27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Flacăra Centenarului a fost aprinsă şi la Aninoasa

Duminică, 25 noiembrie, eroii Primului Război Mondial din comuna Aninoasa au fost comemoraţi cu ocazia aprinderii „Flăcării Centenarului”. La ceremonia de pomenire a eroilor, desfăşurată la monumentul din localitate, au participat, alături de comunitate şi de primarul Ştefan Benonie, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, vicepreşedintele Ion Mânzână, prefectul Emilian Dragnea, consilieri judeţeni şi primari argeşeni. După ceremonia religioasă oficiată de un sobor de preoţi, Flacăra Centenarului a fost depusă la monument, în acordurile Fanfarei „Argeşul” a Centrului Cultural Judeţean Argeş.

Tot cu acest prilej, în semn de recunoştinţă pentru spiritul de sacrificiu, primarul comunei şi preşedintele CJ Argeş au acordat diplome centenare urmaşilor eroilor care au luptat şi s-au jertfit pentru împlinirea Marii Uniri. Evenimentul s-a încheiat cu un emoţionant program de cântece patriotice, interpretat de copiii şcolii gimnaziale din comună. Din Slănic, comuna Aninoasa, a plecat pe front sublocotenentul Gheorghe Bădescu, proaspăt absolvent de Drept. Acesta şi-a adus jertfa supremă pe câmpul de luptă la 17 august 1917.

Idealul naţional al românilor de a locui în graniţele aceluiaşi stat a fost unul secular. În urmă cu 100 de ani, românii definitivau un proces istoric început de câteva secole. Prin participarea la Războiul de reîntregire naţională, între 1916 şi 1918, românii şi-au văzut visul împlinit. În această scurtă perioadă, au trecut de la extaz la agonie şi de la agonie la extaz, de la trecerea Carpaţilor pentru eliberarea fraţilor din Transilvania, apoi la sângeroasele şi eroicele lupte date pe trecătorile Carpaţilor şi nu departe de aici, argeşenii şi muscelenii au luptat în grupul operativ de acoperire Rucăr – Bran.

În 1918, prin exprimarea liberă a actului de voinţă a românilor, în cadrul a trei mari adunări naţionale, la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, s-a realizat Marea Unire. Apoi, diplomaţii români au reuşit să obţină recunoaşterea internaţională a acestor acte prin participarea la Conferinţa de Pace de la Paris – Versailles. Încununarea acestui măreţ act a fost pe 15 octombrie 1922, la Catedrala de la Alba Iulia, acolo unde Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca monarhi ai tuturor românilor. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!