Intervenţia lui Liviu Ţâroiu la începutul şedinţei de Consiliu, de săptămâna trecută, prin care a cerut un vot de principiu, a salvat de la amânare regulamentul privind taxarea parcărilor publice. Un fapt care începe să arate a normalitate de lucru în Consiliul Local Câmpulung, care, în 2017 şi 2018, a avut un aport deloc de neglijat – pe lângă mocăiala ADP-ului – la întârzierea punerii în aplicare a normelor referitoare la taxa datorată de câmpulungeni pentru parcările blocurilor. Sunt treburi diferite. Ceea ce s-a aprobat joia trecută priveşte parcările din centrul municipiului, a căror taxare s-a mai încercat în urmă cu zece ani, prin concesionarea lor afaceristului Gheorghe Geantă. Patronul de la Agromec a apucat să-şi bage nişte bani în geantă, încasând taxa de la şoferi, cât a durat toamna lui 2009, fără să vireze o para chioară partenerei de contract, proprietara parcărilor. Liviu Ţâroiu a anunţat public că diferendul cu Agromec este pierdut, asta deşi municipalitatea are hotărâri favorabile în litigiile cu firma care a ţepuit Primăria. Ce folos, însă, dacă n-are ce să-i ia lui Geantă în contul celor aproape 5 miliarde de lei vechi, debitul la momentul ruperii înţelegerii!
Cum regretele pricinuite de un trecut abundând în afaceri dubioase nu-şi au rostul, autorităţile privesc înainte. Înainte însemnând chiar anul 2019, în care – din câte am înţeles de la primar – începe colectarea taxei din zona amenajată în 2018: „Bărăţie” – „Dinicu Golescu”, cu Piaţa şi Piaţeta Jurământului. Joi, când aleşii s-au aşezat la masa dezbaterilor, părea că şeful Executivului şi legiuitorii locali sunt înţeleşi să nu repete greşeala făcută cu parcările de reşedinţă. Acestea era taxate bine mersi de la începutul acestui an, dacă unii dintre consilieri nu cereau amânare după amânare a regulamentului, care, este adevărat, n-a fost redactat impecabil din prima. Impecabil n-a fost nici în a treia sau a patra variantă care a ajuns să fie votată, dar, din orgolii politice, că PSD vrea să facă ce n-a făcut PNL, s-a mers pe strategia frânării intenţiilor de încasare a unor bani din cartiere, în locul îmbunătăţirii normelor prin bună înţelegere între partidele din componenţa Consiliului Local.
Ca să se asigure că nu întâmpină piedici în aplicarea unui proiect care aduce sigur încasări la buget – parcarea cu plată -, primarul i-a convins pe consilierii opoziţiei, cel mai probabil, înainte de şedinţă, să-i aprobe hotărârea. Cel puţin, aceasta a fost impresia noastră, după uşurinţa cu care a obţinut votul, că a vorbit cu ei înainte ca subiectul să ajungă în plen, ca să fie sigur că nu păţeşte acelaşi lucru ca în cazul parcărilor de reşedinţă, repetăm, plimbate dintr-o şedinţă într-alta o jumătate de an, până când Liviu Ţâroiu a scos de la ei un vot chinuit. 10 martie este răgazul acordat de iniţiatorul hotărârii pentru primirea amendamentelor din partea celor care au obiecţii la forma regulamentului, faţă de care inclusiv primarul a recunoscut existenţa unor erori. Probabil că nici nu va fi nevoit să aştepte până la sfârşitul săptămânii ca să afle ce nu le convine consilierilor, căci, mâine după amiază, Executivul şi Legislativul reiau discuţiile, într-un cadru neoficial, ca să elimine inadvertenţele strecurate şi să adauge prevederi scăpate la prima mână.
Aşa cum am intuit înainte să aflăm poziţia autorilor proiectului de hotărâre, graba introducerii în Consiliu a unui regulament la care mai este de lucrat are legătură cu bugetul local, în care trebuie să se regăsească cheltuielile necesare organizării activităţii de taxare a parcărilor centrale. Buget la a cărui construcţie începe să se lucreze serios în această săptămână. În plus, votul rapid îi era necesar Executivului şi pentru demararea procedurilor de achiziţie publică în vederea procurării de parcometre şi nu numai, fiind nevoie de proiect pentru parcări, executanţi, lucrări, proceduri care durează.
Dacă s-au pus de acord să se revadă în această săptămână, ca să revizuiască regulamentul aprobat de principiu, n-au mai disecat subiectul în plen. Singurele comentarii lansate au privit administratorul parcajelor cu plată, pentru care Liviu Ţâroiu are de ales între ADP, Edilul şi Pieţe. Opţiunea primarului este ADP-ul, de aceea varianta nr.1 a regulamentului a fost întocmită cu serviciul public în calitate de administrator. Iar argumentul este cât se poate de întemeiat: toţi banii colectaţi îi varsă Primăriei. Or Edilul, dacă s-ar ajunge să i se încredinţeze afacerea parcărilor – Pieţele având propriile zone pe seama cărora face bani -, virează un procent din încasări. Aşa cum se întâmplă şi la bazinul de înot, în cazul căruia, în acest an, Primăria a decis să scutească Edilul de mai bine de jumătate din obligaţie, reducându-i procentul de 30% din încasări transferat Primăriei la 10%.
„Edilul îşi doreşte treaba asta numai pentru acoperirea unei cheltuieli cu bazinul de înot.”, a recunoscut primarul interesul operatorului pentru gestionarea parcărilor publice ale municipiului, care nu coincide, însă, cu interesul său. Asta pentru că Primăria întreprinde o cheltuială, care nu va fi insignifiantă, ca să obţină un câştig pentru sine, nu ca să îndulcească pierderile generate de piscina acoperită din Grui. Oricum, şi pentru bazin sunt planuri de schimbare a gestionarului, primele opţiuni lansate de conducătorul Câmpulungului în spaţiul public fiind de a-l concesiona ori de a-l transforma într-o activitate independentă a Primăriei.