A doua zi după Sfântul Ion, consilierii municipali şi-au reluat locurile la masa de lucru, la solicitarea Executivului de a regla două chestiuni financiare. Prima: fără hotărârea Consiliului Local, care confirma consumarea în 2018, din economiile municipiului, a aproximativ 10 milioane de lei, pentru investiţiile întreprinse anul trecut, nu se putea încheia execuţia bugetară la Trezoreria Câmpulung. A doua: Economicul condus de Violeta Iarca solicita, prevăzător, un împrumut din aceleaşi economii ale anilor trecuţi, în sumă de un milion de lei. Cum astăzi este zi de salarii la Primăria Câmpulung, banii erau de trebuinţă pentru plata lefurilor angajaţilor, pentru facturi şi alte urgenţe, care nu suportau amânare. Împrumutul bazat pe excedentul pe care bugetul Câmpulungului îl înregistrează de ani buni serveşte ca plasă de siguranţă, lasă să se înţeleagă directoarea economică, potrivit căreia poate nici nu va fi nevoie să cheltuiască tot milionul de lei sau vreun leu din el. Dar dacă tot se deranjau aleşii să vină la Primărie, a profitat de prezenţa lor, pentru a le obţine permisiunea de a „umbla” la rezerva destinată, în 2019, tot investiţiilor. Cât a rămas din excedentul la constituirea căruia meritele le are Călin Andrei care strângea bani pentru „Kretzulescu”? Suficient cât să-i permită lui Liviu Ţâroiu să cucerească inimi nehotărâte în anul şi jumătate rămas până la alegerile din 2020.
Lui Liviu Ţâroiu i-a rămas de cheltuit în 2019 mai bine de jumătate din excedentul avut anul trecut: peste 127 de miliarde de lei vechi
Pentru a înţelege ce le cerea directoarea economică aleşilor să aprobe la şedinţa de îndată de marţi, 8 ianuarie 2019, se cuvine a face următoarea precizare. În februarie 2018, când s-a aprobat bugetul local, Executivul Primăriei şi-a propus să consume pentru secţiunea de dezvoltare, care cuprinde investiţiile planificate anul trecut, 22.322.870 lei. Valoare modificată în 22.726.070 lei, în decembrie 2018, când s-a produs a noua rectificare a bugetului local. Cele peste 22,7 milioane de lei proveneau din acest excedent bugetar despre care relatăm. Din această sumă consistentă, care, în bani vechi, însemna mai bine de 227 de miliarde de lei vechi, anul trecut s-au cheltuit mai puţin de jumătate. 9.955.049,70 lei, după cum aveam să aflăm din expozeul directoarei Violeta Iarca, în deschiderea primului subiect al ordinii de zi. Şi anume: acoperirea definitivă din excedentul bugetului local pe anul 2018 a deficitului secţiunii de dezvoltare în suma menţionată mai înainte, 9.955.049,70 lei. Aproape 10 milioane de lei sau 100 de miliarde de lei vechi.
Un artificiu economic, impus de lege, fără de care nu se putea încheia exerciţiul bugetar al Primăriei Câmpulung. „Am în faţă execuţia de la Trezoreria Municipiului Câmpulung, la 31 decembrie, le-a explicat directoarea executivă aleşilor esenţa hotărârii pe care le cerea s-o voteze. Aş vrea să vă prezint realizările la data de 31 decembrie. Veniturile bugetului sunt în sumă de 40.732.494 lei, iar cheltuielile, în sumă de 48.588.715 lei. Secţiunea de funcţionare înregistrează un excedent în sumă de 2.098.828 lei, în timp ce secţiunea de dezvoltare înregistrează un deficit de 9.955.049 lei. Noi avem nevoie de această hotărâre, pentru că Legea finanţelor publice prevede că ne trebuie o hotărâre de Consiliu, pentru a fi acoperit definitiv, din excedentul bugetar al anilor precedenţi, deficitul, atât al secţiunii de dezvoltare, cât şi al celei de funcţionare, şi, astfel, să se facă închiderea la Trezoreria Municipiului Câmpulung.”
„Eu sunt fericit că am reuşit să cheltuim mai mult decât ne-am propus”. În realitate, n-a cheltuit nici jumătate din cât şi-a propus
Directoarea Violeta Iarca a lămurit şi de ce a apărut o diferenţă atât de mare între venituri şi cheltuieli şi, mai ales, la secţiunea de dezvoltare. „Întotdeauna, ponderea veniturilor secţiunii de dezvoltare o reprezintă transferul de sume din excedentul bugetar al anilor precedenţi. Am avut buget întocmit în acest sens, am avut execuţii bugetare la 31 decembrie. Prevederea bugetară a fost mai mare – ea nu coincide niciodată, n-are cum să coincidă cu plata de casă – şi-atunci plăţile nete de casă din Trezorerie sunt la 9.955.049 lei, cu toate că prevederea a fost mai mare. Se aduce la cunoştinţa Consiliului Local care este suma definitivă cu care se închide. Această sumă a fost cea cheltuită din excedentul bugetar, pentru suportarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare.”, a insistat Iarca să se înţeleagă cât s-a consumat din totalul pe care noi vi l-am prezentat mai înainte.
După adjucta, şefă a Economicului, i-a venit rândul la explicaţii lui Liviu Ţâroiu, aflat într-o mică eroare de natură financiară, deşi Iarca fusese limpede în lămuriri: prevederea bugetară a fost mai mare decât plata. Cu toate acestea, primarul s-a declarat fericit că a cheltuit mai mult decât şi-a propus pentru dezvoltarea municipiului. Lucru care sigur nu s-a întâmplat, rămânându-i destul de cheltuit şi în 2019. „Întotdeauna, veniturile cu cheltuielile sunt echilibrate în buget. Tot timpul avem un excedent. Dacă reuşim să cheltuim mai mult, tot timpul trebuie să venim să reglăm din partea cealaltă de poziţie. Eu sunt fericit că am reuşit să cheltuim în partea de dezvoltare mai mult decât ne-am propus.” „Atunci când ai.”, i-a amintit unul dintre colegi primarului ce noroc a dat peste el, rămânându-i de la fostul economii de peste 300 de miliarde de lei vechi.
„În schimb, am avut excedent la secţiunea de funcţionare – cei 2 milioane de lei -, care acum se duce în excedentul anului 2018.”, a adăugat Iarca precizărilor superiorului său succesul colectării peste aşteptări. Şi peste prevederi. „Sunt nişte termeni tehnici mai greu de înţeles, dar eu am venit să spun doar atât. Am în cont atât, îmi prevăd să cheltuiesc atât, îmi prevăd să-mi aduc în cont tot atât. Cheltuiesc mai mult, dar am de unde.”, s-a fălit primarul cu plinătatea bugetului, care îi va permite să se declare la fel de fericit şi la final de 2019.
„Legea ne obligă, a intervenit din nou Iarca, pentru a fi toată lumea edificată ce votează. Execuţia bugetară pe 2018 nu se încheie în Trezorerie fără această hotărâre a Consiliului Local. Investiţiile au fost clarificate a fi realizate din excedentul bugetar. Ele nu s-au realizat în integralitatea lor la suma prevăzută. Acoperirea definitivă înseamnă că aceasta este suma care se utilizează din excedentul bugetar.” Limpede ca lumina zilei, inclusiv pentru primarul Liviu Ţâroiu, care a dat din fericire în regret că n-a consumat întregul disponibil. „Din păcate, n-am reuşit să cheltuim cât ne-am propus. Din păcate, repet.”, a conchis acesta primul subiect al dezbaterii de îndată.
Milion împrumutat din excedent pentru salariile care se dau astăzi la Primărie
Al doilea punct al întrunirii convocate în regim de urgenţă l-a constituit permisiunea cerută de Executiv Legislativului de a utiliza din excedentul lui 2018 un milion de lei, „pentru acoperirea temporară în anul 2019 a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunii de funcţionare.” Ce „ardea” la Primărie, de era nevoie de milionul din economia anului trecut? Data de 11 ianuarie, care este zi de salarii la Primărie. „Având în vedere că avem data preconizată pentru plata salariilor pe 11 ianuarie… Până acum, nu s-au încasat venituri la nivelul necesarului de plăţi, care trebuie să se facă prin Trezorerie, şi, ca urmare, venim cu rugămintea să se acorde un împrumut din excedentul bugetar al anilor precedenţi, ca să putem face aceste plăţi de salarii, utilităţi şi cheltuieli urgente, care nu suportă amânare.”, a justificat Violeta Iarca a doua cerere înaintată Consiliului.
În scenariul în care banii nu existau în rezerva municipiului… „aşteptam venituri proprii”, este răspunsul directoarei Iarca, pe care o contrazice şeful Ţâroiu, dispus să facă un împrumut, ca să nu aştepte oamenii lefurile, taman acum, după o perioadă cu cheltuieli masive. „Alocarea de cote încă nu s-a făcut de către Ministerul de Finanţe, urmează să se facă alocarea cotelor defalcate din unele impozite ale bugetului de stat. Este posibil să nici nu apelăm la tot împrumutul sau să nu apelăm deloc. Dar noi ne-am prevăzut, pentru că a fost această şedinţă convocată.”, a recunoscut Iarca, în final, că vistieria publică nu este atât de sleită încât să nu ajungă de chenzine şi facturi.