La solicitarea oficialilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale, finanţatorul unei investiţii extrem de dorite de cetăţenii de la Bughea de Jos, aleşii locali au actualizat cifrele proiectului de reabilitare a drumului comunal din satul Poenandre. Consiliul Local al comunei a dat un vot favorabil acestui obiectiv, încuviinţându-i indicatorii tehnico-economici reieşiţi din devizul proiectantului Romarg Proiect Center SRL Piteşti, încă din 15 martie 2015. Iată că, la patru ani distanţă de acest moment, legiuitorii locali se găsesc din nou în postura de a aproba valorile proiectului finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Ca o paranteză, înaintaşul secretarului devenit primar trăgea nădejde la ajutorul Consiliului Judeţean, pentru asfaltarea căii de acces ce străbate o aşezare frumoasă a localităţii. Însă Dorel Tănăsescu, ajutat de finanţările guvernamentale, pe care numai cine nu le-a cerut nu le-a obţinut, va pune în practică lucrarea – continuarea lucrării – cu banii din PNDL.
Proaspătul vot acordat la şedinţa ordinară din februarie a privit actualizarea atât în ansamblu a valorilor investiţiei, cât şi a ceea ce s-a executat, precum şi a restului de executat. Potrivit recentei aprobări consumate în forul legislativ al localităţii, reparaţia capitală a drumului Poenandre înseamnă un efort financiar total – cuprinzând şi proiectarea – de 2.794.764,15 lei, din care construcţiile şi montajul s-au cifrat la 2.453.149,09 lei. Cheltuiala angrenată cu execuţia proiectului până la acest moment relevă că stadiul lucrării a depăşit jumătate din intervenţiile prevăzute a fi realizate. Din totalul enunţat, valoarea execuţiei se ridică la 1.514.683,41 lei, din care construcţii+montaj, 1.422.056,67 lei. Restul de executat se duce, potrivit devizului general actualizat, la 1.280.080,74 lei, din care construcţii+montaj, 1.031.092,42 lei. Cu o contribuţie din partea beneficiarului în sumă totală de 357.968,99 lei.
Intenţiile primarului Dorel Ion Tănăsescu, iniţiatorul hotărârii de Consiliu, erau ca, după obţinerea aprobării Consiliului Local, să întreprindă o deplasare, în cel mai scurt timp, la Ministerul Dezvoltării Regionale. „Lucrarea este foarte necesară – a apreciat primul ales înscris la cuvânt, Iulian Ciobanu – şi este foarte bine că se va finaliza.” Îl completează şeful Executivului, potrivit căruia: „Era inadmisibil să avem banii şi să nu terminăm lucrarea”. Primarul Tănăsescu i-a asigurat pe colegii consilieri că nu renunţă la niciuna dintre lucrările prevăzute de investiţie. „Se vor face toate, aşa cum sunt prinse în proiect, dar în funcţie de fondurile existente.”, a menţionat conducătorul localităţii. Cât despre debutul intervenţiilor propriu-zise, momentul depinde de îmbunătăţirea vremii şi acceptul instituţiei finanţatoare, Ministerul Dezvoltării Regionale. Înainte de a se trece la vot, Bogdan Coman a solicitat ca lucrările să fie executate întocmai cum s-a stabilit, în opinia sa fiind necesare consolidări pe marginea drumului, pentru a nu se rupe asfaltul. Lucru cu care primarul a fost de acord. Claudiu VIŞAN