3.2 C
Campulung Muscel
07/12/2024

Ţaţa Lenuţa, sărbătorită de administraţia de la Poienarii de Muscel, de Centenar

Chiar dacă, la începutul anului viitor, Ileana Păceşică, din satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel, împlineşte 105 ani, administraţia locală s-a gândit să o sărbătorească în avans, mai ales că mâine este 1 Decembrie, când toată suflarea românească petrece de Marea Unire.

Ileana Păceşică, „ţaţa Lenuţa”, aşa cum e cunoscută în sat, este cel mai vârstnic locuitor al comunei Poienarii de Muscel, pe 30 ianuarie 2019 urmând să împlinească 105 ani, şi noi îi dorim să-i prindă, să o sărbătorim şi atunci.

Delegaţia de la Primărie, primarul Ion Banzea, viceprimarul Nicolae Bălălău şi alţi angajaţi ai instituţiei au mers să o sărbătorească pe Ileana Păceşică chiar în casa în care aceasta s-a născut şi a trăit, în satul Jugur, sub dealul Cornului. Tanti Lenuţa a primit de la primarul Ion Banzea un buchet de flori, un tort omagial, dar şi 1.000 de lei, bani de mare ajutor la bătrâneţe. „Nu mă gândeam să ajung la vârsta asta. Mulţumesc că aţi venit să mă vedeţi la aproape 105 ani! De la sută încoace am petrecut anii ăştia mai mult la pat. Când mai am dureri, le potolesc cu pastile.”, ne-a spus femeia.

Anul trecut, ţaţa Lenuţa ne-a povestit ce-şi aminteşte despre atmosfera din sat înainte de venirea nemţilor, în Primul Război Mondial, chiar dacă atunci avea o vârstă fragedă: „Când eram aproape de trei ani, atunci când au venit nemţii, eram aici la o vecină, mai la mal. Zicea: Doamne, Doamne, vin germanii, Doamne! Când au venit, am auzit că trag aici, deasupra Cornului nostru. Trăgeau cu puştile, cu mitralierele, cu tunurile, şi eu, Doamne, Doamne, mă rugam. Maica bătrână, când au venit, scosese un prosop alb, într-o prăjină, că ne predăm. Ţin minte ca azi. Nemţii îşi făcuseră sediul unde e magazinul lui Spătaru acum. Tăiau porci, ai, vaci, era ghilavai mare! Şi ce frică trăiau mama, tata… Aveau o lespede mare, sub Corn, sub coasta aia mare, şi făcuseră un bordei şi se adunaseră mai mulţi oameni acolo, de frică să nu-i omoare nemţii. Dar nu au făcut crime, să ştiţi. Chiar dacă au fost nemţi.”, şi-a amintit bătrâna.

Pe 30 octombrie, cadrele didactice de la Şcoala Poienarii de Muscel au mers la ţaţa Lenuţa pentru a-i oferi mai multe daruri, strânse prin derularea proiectului „Toamna, anotimpul bucuriei!” Astfel, în cămara bătrânei au ajuns multe bunătăţi de care să se folosească peste iarnă. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!