Moldoveanul cu deşeuri de la ARO nu duce lipsă de inspiraţie când vine vorba despre a împiedica justiţia să-i aplice sancţiunile pentru faptele din rechizitoriile procurorilor de la Parchetele de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, respectiv Tribunalul Argeş. Pe baza muncii primilor, Vasile Tofan şi Global Eco Center au fost condamnaţi de Judecătoria Câmpulung, la pedepse cu puşcăria şi amenda penală, în timp ce dosarul finalizat de colegii de la Piteşti stă la baza procesului derulat la Judecătoria Curtea de Argeş. Proces care bate pasul pe loc, din cauza solicitării expertului desemnat de instanţă de a fi înlocuit cu alt specialist care să elucideze, din punct de vedere contabil, situaţia depozitului de otrăvuri, înainte şi după incendiul din 2 octombrie 2013. Cât priveşte hotărârea pronunţată la Câmpulung, Tofan a atacat-o la Curtea de Apel, unde i s-a năzărit să conteste constituţionalitatea prevederilor legale în baza cărora a fost condamnat la Câmpulung şi a celor în baza cărora urmează să fie condamnat şi la Curtea de Argeş. Astfel, l-a forţat pe magistratul instanţei superioare să ceară opinia Curţii Constituţionale a Românei pe marginea celor mai recente găselniţe ale apărării inculpaţilor.
Magistratul Curţii de Apel şi-a programat pentru mâine pronunţarea în procesul prin care Tofan a atacat condamnarea Judecătoriei Câmpulung
Al treilea termen al apelului formulat de Vasile Tofan şi firma sa, Global Eco Center, împotriva hotărârii Judecătoriei Câmpulung, de condamnare la cinci ani de puşcărie, pentru patron, şi amendă penală de 600.000 lei, pentru societate, s-a consumat pe 13 februarie 2019. Cu această ocazie, consemnăm o nouă stratagemă a moldoveanului de a scăpa de pedeapsa aplicată sau măcar de a lungi momentul deznodământului procesului mutat de la instanţa municipală la Curtea de Apel. Mai precis, la termenul din 13 februarie, magistratul de la Piteşti a stabilit că va fi sesizată Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de cei doi inculpaţi, Tofan şi SRL-ul său, vizând dispoziţiile legilor în baza cărora a fost judecat şi condamnat. Altfel spus, n-ar fi constituţionale prevederile articolului 98, alineat 5, litera b, din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului, prevederi potrivit cărora: „Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani următoarele fapte: (…) b) neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.”
Totodată, după cei doi inculpaţi, care caută să tragă de timp, n-ar fi constituţionale nici prevederile articolului 63 din Legea nr.211/2011 privind regimul deşeurilor, în al cărui conţinut regăsim, cu titlu de infracţiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, fapta de neluare sau nerespectare a măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.
Pentru a se edifica în privinţa constituţionalităţii acestor reglementări legale, contestate de Tofan şi Global Eco Center, este aşteptat punctul de vedere al Curţii Constituţionale, sesizate de instanţa Curţii de Apel Piteşti, care şi-a programat pronunţarea asupra apelurilor la data de 27 februarie 2019. Aşadar, mâine, ne aşteptăm la o decizie în cazul moldoveanului şi a operatorului economic de la Iaşi, deţinător al depozitului de otrăvuri de pe fosta platformă ARO.
Amintim că procesul de la Piteşti a fost iniţiat ca urmare a atacării de perdanţi a hotărârii Judecătoriei Câmpulung, care, pe 5 iulie 2018, a dispus ca Vasile Tofan să execute cinci ani de închisoare, iar societatea sa să plătească o amendă penală de 600.000 de lei sau 6 miliarde de lei vechi. Fapta pentru care magistratul câmpulungean a aplicat sancţiunile contestate de inculpaţi a privit „infracţiuni la alte legi speciale, art.98, alin.5, lit.b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului. SRL-ul şi managerul său plătesc cu averea şi libertatea pentru neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri. Condamnarea inculpaţilor fără acord de recunoaştere conţine şi o pedeapsă complementară: suspendarea activităţii persoanei juridice Global Eco Center privind tratarea şi eliminarea deşeurilor periculoase, pe o durată de trei ani. Tot pentru trei ani, prin hotărâre judecătorească, va fi închis punctul de lucru din Câmpulung, strada Traian, nr.223, „Câmpulung Industrial Park”. Instanţa a mai dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru de pe fosta platformă ARO deşeurile periculoase depozitate.
Judecătoria Curtea de Argeş a fost nevoită să numească alt expert, întrucât primul a cerut să fie înlocuit
Celălalt litigiu pe care Tofan îl are pe rolul unei instanţe din judeţul Argeş, cel de la Judecătoria Curtea de Argeş, înaintează anevoios, din cauza procedurilor trenate, de data aceasta, de solicitarea expertului desemnat de magistrat, pentru întocmirea unei expertize de care depinde verdictul procesului, de a fi înlocuit. La Curtea de Argeş, unde a fost strămutată, în toamna lui 2017, de la Câmpulung, a doua acţiune penală deschisă pe numele celor doi, declanşată de rechizitoriul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, Tofan şi firma sa sunt judecaţi pentru „infracţiuni la alte legi speciale: neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase (art. 63 al.1 lit.b din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor). Inculpaţi, aceiaşi Vasile Tofan şi firma sa, Global Eco Center, prin mandatar Răzvan Dogioiu, de data aceasta, figurând şi o parte vătămată, Ministerul Mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş.
După mai multe amânări impuse ba de neprezentarea moldoveanului, ba de neprezentarea martorilor la proces, motiv pentru care s-a impus aducerea lor cu mandat, s-a ajuns la înfăţişarea din 11 decembrie 2018, când instanţa de la Curtea de Argeş a dispus efectuarea unei expertize contabile, care să cuprindă stocul de deşeuri existent în prezent la societatea inculpată; costurile necesare pentru valorificarea şi eliminarea acestor deşeuri; modul în care incendiul din octombrie 2013 a afectat activitatea firmei Global Eco Center din punct de vedere economic; dacă au mai fost colectate deşeuri după incendiu de către societatea inculpată; dacă din documentele contabile rezultă dacă apa folosită pentru stingerea incendiului a încărcat stocul de deşeuri al societăţii şi care au fost costurile necesare pentru ecologizarea acestei ape; dacă anterior incendiului din octombrie 2013, începând cu anul 2010 şi până la momentul incendiului, au fost respectate termenele pentru depozitare, eliminare şi valorificarea deşeurilor de către societatea inculpată.
În afara expertului Cristian Popescu, desemnat prin tragere la sorţi, magistratul le-a încuviinţat şi inculpaţilor un expert consilier, pe care aceştia trebuiau să-l nominalizeze până la următorul termen, din 29 ianuarie 2019. Totodată, instanţa a solicitat Institutului Naţional de Expertize Criminalistice Bucureşti, o instituţie în cadrul Ministerului de Justiţie, să-i comunice dacă are ingineri chimişti care pot stabili costurile ecologizării unei anumite cantităţi de deşeuri.
Expertiza, care va influenţa durata procesului şi, mai ales, deznodământul, va lămuri şi chestiunea daunelor solicitate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, care nu sunt de neglijat. Într-un răspuns transmis A.S.C.M. de directoarea Cristiana Surdu, aceasta a făcut menţiunea referitoare la suma solicitată inculpaţilor. „Pentru înlăturarea ameninţărilor de mediu, în speţă, faţă de societatea inculpată Global Eco Center SRL, APM Argeş s-a constituit parte civilă în Dosarul penal al Judecătoriei Curtea de Argeş nr. 3125/205/2017. În acest dosar penal, instanţa a dispus efectuarea unei expertize, inclusiv în ceea ce priveşte întinderea pretenţiilor civile ale APM Argeş, în sumă de 2.000.000 lei, conform Rechizitoriului întocmit la 11 iulie 2017 în Dosarul de urmărire penală al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.”, menţionează şefa Agenţiei de Mediu Argeş în informarea către A.S.C.M.
Pe 29 ianuarie 2019, când Tofan era aşteptat cu nominalizarea de expert, surpriză pentru instanţă! Specialistul desemnat cu o lună şi jumătate înainte a cerut să fie înlocuit. Prin urmare, judecătorul de la Curtea de Argeş s-a văzut nevoit să-i admită cererea de înlocuire şi s-o numească, pentru îndeplinirea sarcinii descrise mai înainte, pe Felicia Bălan. Până la următoarea înfăţişare, care se va consuma astăzi, a fost prelungită numirea expertului chimist. „E.M.”