25/04/2025

Constructorul a greşit, A.F.I.R. n-a mai plătit. Autorităţile de la Godeni se pregătesc de proces cu ambii parteneri

Obţinând o finanţare nerambursabilă, începând cu anul 2010, Primăria Godeni a grupat în acelaşi proiect nu mai puţin de şase investiţii diferite, realizate din banii respectivi. Bani care au fost de ajutor şi pentru reţeaua de utilităţi, şi pentru drumuri, şi câteva facilităţi sociale. Denumirea proiectului, foarte lungă, căci conţinea toate lucrările susţinute din finanţarea P.N.D.R. – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – Măsura 322 „Renovarea şi dezvoltarea satelor”, suna astfel: „Sistem centralizat de canalizare în satele Godeni, Coteşti şi Capu Piscului; Extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Capu Piscului; Reabilitarea drumurilor comunale în comuna Godeni; Teren de sport în satul Godeni; Centru de îngrijire copii în satul Godeni; Dotarea Căminului Cultural din satul Godeni”. 

Contractul de finanţare din 2 iunie 2010 a beneficiat de un act adiţional, încheiat pe 2 octombrie 2018, prin care s-a modificat durata de realizare şi implementare a proiectului amintit. Ca să-l poată finaliza, Primăria Godeni trebuia să solicite scrisoarea de garanţie din partea Fondului de Garantare a Creditului Rural – F.G.C.R. IFN S.A. Potrivit fgcr.ro, „În baza OUG 79/2009, Fondul de Garantare a Creditului Rural acordă scrisori de garanţie, necesare beneficiarilor publici ai P.N.D.R. şi celor asimilaţi acestora, pentru obţinerea avansului prevăzut în Contractele de Finanţare semnate cu A.F.I.R. Valoarea scrisorii de garanţie este de 100 % din avansul solicitat A.F.I.R.” Ca beneficiari publici ai acestui program sunt: comune, oraşe, municipii; Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare (ADI-uri); Grupuri de acţiune locală (GAL-uri); Organizaţii / Federaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI-uri); aşezăminte culturale şi structuri religioase. „Acţionariatul F.G.C.R. IFN S.A. este majoritar privat, compus  din participarea a trei bănci comerciale, cu cote egale, respectiv BRD Groupe Societe Generale, BCR şi Raiffeisen Bank, precum şi Statul Român, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.” (sursa: fgcr.ro) 

Înainte să solicite Fondului respectiva scrisoare de garanţie, Executivul trebuia să obţină încuviinţarea Consiliului Local pentru demararea procedurii despre care relatăm. Şi a obţinut-o la şedinţa din 29 octombrie 2018, când aleşii au aprobat solicitarea scrisorii de garanţie din partea F.G.C.R. IFN S.A. în favoarea A.F.I.R., pentru suma de 4.779.500 lei, reprezentând 110% din valoarea avansului necesar realizării investiţiei publice de interes local descrise la început. Ce a mai rămas din ea, cea mai mare parte a obiectivelor fiind executate. Totodată, consilierii locali au aprobat şi plata sumei de 11.948,75 lei, reprezentând comisionul de garantare datorat.

„La verificare, s-au găsit nişte nereguli, care nu se impută Primăriei, ci constructorului” 

De ce a avut nevoie de acest vot a explicat chiar iniţiatorul proiectului de hotărâre, primarul Ion Pădureanu. „Am depus ultima tranşă de plată pentru proiectul pe Măsura 322, dar, la verificare, s-au găsit nişte nereguli, care nu se impută Primăriei, ci constructorului. Am fost în audienţă la A.F.I.R. şi am primit o notă specială de prelungire a duratei de execuţie a proiectului, până la data de 31 martie 2019, ca să se remedieze deficienţele. Este nevoie de scrisoarea de garanţie. Comisionul de garantare este plătit de către firma constructoare. Mâine dimineaţă (n.r. 30 octombrie 2018), voi merge la Fondul de Garantare, pentru a depune documentaţia.”, a afirmat şeful Executivului de la Godeni. Potrivit lui Ion Pădureanu, „sunt deficienţe la staţia de epurare, la estacade şi la drumul de acces la staţie.” „Este a treia sau a patra prelungire a scrisorii de garanţie. În toată această perioadă, cetăţenii sunt văduviţi de posibilitatea de a se racorda la reţeaua de canalizare.”, a ripostat liberalul Ion Aldea, pentru care Pădureanu a avut un ultim comentariu înainte de a se trece la vot: „Reţeaua de canalizare nu poate funcţiona dacă nu se vor racorda mai mulţi cetăţeni, ca să funcţioneze în parametri.”

Primarul Pădureanu caută să recupereze de la constructor sumele neacceptate la plată de A.F.I.R.

Câteva zile mai târziu, subiectul a revenit în dezbaterea Consiliului Local, care se pregăteşte de judecată cu A.F.I.R. şi executantul lucrărilor. Mai precis, Ion Pădureanu i-a convocat pe componenţii Legislativului la o şedinţă extraordinară, pe 5 noiembrie 2018, pentru a le cere aprobarea de a încheia un contract de asistenţă juridică în litigiul care va fi deschis împotriva Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi a firmei Gecor Prod Construct 94 SRL, fostă Gecor SRL. În cazul A.F.I.R., autorităţile de la Godeni contestă modul de calcul al sumelor eligibile şi neeligibile neacceptate la tranşa de plată, precum şi modul de aplicare a penalităţilor pentru aceste sume. În schimb, de la firma executantă în cadrul proiectului Primăria urmăreşte să recupereze sumele neacceptate la tranşa de plată şi încasate nejustificat de SRL-ul respectiv, precum şi penalităţile aplicate de A.F.I.R. comunei Godeni.

Din nou, primarul Ion Pădureanu a vorbit despre „scurtcircuitul” intervenit pe traseul finanţării, la ultima tranşă de plată, în cadrul unui proiect întins pe durata a opt ani. La vizita în teren a personalului A.F.I.R. au fost constatate nereguli în executarea lucrărilor, care au dus la neacceptarea la plată a unor sume şi, pe cale de consecinţă, la imposibilitatea recuperării lor de către autoritatea locală. „Având în vedere că neregulile nu sunt imputabile beneficiarului proiectului, respectiv comunei Godeni, recuperarea sumelor se va face de la firma constructoare, Gecor Prod Construct 94 SRL.”, a menţionat primarul, la dezbaterea purtată în regim de urgenţă. 

Primarul Pădureanu s-a gândit să apeleze la serviciile casei de avocatură care a obţinut un verdict favorabil Primăriei Godeni în procesul cu contestatarii achiziţiei publice a contractului de lucrări pentru reabilitarea Drumului Olteanu. „Onorariul a fost 7.300 lei. Noi am câştigat procesul, iar firma trebuia să plătească această sumă cu titlu de cheltuieli de judecată. Nu a plătit, fapt pentru care înaintăm către instanţă cererea de executare, pentru recuperarea sumei de 7.300 lei, plus cheltuielile ce se vor efectua în stadiul de executare.”, a conchis primarul Pădureanu. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!