11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Metodele „Accidentul” şi „Instalatorul”, tot mai întâlnite, la Câmpulung

Niciodată, hoţii n-au fost mai inventivi ca acum, când şi tehnologia pare să fie de partea lor. Folosindu-se de mici „trucuri”, escrocii reuşesc să păcălească zeci de persoane credule, care se lasă uşor conduse de tertipurile lor. Metoda „Accidentul”  continuă să dea mari bătăi de cap oamenilor legii, în timp ce infractorii nu se limitează la atât, ci găsesc rapid noi metode de a vă lăsa cu buzunarele goale. A doua cel mai des întâlnită metodă de a fraieri oamenii este „Instalatorul”. Ambele au fost întâlnite în ultima perioadă destul de frecvent şi în zona Câmpulung, mai multe persoane având de-a face, în ultimele săptămâni, cu indivizi puşi pe rele. Poliţiştii trag un semnal de alarmă şi-i sfătuiesc pe oameni să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie. Nu strică să bagi la cap şi să dai mai departe vestea, pentru ca şi tu, dar şi prietenii tăi să nu cumva să pice în plasa hoţilor! Ingeniozitatea şi fantezia infractorilor de a găsi noi metode de a comite infracţiuni este fără limite.

Zona Câmpulung nu este ocolită de escroci. Din contră, periodic se reclamă o faptă cu diferite moduri de operare. Este de la sine înţeles că nu toate cazurile de acest gen sunt raportate, unele victime, de ruşine sau din alte motive, trec totul sub tăcere şi rămân cu paguba. „În continuarea activităţilor de informare a populaţiei cu privire la modalităţile folosite de infractori pentru a înşela sau sustrage bunuri sau valori, aducem din nou în atenţia opiniei publice două dintre aceste metode. Prima şi cel mai des întâlnită este metoda „Accidentul”. Din păcate, în continuare sunt înregistrate plângeri ce au ca obiect săvârşirea de infracţiuni pe această cale. Pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de infracţiuni, sfătuim cetăţenii să nu dea curs eventualelor solicitări ale persoanelor ce-şi declină telefonic diferite calităţi oficiale, iar pe motiv că un membru al familiei a comis un accident rutier şi pentru a nu fi tras la răspundere penală este necesară plata unei sume de bani către o anumită persoană, ci să ia legătura de îndată cu membrul de familie implicat în presupusul eveniment şi, totodată, să anunţe Poliţia, la numărul de urgenţă 112. A doua metodă folosită de infractori este „Instalatorul”, care constă în apariţia la domiciliul cetăţenilor a unor persoane care se recomandă a fi reprezentanţi ai furnizorilor de utilităţi (energie electrică, gaz, apă, cablu tv), cerând să li se permită accesul în locuinţă pentru efectuarea diverselor verificări, iar cu această ocazie, profitând de neatenţia proprietarilor, sustrag din locuinţă sume de bani sau bijuterii. Sfătuim cetăţenii să nu permită accesul în locuinţă persoanelor necunoscute sau fără ca acestea să facă dovada prin documentele de identitate şi de serviciu că sunt reprezentante unor societăţi furnizoare de servicii. De asemenea, încercaţi să reţineţi semnalmentele persoanelor în cauză, precum şi caracteristici ale obiectelor de vestimentaţie. În cazul în care comportamentul persoanelor respective vă trezeşte suspiciuni, vă îndrumăm să apelaţi numărul unic de urgenţă 112.”, informează agent principal Lavinia Tudor, din cadrul Poliţiei de Proximitate. 

Până la urmă, concluzia acestui material este una singură, trebuie analizată cu circumspecţie orice veste primită pe telefon sau prin alte mijloace şi procedat la o minimă verificare. Dacă suspiciunile se menţin, soluţia este una singură, anunţaţi Poliţia. 

Ţeapă nereuşită prin metoda „Accidentul”

„Eşti înregistrat, puişor! Lasă că te spun eu la Poliţie!”

Inventivitatea românului în arta de a face rost de bani, pe căi ilegale, nu are limită. Escrocii nu au milă şi profită din plin de naivitatea victimelor lor, de obicei, persoane vârstnice care se sperie repede, nu verifică informaţia şi urmează, docili, instrucţiunile. Printre cele mai întâlnite metode de a face bani pe spinarea credulilor sunt „ţepele” prin telefon, „Accidentul” fiind cea mai în vogă. Poliţia Română continuă să atragă atenţia cu privire la persoanele care încearcă să facă rost de bani pe această cale. În acest sens, a publicat pe pagina de Facebook înregistrarea unui apel telefonic dintre un bărbat care s-a dat drept poliţist şi cel pe care l-a sunat. Bărbatul apelat şi-a dat seama de înşelătorie şi a înregistrat convorbirea, cu care s-a dus direct la Poliţie.

„Eşti înregistrat, puişor! Lasă că te spun eu la Poliţie!”

Sunt vorbele lui nea Neculae, care l-a pus la punct exemplar pe cel ce se dădea drept poliţist şi încerca să îl păcălească prin metoda ACCIDENTUL. 

„Respect, nea Neculae! Sunteţi un model de urmat! Oameni buni, ascultaţi înregistrarea! Este reală şi surprinde exact metoda folosită pentru înşelarea persoanelor de bună credinţă, în general vârstnici. Lipseşte din ea doar momentul în care falsul poliţist cere bani pentru „ajutorul” oferit. N-a mai apucat, pentru că nea Neculae a intuit ce se întâmpla, şi-a contactat fiul să se asigure că este în regulă şi apoi l-a muştruluit zdravăn pe impostor. Tehnica folosită cu nea Neculae:

1)Se dă drept comisar de poliţie de la Rutieră, din Brăila.

2)Cere informaţii despre membrii familiei: „Aveţi pe cineva care a părăsit România? Pe cine anume? (fiul) În ce ţară?”

3)Încearcă să intre sub pielea victimei: „Suferiţi cu ceva? Sunteţi bolnav? Se poate discuta cu dumneavoastră?”

4)Dă lovitura de graţie: „Ne-a sunat Ambasada Română din Germania şi ne-a comunicat în felul următor. Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiţă de 12 ani, pe trecerea de pietoni. Starea ei este foarte gravă, fiind internată în spitalul de copii, iar fiul dumneavoastră este reţinut la organele de poliţie din Germania”. 

5)Odată victima debusolată, devine agresiv în exprimare, pentru amplificarea stării de panică: „Vorbiţi dom’le clar! Nu să taceţi mut în telefon şi eu să perd timp cu dumneavoastră.”

6)Simulează o discuţie cu presupusul avocat al fiului pentru a transmite, subliminal, mesajul că tatăl nu va putea lua legătură cu fiul: „Nu mai vă aflaţi la secţia de poliţie, da? Dânsul o să fie reţinut…”

Dacă nea Neculae nu s-ar fi prins, impostorul urma să îi ceară bani pentru „salvarea” fiului său de puşcărie.

La fel s-a întâmplat, recent, şi cu o femeie de 83 de ani din judeţul Vâlcea. Ea a fost contactată de un fals procuror, care i-a cerut suma de 10.000 de lei pentru a-i ajuta fiul să scape de închisoare după ce, chipurile, ar fi produs un accident în Italia. Ea a acţionat „ca la carte”. S-a dus la întâlnirea cu impostorul, dar nu singură, ci însoţită de poliţişti. S-a făcut flagrantul în momentul în care bărbatul încasa banii şi… ce să vezi?… era urmărit naţional pentru tentativă de omor şi înşelăciune. Doi „ucenici” i-au asigurat spatele, dar degeaba. Au fost şi ei săltaţi de Poliţie, la scurt timp.

Iată, deci, ce fel de oameni se dedau la astfel de fapte.

E drept că infracţiunile de înşelăciune înregistrează un trend descendent în ultimii ani (21.469 în 2016, 18.841 în 2017 şi 17.846 în 2018). La fel de adevărat este şi faptul că, din totalul lor, sub 10% sunt de tipul metoda ACCIDENTUL. Chiar şi aşa, părinţii şi bunicii noştri merită avertizaţi! Arătaţi-le această înregistrare şi învăţaţi-i să nu se lase păcăliţi de astfel de oameni!

Panica îngheaţă orice logică! Un om informat însă nu poate fi uşor de speriat!

PS: Greşelile de exprimare sunt opera impostorului! Ar fi fost păcat să le corectăm ….”, transmit poliţiştii. Escrocii de meserie n-au milă şi conştiinţă, dar au talent şi mult tupeu!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!