Planurile investiţionale ale autorităţilor de la Schitu Goleşti, pentru care s-a sunat adunarea la Primărie, la o extraordinară cu mai multe documentaţii şi indicatori de aprobat, au fost urmate de o hotărâre menită să îndulcească nemulţumirea locuitorilor satelor Loturi şi Valea Pechii legată de calitatea apei. La şedinţa extraordinară din 23 octombrie 2018, consilierii locali au aprobat reducerea valorii facturii, ca o bonificaţie, cu un procent de 10,9%, pentru apa furnizată consumatorilor casnici din cele două sate, pe perioada monitorizării în care apa nu este potabilă. Facilitatea a fost obţinută ca urmare a corespondenţei purtate între primarul Tudorel Vasile Miriţă şi conducerea operatorului de apă-canal câmpulungean, care au convenit asupra procentului de reducere menţionat.
La dezbaterea extraordinară, şeful Executivului a completat subiectul cu câteva precizări. „Am efectuat spălarea puţului cheson şi calitatea apei s-a îmbunătăţit. Pentru Valea Pechii, din ultimele analize a rezultat o concentraţie de mangan în limitele admise. În Loturi, această problemă încă nu s-a rezolvat. Acolo sunt nişte infiltraţii, care au dus la o calitate îndoielnică a apei din punct de vedere organoleptic. Săptămâna viitoare, o să mai facem o sleire a puţului. După toate discuţiile purtate cu specialişti, se pare că soluţia cea mai eficientă ar fi racordarea la reţeaua principală de apă potabilă a Câmpulungului. Totuşi, vom continua cu montarea unei staţii de clorinare şi încă o sleire a puţului.”, a afirmat primarul Miriţă.
La început, concentraţie mare de mangan, în prezent, conţinut ridicat de amoniu
O săptămână mai târziu, când s-a ţinut şedinţa ordinară a Consiliului Local, pe 30 octombrie, s-a prezentat în faţa aleşilor un grup de cetăţeni din Loturi, care au solicitat – cităm din procesul-verbal al şedinţei – „clarificarea situaţiei privind calitatea apei potabile care se distribuie în cele două sate. Apa nu este bună de băut, oamenii se pot îmbolnăvi.”, au reclamat aceştia, insistând pentru racordarea lor la reţeaua principală a municipiului. „A apărut această problemă, la început, din cauza unei concentraţii mari de mangan, a reluat explicaţiile conducătorul Primăriei. Se pare că acest fapt s-a produs din cauza cantităţilor mari de precipitaţii din primăvară-vară, însă, între timp, conţinutul ridicat de amoniu este problema, iar această stare de fapt poate fi determinată de pânza freatică alterată de râu sau din infiltraţiile deversărilor din gospodării.”
Primarul Miriţă a stăruit în faţa oamenilor că a căutat cea mai bună soluţie şi că nu s-a pus problema costurilor. Cât despre rezolvarea punctată de aceştia, preluată tot din variantele prezentate de autoritatea locală la precedentele discuţii pe acest subiect, Miriţă a informat că va fi realizată documentaţia pentru obţinerea avizelor, în vederea racordării la reţeaua de apă potabilă a Câmpulungului. „S-a obţinut de la SC Edilul CGA SA – i-a mai informat acesta pe locuitori – o reducere a contravalorii facturilor pentru serviciile de furnizare a apei către cetăţenii din satul Loturi, pe toată perioada în care apa nu îndeplineşte condiţiile de potabilitate.” Cele mai recente buletine de analiză a apei, pentru satul Valea Pechii, indică faptul că este potabilă.
„Problema apei potabile în satul Loturi este una foarte importantă, care ne preocupă pe toţi cei din administraţia locală. Vă asigurăm că s-a început procedura pentru racordarea la reţeaua de apă potabilă a municipiului Câmpulung, s-a discutat cu autorităţile de la Câmpulung, s-a luat legătura cu arhitectul şef al judeţului, pentru că lucrarea realizându-se în două UAT-uri, autorizaţia de construire va fi emisă de Consiliul Judeţean Argeş. Sunt necesare, totuşi, multe avize, se face subtraversare pe sub DN73, dar şi pe sub Râul Târgului. Sper ca, până la sfârşitul acestui an, să rezolvăm problema.”, a încheiat primarul Tudorel Vasile Miriţă.