-0.4 C
Campulung Muscel
10/12/2023

Câmpulungul plăteŞte până în 2031 împrumutul făcut de Călin Andrei în 2006

La un an de când a ajuns, pentru prima oară, primar, Călin Andrei obţinea acordul Consiliului Local pentru a contracta un împrumut în valoare de 50 de miliarde de lei vechi, bani necesari lucrărilor întreprinse pe teritoriul Câmpulungului. Contractul de „împrumuturi publice” nr.32/2963/24.03.2006, a fost încheiat cu Banca Comercială Română, Sucursala Argeş Piteşti. Timp de patru ani, între 2006 şi 2010, Primăria putea consuma suma, beneficiind de o perioadă de graţie, până în 2011, după care, din 2011, până în 2031, aşadar, pe durata a 20 de ani, trebuia să returneze banii luaţi de la bancă. 

Despre această soluţie găsită de primarul liberal, în vara anului 2005, în primul său mandat, de a-şi finanţa anumite investiţii, menţionează în raportul lor şi auditorii Camerei de Conturi Argeş, care prezintă câteva repere din respectivul document: 

=Durată de finanţare: 48 de luni (26 mai 2006 – 26 aprilie 2010), din care perioadă de graţie 60 de luni (24 martie 2006 – 25 aprilie 2011);

=Perioadă de rambursare: 240 de luni (25 aprilie 2011 – 25  martie 2031); 

=Destinaţie finanţare nerambursabilă: finanţare proiecte de investiţii. 

Referindu-se la acest contract existent în exerciţiul financiar-bugetar al anului 2015, care a făcut obiectul verificării angajaţilor Curţii de Conturi, filiala Argeş, aceştia precizează că, anul trecut, s-au făcut plăţi în sumă totală de 417.388 lei, reprezentând rate scadente, dobânzi, comisioane bancare, astfel: 

=rate de capital aferente împrumuturilor interne locale: 250.800 lei; 

=dobânzi aferente datoriei publice interne locale: 156.909 lei;

=comisioane aferente împrumuturilor interne: 10.479 lei.                                 

Consilierii de acum zece ani au îndatorat Câmpulungul 25 de ani

Contractul cu banca a fost parafat pe 24 martie 2006, însă hotărârea Consiliului Local, care a încuviinţat ca municipiul să se îndatoreze pe o perioadă de timp atât de mare, a fost adoptată pe 31 august 2005. La un an de la câştigarea primului mandat de primar (2004-2008), şeful Executivului lansa legiuitorilor locali o propunere îndrăzneaţă: contractarea unei linii de finanţare, pentru realizarea unor investiţii, la valoarea de 5.000.000 lei. În cadrul şedinţei prezidate de Marian Ţăranu, pe atunci coleg de partid cu viceprimarul Sorin Buta, în ultima zi a lunii august a anului 2005, s-au stabilit următoarele: sumele necesare susţinerii unor proiecte, finanţate sau co-finanţate de Consiliul Local, urmau să fie obţinute din acest credit – linie de finanţare – într-un interval de cinci-şase ani, după care, într-o perioadă de până la 25 de ani, banii trebuiau restituiţi băncii, cu dobânda aferentă. 

Din tabăra PSD a fost lansată prima propunere: utilizarea liniei de finanţare să se facă numai cu aprobarea Consiliului Local; Consiliul Local va stabili ordinea de priorităţi, la propunerea primarului, pe proiecte concrete. Cât priveşte proiectele finanţate din această sursă, în timpul dezbaterilor, s-a conturat o concluzie: pentru primarul liberal, „Kretzulescu” era mai important decât alimentarea cu apă. Aceleaşi discuţii de acum 11 ani sunt de actualitate şi astăzi. „Am impresia că discuţiile sunt puţin de prisos.”, i-a ţinut partea primarului Andrei preşedintele de şedinţă, în opinia căruia: „Dacă studiile de fezabilitate au trecut de Consiliul Local, noi suntem obligaţi să le asigurăm finanţarea.” L-a contrazis George Bălan: „Când am aprobat un proiect nu înseamnă că am aprobat finanţarea.” Primarului de la acea vreme, Călin Andrei, Bălan i-a împărtăşit punctul său de vedere, potrivit căruia alimentarea cu apă ar fi trebuit să fie prima investiţie realizată cu banii împrumutaţi: „Cele două conducte care alimentează Staţia de Tratare din Calea Pietroasă se află într-un stadiu avansat de uzură, iar Câmpulungul şi comunele învecinate sunt în situaţia ca, la o avarie, să rămână fără apă.” 

La acel moment, fostul primar trecut în banca aleşilor locali a făcut nişte calcule, din care a reieşit că, pentru cele 50 de miliarde, în 25 de ani, Câmpulungul va plăti peste 100 de miliarde de lei vechi. Ca să nu fie blocate Consiliile Locale viitoare, el a propus o linie de finanţare de 20 de miliarde de lei vechi, pe o durată de cinci ani, recunoscând că efortul de plată era mai mare – o sumă mare, pentru valoarea banilor de acum 11 ani, plătită într-o perioadă scurtă – dar gradul de îndatorare era mai mic. Adică nu se achita atâta dobândă din cauza lungirii creditului pe durata a două decenii. 

Călin Andrei s-a arătat nemulţumit de propunerea lui George Bălan, pe motiv că 20 de miliarde de lei vechi reprezentau o sumă foarte mică pentru aspiraţiile sale, dar perioada de rambursare de cinci ani, totuşi, mică, la valoarea ei. 9 miliarde de lei vechi erau numai cofinanţarea proiectului „Kretzulescu”, iar restul de bani n-ar fi ajuns pentru asfaltarea a două străzi. Bâlbâială la vot, deşi toţi erau de acord cu linia de finanţare. Cum propunerea lui Bălan a fost respinsă, a rămas valabilă varianta cu care s-a prezentat în faţa Consiliului Local Călin Andrei: 50 de miliarde, valoarea liniei de finanţare, 25 de ani, termenul de rambursare. N-au îmbrăţişat ideea de a îndatora Câmpulungul timp de un sfert de veac cei trei consilieri PSD prezenţi la şedinţă, care s-au abţinut de la a vota ideile lui Andrei. “E.M.” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!