22/04/2025

După un control al ISC, tot ca urmare a unor reclamaţii, riscă să se oprească şi construcţia blocului social din Grui

Încă un proiect al Câmpulungului este în pericol să fie oprit după un control al Inspectoratului de Stat în Construcţii având la bază reclamaţiile repetate ale unei cetăţene. Nu tot Anca Coşa. În cazul edificării blocului cu 50 de apartamente din cartierul Grui, de lângă bazinul de înot – căci aceasta este investiţia care va fi suspendată -, autoarea sesizărilor este proprietara unui apartament din zonă. Care, însă, nu mai locuieşte acolo, din câte am aflat documentând acest subiect la Primărie. Scenariul este acelaşi ca la Bulevardul „Pardon”: control de la ISC, proces verbal de constatare, propunere de acţiune în Contencios Administrativ, cu consecinţa opririi lucrării de construcţie. 

  • Elena Lasconi se aşteaptă ca povestea bulevardului să se repete cu blocul din Grui  

În cazul Bulevardului „Pardon”, sancţiunea contravenţională a fost aplicată fostului primar Liviu Ţâroiu, căci în mandatul acestuia a fost emisă autorizaţia de construire cu probleme de la care ni se trage procesul de la Tribunalul Argeş, pentru anularea ei. Liviu Ţâroiu a contestat procesul verbal de sancţionare al ISC, litigiul având termen la Judecătoria Câmpulung pe 26 septembrie 2022.

În speţa prezentă, sancţiunea va fi aplicată primarului în funcţie şi arhitectului şef. Primăriţa Elena Lasconi ne spunea că se aşteaptă chiar să i se aplice amenda în cuantum maxim. Şi, foarte grav, să fie blocată şi construcţia blocului de locuinţe sociale din Grui.

„Eu îmi dau seama că poţi să foloseşti instituţiile statului dacă vrei să blochezi liniştit proiecte. Dar a le bloca nu înseamnă că ele se opresc definitiv. Încerc să văd partea bună a lucrurilor.”, spunea Elena Lasconi despre cele întâmplate ca urmare a unui control venit la Câmpulung în urmă cu o lună.

„Noi am primit procesul verbal de constatare, cu obiecţiuni. Noi am făcut obiecţiuni la cele trei lucruri pe care ei le-au considerat că nu sunt în regulă. Dar doamna de la ISC… jenată… era clar că i s-a transmis să le blocheze, iar mie să-mi dea cea mai mare amendă. Ne-au cerut datele ca să-mi vină amenda. Noi nu putem să contestăm procesul verbal al ISC. Acesta este alt lucru fals indus oamenilor. Procesul verbal al ISC este un act de constatare, nu este un act administrativ. Noi putem să contestăm – şi bine a făcut Liviu Ţâroiu – procesul verbal de contravenţie.”, spunea Elena Lasconi.

Dacă argumentele de contestare ale procesului verbal de contravenţie sunt suficient de puternice încât să conducă la înlăturarea sancţiunii, deznodământul favorabil din această speţă cântăreşte şi în litigiul în care se tranşează chestiunea anulării autorizaţiei de construire. „Dar eu nu pot să contest în instanţă o constatare. Iar legea spune foarte clar că nu poţi să abuzezi, pentru că este o infracţiune, în a cere avize pentru eliberarea unei autorizaţii.”, a adăugat aceasta.

  • Controlul ISC a fost întreprins la reclamaţia unei cetăţene care are un apartament gol în zona şantierului

În procesul verbal al ISC sunt invocate trei motive, între care un aviz de la DSP, faptul că autorizaţia nu a fost emisă în termen de 30 de zile după eliberarea certificatului de urbanism şi avizul Poliţiei Rutiere. Cu toate că Legea 50 prevede punctul de vedere al Comisiei de circulaţie rutieră, precizează arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Referitor la neîncadrarea în termenul legal, această „neregulă” a fost un pretext mai „subţire” pentru a „îngreuna” actul de control. Problema, în opinia celei care a efectuat controlul, au constituit-o avizele. „Mie nu mi se pare normal să se anuleze o investiţie publică, ci ceri: adu-mi acum punctul de vedere. Dar nu anulezi, ci ceri să vezi… Dacă DSP-ul spunea: nu aveţi cum, atunci o anulezi. Dar dacă DSP dă un punct de vedere în genul: nu avem noi nicio treabă, nu ne interesează, adică negaţie, căci asta dau, atunci de ce o anulezi? Ei au făcut parte din procedura de la Mediu, au făcut parte din comisie, au primit toată documentaţia pe e-mail. N-au avut niciun feed-back. Dacă era ceva care să-i afecteze, ar fi zis.”, a precizat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.

Controlul a fost trimis de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Argeş, ca urmare a acţiunii repetate a unei cetăţene care a făcut în jur de 15 petiţii. Femeia a cerut să fie mutat blocul cu 10 metri mai încolo, dar după ce a început execuţia construcţiei. Petiţionara are un apartament în zona şantierului, dar nu locuieşte în el, întrucât şi-a construit o casă în Grui, finalizată la acest moment. Ea a trimis petiţiile în numele a 39 de familii. „Mulţi mi-au confirmat că ei au semnat la început pentru ea şi s-a folosit acelaşi tabel în continuare. La câteva luni, s-au răzgândit, pentru că cei de la Manelli Impressa (n.r. constructorul blocului din Grui) i-au angajat pe mulţi din acel bloc. Atunci, nu mai aveau nici un interes să blocheze lucrările. Câştigă bine şi sunt mulţi angajaţi din acel bloc.”, a adăugat arhitectul şef Mădălina Zăgărin.

„Mie îmi este clar că este la comandă.”, a încheiat primăriţa Elena Lasconi care are de dus încă o luptă grea.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!