22/04/2025

Liberalii îi propun lui Liviu Ţâroiu să uşureze traficul, scoţându-i de pe traseu pe aspiranţii la permis ! Elevii şcolilor de şoferi să înveţe să parcheze în incinta fostului poligon auto de la Apa Sărată

La trei luni distanţă de momentul introducerii în averea imobiliară a Câmpulungului a fostului poligon auto de la Matriţe, a cărui lipsă a fost descoperită graţie cererii unui patron de şcoală de şoferi de a-l concesiona, este gata documentaţia pentru ţinerea licitaţiei. În ultima zi a lui octombrie, când s-au întrunit în şedinţa lunară, aleşii municipali au acordat permisiunea Executivului Primăriei de a scoate la licitaţie terenul de 1.930 de metri pătraţi, în sensul de a fi concesionat. Cel mai probabil, celui care a declanşat procedura despre care relatăm, Cătălin Ion Leca, managerul societăţii Muntenia Trans KLM, care l-a cerut, oficial, printr-o adresă din 11 iulie 2018. Atunci, s-au trezit şi conţopiştii din subordinea lui Liviu Ţâroiu că suprafaţa cu pricina, pe care deţinătorul şcolii de şoferi doreşte s-o amenajeze, pentru a desfăşura activităţile premergătoare obţinerii permiselor de conducere auto, categoria A, nu există în domeniul public. În aceeaşi lună, scăparea a fost corectată. Tot în iulie, reprezentanţii comunităţii au fost de acord cu propunerea prezentată lor, de concesionare prin licitaţie publică a terenului din Calea Măgurii, punctul „Poligon”.

Redevenţa minimă, 300 lei pe lună, respectiv 3.600 lei pe an

În cele trei luni trecute de atunci, evaluatorul Stan Cîrstian a lucrat raportul de evaluare a celor 1.930 de metri pătraţi, amplasaţi în zona Fabricii de Matriţe, din care a reieşit o redevenţă minimă de 300 lei pe lună, respectiv 3.600 lei pe an. Această valoare, împreună cu documentele necesare organizării licitaţiei, a fost prezentată, pentru vot, aleşilor municipali, la dezbaterea din 31 octombrie 2018. Atunci, pe lângă procedura propriu-zisă de valorificare a terenului, aceştia au aprobat studiul de oportunitate pentru concesionarea „terenului intravilan, din categoria de folosinţă „curţi-construcţii”, caietul de sarcini, modelul contractului de concesiune şi instrucţiunile pentru ofertanţi privind elaborarea şi prezentarea ofertei de concesionare a imobilului care face subiectul acestui articol. 

Studiul de oportunitate debutează cu menţiunea că la solicitarea societăţii care patronează şcoala de şoferi a fost iniţiată concesiunea. „Terenul este situat în zona periferică, zona C, nu sunt restricţii din punct de vedere urbanistic şi al accesului auto, iar terenul beneficiază de utilităţi (apă, energie electrică, telefonie).”, precizează documentul proaspăt votat. Concesionarului nu i se permite să construiască clădiri noi în zona respectivă, în schimb, are voie să amenajeze spaţii cu destinaţie specială, zone de acces, alei, parcaje, zonă verde cu rol decorativ şi de protecţie, spaţii aferente circulaţiei pietonale şi carosabile, spaţii de parcare şi să monteze mobilier urban. „Activităţile care se vor desfăşura după realizarea investiţiei vor fi organizate astfel încât să nu perturbe liniştea publică şi circulaţia feroviară.”, spicuim din acelaşi material. Concesiunea va fi acordată pe 15 ani, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioadă cu cel mult jumătate din durata sa iniţială.                                           

Un poligon auto va fi amenajat în incinta fostului Liceu Minier  

În timpul şedinţei de Consiliu, a existat o curiozitate liberală, urmată de o propunere, după ce primarul Ţâroiu a confirmat că fostul poligon de la Apa Sărată este tot al municipiului. După Bogdan David, instructorii ar trebui să exerseze parcarea cu aspiranţii la permis în acel poligon de pe drumul vechi al Câmpulungului, poziţionat între calea ferată şi actuala Şosea Naţională. Altfel spus, să nu se mai chinuiască şi să nu-i mai chinuiască pe ceilalţi şoferi, nevoiţi să respecte dreptul învăţăceilor de a deprinde şofatul, în parcările blocurilor. Deşi, cu tot disconfortul creat celorlalţi, cursanţii se rodează exersând nu într-un poligon gol, ci printre restul participanţilor la trafic, printre maşini în mişcare ori parcate. Şi-apoi examenul se dă în traficul de zi cu zi al oraşului, nu în poligon, aşadar, pe cei care învaţă să conducă automobilul nu-i ajută cu nimic recomandarea lui David. Care o fi în folosul celor deranjaţi de prezenţa colegilor lenţi şi foarte lenţi, dar nu e în folosul celor vizaţi de propunerea uşor nedreaptă. După ce că se moare pe şosele ca de ciumă, pe vremuri, îi mai şi pui să exerseze într-un spaţiu în care nu au cum să se familiarizeze cu realitatea traficului actual.  

„Să-l amenajăm noi?”, nu s-a arătat încântat primarul de ideea liberalilor, de descongestionare a circulaţiei sufocate şi de lentoarea elevilor şcolilor de şoferi. Liviu Ţâroiu are planuri de a amenaja un poligon auto, după cum a anunţat în replică la sugestia PNL, la Liceul Tehnologic Auto. „Există o solicitare din partea liceului, ca să facem un poligon acolo, pe care o să-l băgăm în bugetul anului viitor.”, a anunţat şeful Executivului ce se pregăteşte în incinta fostului Minier, unde se şi dărâmă nişte clădiri vechi. Cât despre chestiunea împărţirii străzilor şi parcărilor cu tinerii şi mai puţin tinerii care se pregătesc de examenul pentru permis… „Tot aşa am făcut şi eu în timpul şcolii.”, le-a luat primarul apărarea neexperimentaţilor care îi încurcă pe grăbiţii deranjaţi de instrucţia lor, la ore de vârf sau când plouă, când arterele strâmte ale municipiului sunt ciurciumel de maşini. „Nu erau atâtea maşini!”, i-au răspuns în cor liberalii, a căror dorinţă de scoatere de pe traseu a maşinilor şcolilor de şoferi, măcar pentru anumite ore, cum sunt cele de parcare, este împărtăşită, cu siguranţă, de mulţi. Care au uitat că au fost şi ei cândva la fel. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!