=Potrivit caietului de sarcini, chinezul n-avea voie să subconcesioneze, să închirieze sau să se asocieze în vreun fel. Şi, totuşi, în piaţă funcţionează altă firmă
Primarul nostru s-a aflat într-o mare confuzie, tragem nădejde, neintenţionată, generată de momentul deschiderii Pieţei China. Căci dacă ar fi intenţionată, mai că l-am bănui că a amânat momentul încasării primei redevenţe de la chinezul care datorează, lunar, Primăriei 23.000 de lei. Dacă nu s-a ţinut o inaugurare ca la manual, cu tăiere de panglică, şampanie şi baloane, Liviu Ţâroiu a ratat momentul trecerii pragului de primii muşterii, care s-a produs pe 24 august 2018. Cu câteva zile înainte de a le deschide uşa clienţilor nerăbdători, pe exteriorul fostei pieţe a apărut un anunţ cu scris de mână stângaci: „În data de 24.08.2018 se deschide nou! magazin chinezesc”. A scris chinezul cum s-a priceput, căci doar nu-i avea invitaţi pe literaţii târgului, ca să-i critice comunicarea amatoare. Grafica, aşijderea. Fără dubiu, Piaţa China s-a deschis şi a început să funcţioneze fără întrerupere, de atunci încoace, de pe 24 august 2018.
„Nu este mai mult de o lună. Sub nicio formă. În cursul lunii septembrie a început să funcţioneze.”, s-a contrazis degeaba Ţâroiu cu David
Nu din septembrie, cum a susţinut Liviu Ţâroiu la şedinţa Consiliului Local din 27 septembrie 2018. La trei zile distanţă de data la care se împlinea o lună de funcţionare a concesionarului în spaţiul Primăriei, şeful Executivului a fost întrebat şi de unul de la putere, şi de unul de la opoziţie despre nişte treburi incerte din „bătătura” colaboratorului. În primul rând, dacă a plătit prima redevenţă, cum era firesc, de vreme ce trecuse o lună de când chinezul făcea bani în clădirea proprietate publică. „Plăteşte la 30 de zile, lunar.”, i-a răspuns Liviu Ţâroiu lui Nicolae Dumitrescu, cel care şi-a manifestat public o îngrijorare, să-i spunem, legată de profitabilitatea parteneriatului cu câştigătorul licitaţiei, care a ţinut-o dintr-o fofilare într-alta. Şi la încheierea contractului după adjudecarea bunului la licitaţie, şi la punerea în funcţiune a activităţii pe care s-a angajat c-o desfăşoară în fosta piaţă agroalimentară. Dacă, în ceea ce priveşte răgazul de şase luni de pauză la plata redevenţei, ca să-şi amenajeze spaţiul, aleşii au admis că era normal să-i fie acordat, acum e cazul să înceapă să onoreze Primăriei suma acceptată. Peste 5.000 de euro lunar. „Încă nu.”, a spus, săptămâna trecută, primarul, când a fost întrebat dacă a început să plătească. „N-a făcut 30 de zile.”, a continuat Liviu Ţâroiu, pe care îl contrazice chiar anunţul afaceristului asiatic care funcţiona, la data şedinţei de Consiliu, de o lună şi trei zile.
„Vă rugăm să ne informaţi şi pe noi dacă aceşti oameni îşi respectă obligaţiile de plată, pentru că şi acolo este un litigiu. Din nefericire, cam aceleaşi personaje, care au adus prejudicii Primăriei, la acea vreme, se regăsesc şi acum. Ne aşteptăm cam la acelaşi lucru.”, a solicitat colegul de partid al primarului, care a renunţat cam uşor la subiect după explicaţiile superiorului. După Dumitrescu, David şi-a amintit, sigur 100%, că era mai mult de o lună de când chinezul a deschis prăvălia. Şi aşa era. „Nu este mai mult de o lună. Sub nicio formă! În cursul lunii septembrie a început să funcţioneze.”, îl contrazice primarul Ţâroiu şi, din tăria cu care a spus-o, decurg nişte îndoieli severe în privinţa corectitudinii în care se derulează acest business, dacă până şi ziua întâi a negoţului este ambiguă.
Caietul de sarcini interzice subconcesionarea, închirierea sau altă formă de asociere
Liberalul a direcţionat dialogul cu şeful Executivului către subînchirierea pe care i-ar permite-o contractul de concesiune. „Am fost acolo şi am cumpărat, iar pe bonul fiscal este altă firmă.”, a precizat Bogdan David. „Pe partea de spaţiu comercial, are dreptul să subînchirieze.”, i-a răspuns primarul. „Eu am fost în comisie şi n-a fost trecut aşa ceva!”, a ripostat liberalul, pe care a rămas să-l lămurească celălalt în particular. „Vă aduc aminte că au fost nişte firme din Câmpulung care au vrut să ia acel spaţiu şi n-au putut, pentru că s-a spus că nu pot subînchiria altora.”, a stăruit David, după a cărui intervenţie convingerea lui Ţâroiu a mai scăzut în intensitate. A rămas să se uite pe hârtii şi să revină cu informaţia pe care o aşteptăm şi noi cu nerăbdare.
Până se documentează primarul, ne-am uitat noi pe caietul de sarcini, aprobat de Consiliul Local, la începutul anului trecut, pe când municipalitatea pregătea licitaţia pentru valorificarea fostei pieţe. Acesta prevede clar, la capitolul III – Condiţii generale ale concesiunii, la punctul 4 – Subconcesionarea spaţiului: „Se interzic subconcesionarea, închirierea sau altă forma de asociere (în tot sau în parte), către o terţă parte, a spaţiului care face obiectul contractului de concesiune.” Or în piaţă este alt SRL decât câştigătorul licitaţiei.
În piaţă funcţionează o firmă care a redeschis ochii în 2018. Alta decât câştigătoarea licitaţiei
Pe bonul fiscal eliberat de comerciant este înscrisă firma „Wangbin Transtrade SRL, din municipiul Câmpulung, Bulevardul Ion C.Brătianu, nr.93A, Piaţa Vişoi”. Iar licitaţia, încheiată pe 16 noiembrie 2017, printr-o negociere directă cu singurul ofertant, a fost câştigată de o firmă din Balş, judeţul Olt, Xu Sheng Comimpex SRL, care a concesionat, pe 15 ani, terenul şi construcţiile fostei Pieţe Vişoi, cu o suprafaţă de 2.634 metri pătraţi. Licitaţiile şi negocierea directă au pornit de la o redevenţă stabilită de un evaluator la o valoare minimă de 6.746 lei (1.500 euro) pe lună, 80.960 lei pe an. Surprinzător, firma chineză de la Balş a oferit un preţ generos, de 23.000 de lei pe lună (peste 5.000 de euro), ceea ce înseamnă o redevenţă de 276.000 lei pe an, de trei ori peste preţul de pornire. Faţă de precedentul concesionar, Naomi Vidal, care trebuia să achite redevenţa o dată la trei luni, în prezentul contract este specificat faptul că aceasta va fi plătită lunar.
Firma Xu Sheng Comimpex SRL a fost înfiinţată în 2014. La Finanţele Publice figurează, în 2017, cu 10 angajaţi, având ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse nealimentare. Pentru anul financiar 2017, a înregistrat un profit de 33.782 lei, la o cifră de afaceri de 101.4438 lei.
Cine este acest „locatar” care funcţionează în Piaţa China? Wangbin Transtrade figurează pe portalul Ministerului Finanţelor Publice ca având adresa pe strada I.C. Brătianu, nr.93A – imobilul fostei Pieţe Vişoi, proprietatea Municipiului Câmpulung – şi, după numărul de înregistrare, este înfiinţată în 2018. „Transfer (sosire) din data de 22 mai 2018” este starea societăţii, care, înainte de „renaşterea” câmpulungeană, ar fi funcţionat de prin 2012. Anul trecut, a fost pe zero la cifră de afaceri şi venituri, având pierderi de aproape 78.000 de lei. Situaţie asemănătoare în 2016, dar nici în puţinii ani de dinainte n-a strălucit în afaceri. Acum nu vrem să inducem cititorului ideea de matrapazlâcuri într-un bun public – deşi faptul că acolo este alt SRL decât adjudecatarul imobilului nu e în regulă -, ci doar ne manifestăm temerea că, acoperindu-se una pe alta aceste firme, vom ajunge într-un final să nu luăm bani de la niciuna.