Site-ul Judecătoriei Câmpulung abundă de dosare, care au ca obiect infracţiuni rutiere. Cei mai mulţi musceleni sunt judecaţi după ce au fost prinşi de oamenii legii băuţi la volan sau au condus, deşi nu deţineau permis, maşina nu era înmatriculată, dar şi pentru cazuri în care cei cercetaţi au refuzat să le fie prelevate probe de sânge, pentru stabilirea corectă a alcoolemiei. Sunt şi cazuri în care vinovaţii au încheiat cu Parchetul un acord de recunoaştere a vinovăţiei, iar judecarea s-a desfăşurat într-un mod mai rapid şi cu pedepse mai blânde. Noi vă prezentăm doar 11 dosare, care au fost definitivate în lunile septembrie şi octombrie, în care au fost judecaţi tot atâţia bărbaţi, care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
=Pe 24 septembrie au fost condamnaţi Nicolae Chira şi Nicolae Valeriu Mihăilescu. Nicolae Chira a ajuns să fie inculpat după ce a fost depistat la volan chiar dacă nu avea permis de conducere. Instanţa a stabilit pentru el 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de doi ani. Pe lângă mai multe măsuri pe care trebuie să le respecte pe durata celor doi ani, bărbatul nu are voie să părăsească teritoriul României fără acordul instanţei şi trebuie să presteze 70 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Vlădeşti. El a fost şi cel care va suporta cheltuielile judiciare către stat, de 400 de lei. =Nicolae Valeriu Mihăilescu şi-a recunoscut greşeala după ce a fost prins băut la volan. În aceste condiţii, a primit 1 an şi 6 luni închisoare, cu amânarea pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, şi trebuie să facă 30 de zile de muncă neretribuită în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Câmpulung şi Valea Mare Pravăţ. Cheltuielile judiciare avansate de stat, în sumă de 300 de lei, vor fi suportate de bărbat.
=În cazul lui Bogdan Constantin Botezatu, Judecătoria Câmpulung a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de acesta cu Parchetul, iar pe 26 septembrie s-a pronunţat în caz. 200 de zile amendă, în cuantum de 5.000 de lei, a primit pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, plus 50 de lei, cheltuielile judiciare.
=Şi Constantin Herache a procedat la fel, şi-a recunoscut vina, după ce a fost depistat şofând băut. Pe 27 septembrie, Judecătoria Câmpulung a stabilit ca el să achite 6.000 de lei, contravaloarea a 200 de zile amendă, dar să vireze încă 500 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat.
=Pe 1 octombrie a venit rândul unui alt bărbat să fie pedepsit. Mihai Sorin Munteanu, din Ştefăneşti, a fost prins de poliţiştii câmpulungeni la volan, deşi era băut şi nu deţinea permis. Pentru ambele infracţiuni a primit un an închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de doi ani, care va constitui şi termen de încercare, plus că nu are voie să plece din România fără permisiunea instanţei. Tot pentru el s-a stabilit să execute 70 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Ştefăneşti. În cazul lui, 1.000 de lei au reprezentat cheltuielile judiciare avansat de stat, care trebuie suportate de bărbat.
=Un alt inconştient, care s-a urcat la volan, chiar dacă nu avea permis, iar autoturismul era neînmatriculat, a fost Adrian Gheorghe Andreescu. Pentru cele două infracţiuni, bărbatul s-a ales cu 180 de zile amendă, în valoare de 1.800 de lei, asta după ce a încheiat cu Parchetul un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Hotărârea în cazul lui s-a dat pe 16 octombrie, în sarcina lui fiind puse şi cheltuielile judiciare, în sumă de 400 de lei.
=În 25 octombrie, Judecătoria Câmpulung a dat sentinţele pentru Ionuţ Gabriel Busioc şi Alexandru Gabriel Ghizdaveţ. Ionuţ Gabriel Busioc a admis că a greşit, după ce a condus fără permis, şi a fost condamnat la un an şi două luni închisoare, cu suspendare pe un termen de doi ani. În acest timp, nu are voie să iasă din România fără acordul instanţei şi trebuie să efectueze 60 de zile de muncă neretribuită în folosul comunităţii, la Primăria comunei Rucăr sau comunei Dragoslavele. Busioc are de achitat şi cheltuielile judiciare, care s-au ridicat la 300 de lei. =Alexandru Gabriel Ghizdaveţ a fost condamnat la 9 luni de închisoare, cu suspendarea pe durata a doi ani, pentru conducerea unui vehicul fără permis. În afară de faptul că nu are voie să iasă din ţară fără îngăduinţa instanţei, trebuie să efectueze 60 de zile neplătite, în folosul comunităţii, având de ales între Primăriile comunelor Godeni şi Berevoeşti. Cei 400 de lei, cheltuiţi de stat cu cercetarea penală, vor fi achitaţi de bărbat.
=A fost prins conducând băut şi Dumitru Ologu, care s-a ales cu dosar de cercetare penală şi o condamnare de 2.025 de lei, contravaloarea de 135 de zile amendă penală. Individul trebuie să suporte şi cheltuielile cu cercetarea lui, care sunt 300 de lei, aşa cum s-a precizat în hotărârea din 29 octombrie.
În ultima zi din octombrie, pe data de 31, magistraţii de la Câmpulung au mai dat rezoluţia în alte două dosare penale. =Într-unul a fost cercetat şi condamnat Costinel Stăncilă, pentru că a refuzat prelevarea de mostre biologice pentru stabilirea corectă a alcoolemiei. Pentru asta, musceleanul s-a ales cu 9 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, fiind stabilit un termen de supraveghere de doi ani, plus că trebuie să plătească 200 de lei, cheltuielile judiciare. =Celălalt infractor a fost Vasile Grancea, care a condus o maşină chiar dacă consumase alcool şi nu avea nici permis, plus că era sub supraveghere, după ce a fost condamnat cu suspendare, în 2016, pentru infracţiuni la regimul silvic. După ce a încălcat cele două articole ale Codului Penal, contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, Vasile Grancea s-a ales cu un an şi şase luni de închisoare cu executare în regim privat de libertate. Pentru el s-a stabilit şi pedeapsa complementară a interzicerii, timp de patru ani, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a părăsi teritoriul României (ce i-a fost aplicată prin sentinţa penală nr. 66, pronunţată la data de 5 aprilie 2016, de Judecătoria Câmpulung, în dosarul nr. 3824/205/2015, rămasă definitivă prin neapelare); şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce autoturisme pe o perioadă de 2 ani, ce vor fi executate după executarea pedepsei închisorii. Bărbatul din Mihăeşti a fost pus să plătească 1.000 de lei, reprezentând cheltuielile judiciare.
=Ultima pronunţare de acest gen s-a dat la Judecătoria Câmpulung pe 5 noiembrie, în speţa lui Răducu Duţu, care s-a sustras de la prelevarea de sânge, pentru aflarea cu exactitate a alcoolemiei, şi a fost condamnat la un an de închisoare, cu executarea sub supraveghere pe durata a trei ani. Va avea de efectuat şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria comunei Boteni. În schimb, bărbatul din Boteni a fost achitat pentru infracţiunea de părăsire a locului accidentului ori modificarea sau sustragerea urmelor acestuia, dar şi acţiunea civilă exercitată de Spitalul Municipal Câmpulung a rămas nesoluţionată. Cheltuielile judiciare avansate de stat au fost puse în contul bărbatului, suma fiind 600 lei.
Toate sentinţele menţionate nu au fost definitive, iar părţile au avut la dispoziţie 10 zile de la comunicare ca să le conteste.