Suntem cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pentru tradiţiile noastre din prag de sărbători. Fiind luna decembrie, luna plină de evenimente frumoase, care să ne lumineze sufletele tuturor, europarlamentarul Mircea Diaconu a reuşit să facă o invitaţie unor grupuri din Câmpulung şi Muscel, pentru a merge la Bruxelles să promoveze tradiţiile de iarnă. Invitaţia a fost acceptată, iar ce a ieşit este mai mult decât o poveste frumoasă.
Grupul prezent la Bruxelles a fost format din: Grupul Vocal Bărbătesc „Doruri Muscelene”, condus de Liviu Iana, Ansamblul folcloric „Plaiuri Muscelene” şi Grupul de datini şi obiceiuri „Dorobanţii Muscelului”, condus de plutonierul major Luigi Toma, şeful Cercului Militar şi format din militari ai Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. Spectacolul a fost organizat de Sergiu Cicu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, la invitaţia lui Mircea Diaconu. „O seară specială de decembrie la Parlamentul European, în Anul Centenarului şi al Patrimoniului Cultural European, o seară dedicată frumuseţii şi bogăţiei culturale a satului românesc şi contribuţiei acestuia la zestrea culturală europeană. Am început cu vernisajul expoziţiei fotografice cuprinzând imagini din România rurală interbelică, adunate într-un fascinant album al artistului german Kurt Hielscher, un apropiat al Casei Regale a României. Paşii ne-au purtat apoi prin satele de astăzi ale judeţului Argeş, călăuze fiindu-ne Grupul vocal bărbătesc „Doruri muscelene”, Grupul de datini şi obiceiuri de iarnă „Dorobanţii Muscelului” şi Ansamblul folcloric „Plaiuri muscelene”. Prin cântecele, costumele şi tradiţiile pe care le păstrează şi promovează cu multă dragoste şi talent, minunaţii noştri colindători ne-au adus la Bruxelles o rază din lumina de acasă şi ne-au făcut mai uşoară aşteptarea sărbătorilor… Tuturor le mulţumim şi pe această cale!”, aşa a descris evenimentul europarlamentarul Mircea Diaconu.
Scena organizată a fost una cu adevărat de poveste, ansamblurile şi grupurile repetându-şi spectacolul chiar şi pe drumul ce ducea spre locaţiile vizate pentru a-şi prezenta datinile şi obiceiurile de iarnă din România şi, implicit, din zona Muscel.
Colindele, scenetele şi jocurile populare specifice perioadei în care ne aflăm au răsunat la Reprezentanţa permanentă a României la Uniunea Europeană, la Consiliul Europei şi la Consulatul României de la Bruxelles. Alături de grupurile muscelene care au făcut un adevărat spectacol, s-au aflat directorul CCSCD – Sergiu Cicu, Petre Daea – ministrul Agriculturii, Viorel Ilie – ministru în relaţia cu Parlamentul României, Maria Ecaterina Constantinescu – consul al României la Bruxelles, Norica Nicolai – europarlamentar, precum şi alţi membri ai Guvernului. Spectacolul, pentru aceste grupuri, nu se încheie, asta deoarece vine vremea de pregătire pentru evenimentele care vor avea loc în Câmpulung şi în împrejurimi, locuri în care colindătorii vor face spectacol cu tradiţii şi obiceiuri, aşa cum au făcut şi la Bruxelles. .