai răcească o dată gura de pomană, solicitând măsuri împotriva celor din Primărie care îi învaţă pe taximetrişti cum să procedeze.
Cel mai fervent vorbitor pe acest subiect, răscolit de amintirea lipsei de susţinere din partea colegilor atunci când a invocat, cu ani în urmă, „porcăria de transfer ilegal al dreptului de taximetrie”, a reluat idei din trecut despre faptul că una au vorbit în Consiliu şi alta face Primăria în realitate. „Aş vrea să vă aduc aminte că, în urmă cu câţiva ani, s-a invocat numărul foarte mare de autorizaţii, care ar trebui să scadă. Atunci, s-a spus că ieşirile naturale vor rezolva această problemă. M-am interesat şi vorbesc în cunoştinţă de cauză: n-a ieşit nimic natural. Aceasta este una dintre posibilităţile de ieşiri naturale, Doamne fereşte! Compătimim familia acelui om. Însă, dacă vom continua cu aceste moşteniri de bulină, atunci ceea ce noi am hotărât legat de ieşirile naturale, nu vom ajunge niciodată să facem. Eu ştiu foarte bine de ce nu s-a făcut, însă nu vreau să fac o polemică pe această chestiune. Am încercat o dată şi sunt foarte multe obstrucţii, unele legate chiar de interese din Primărie. Nu cred că este posibil ca aceste drepturi să fie moştenite. Atâta timp cât noi am hotărât atunci să nu facem aşa ceva.”, a precizat Dumitrescu, la modul general, nu neapărat cu direcţie către cel care li s-a adresat în mod onest.
Reacţia vehementă a consilierului n-a afectat votul favorabil cetăţeanului căruia i se permite să continue munca tatălui. Ba chiar unii au arătat oarece remuşcări că s-au luat de un om care a vrut să facă lucrurile transparent. Şi care are posibilităţi să transporte pasagerii în siguranţă, spre deosebire de mulţi dintre camarazii de breaslă, care fac taximetrie la volanul unor rable. A cântărit în hotărârea dată în favoarea solicitantului şi faptul că acesta şi-a lăsat serviciul în străinătate, ca să se întoarcă acasă şi să muncească în oraşul natal. Magda BĂNCESCU