Sobele de apartament, ilegale şi periculoase, indiferent ce tip de combustibil folosesc
Emoţii „incendiare”, cu repetiţie, pentru locuitorii Vişoiului, vecini cu cei din blocul B6, scările A şi B, păţiţi vineri seara. Amintim că incendiul cauzat de chiriaşii Primăriei, de la parterul scării A, i-a afectat mai mult pe proprietarii de apartamente de pe scara B, care s-au ales cu faţada de pe peretele lateral distrusă complet de vâlvătaie. Marţi, 26 februarie 2019, la patru zile distanţă de incidentul de pe George Topârceanu, pompierii au revenit pe artera vecină, Căpitan Ion Becleanu, unde a luat foc un coş de fum, la etajul IV al blocului C1, scara A. S-a întâmplat cam la aceeaşi oră, 20.40, la care au tremurat de spaimă şi locatarii din vecinătate, cu faţada în flăcări, deznodământul fiind, însă, incomparabil din punct de vedere al pagubelor. „A fost un fâs.”, au comentat amatorii de senzaţional, însă „fâs-ul” putea căpăta proporţiile unui dezastru, dacă ora era înaintată şi nu sesiza nimeni focul în faza de început. Iar „fâs” şi „foc” în acelaşi context chiar nu se potrivesc. Incidentul a rămas la stadiul minor şi graţie intervenţiei rapide a pompierilor, sosiţi în zonă cu o autospecială.
Din cauza polistirenului pus pe faţade, sobele trebuie desfiinţate
Incendiul de marţi seara a constat în aprinderea funinginii de pe coş, ceea ce denotă lipsa de preocupare a proprietarilor de a curăţa cum trebuie instalaţia de încălzire rudimentară. Adică, dacă tot îţi chinuieşti vecinii cu soba, cu fumul şi cu spartul lemnelor, măcar îngrijeşte-te să funcţioneze în siguranţă. Deşi „siguranţă” e mult spus în contextul aglomerării de apartamente dintr-un bloc şi al aglomerării blocurilor într-un cartier ca Vişoiul, unde construcţiile sunt unele lângă altele. Mare noroc că vântul care a bătut şi marţi seara – ce-i drept, fără grad de comparaţie cu urgia de vineri, 22 februarie 2019 – n-a împrăştiat scânteile, cum s-a întâmplat cu câteva zile înainte, pe materiale uşor inflamabile. Polistirenul faţadelor, de pildă, care, la B6, a ars într-o clipită.
Chiar fără o finalitate „păguboasă”, şi acest nou incident ne arată cât de periculoase sunt sobele de apartament, care sunt folosite într-o ilegalitate tolerată de autorităţi. Însă, date fiind aceste întâmplări, nu mai au nicio scuză să rămână impasibile. Clar lucru, este nevoie de controale în cartiere, pentru a se constata măcar cum sunt trase aceste coşuri şi dacă mai sunt câmpulungeni – şi sigur mai sunt – atât de inconştienţi încât să facă focul într-un bloc cu exteriorul îmbrăcat în polistiren.
Nicio lege în vigoare astăzi nu prevede posibilitatea acordării de autorizaţii pentru instalarea de sobe în imobil, dacă imobilul nu este prevăzut din construcţie cu această soluţie tehnică: încălzire cu sobe şi sistem special de coş de aerisire. Dar de autorizaţii nu mai puteau câmpulungenii!
Potrivit unei declaraţii acordate de lt.col. Daniel Milea ziarului nostru, pentru un articol parcă premonitoriu al incendiilor de cartier cauzate de sobe, un singur bloc din Câmpulung are, prin proiectul de execuţie, coş de evacuare a fumului. „Şi acela cred că este utilizat corespunzător. Pe Alexandru cel Bun, D25 este singurul bloc din Câmpulung. În privinţa celorlalte, niciunul nu a fost prevăzut din proiectare pentru a utiliza coşuri de fum şi sobe de teracotă. Celelalte blocuri care utilizează sobe cu acumulare de căldură nu trebuie să le mai folosească, întrucât evacuarea fumului se face ori prin aerisirea blocului şi este pericol de incendiu şi de intoxicare pentru vecinii de la etajele superioare, ori pe faţada blocului. Este şi inestetic şi afectează şi faţada, pe care acum se pune polistirenul acela periculos la incendiu. Cred că şi deranjează, din punct de vedere al mediului, cetăţenii de la etajele superioare.”, ne-a declarat, cu o lună în urmă, lt.col. Daniel Milea, şeful Inspecţiei de Prevenire I.S.U. Câmpulung.
Singura şansă să scăpaţi de soba vecinului este să-l reclamaţi!
Este soluţia care ne-a fost sugerată a fi urmată de cei deranjaţi de vecinii care continuă să-şi încălzească apartamentele cu lemne, deşi nici lemnele nu sunt ieftine ori uşor de găsit. Reclamaţiile se depun la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al Primăriei Câmpulung şi ce nu rezolvă Primăria rezolvă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Locotenent colonel Milea ne-a asigurat că lucrătorii I.S.U. s-au deplasat în teren la fiecare sesizare. Important este să sesizaţi!
Anul trecut, în luna februarie, Consiliul Local a adoptat „Normele de îmbunătăţire a activităţilor edilitar-gospodăreşti, păstrarea liniştii, comerţ, transport, conservarea şi protecţia mediului, precum şi constatarea faptelor ce constituie contravenţii.” În articolul 14, litera b, găsim obligaţia persoanelor fizice şi a asociaţiilor de proprietari „de a lua toate măsurile necesare pentru consolidarea şi/sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor, se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri (se vor respecta culorile faţadei).” “Încălcarea prevederilor art.14 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele juridice.”, mai prevede regulamentul în baza căruia aplică amenzi, teoretic, Poliţia Locală.
Adică tu, care nu-ţi reabilitezi faţada, de teamă că ţi-o nenorocesc vecinii cu sobe, eşti pasibil de amendă. Tare curioşi suntem să aflăm ce păţesc vinovaţii de incendiul de săptămâna trecută, de la care păgubiţii sunt conştienţi că n-au ce scoate, de vreme ce veniturile lor constau exclusiv în pomana statului.