5.6 C
Campulung Muscel
September 21, 2021

ADP, tot cu Liviu şef

 

Dacă Liviu Ţâroiu s-ar apuca să taie în carne vie, din cauza lucrărilor neonorate de câştigătorii licitaţiilor, câţiva constructori, aflaţi în prezent într-o relaţie contractuală cu Primăria, ar trebui să „zboare” de pe lista colaboratorilor statului. Două rezilieri de contracte le-a anunţat el, dar bineînţeles că nu se va ţine de cuvânt, conştient că găseşte alţii care îi vor servi aceleaşi scuze pentru întârzierea finalului sau, mai grav, întârzierea începutului, cum este cazul podului de la Apa Sărată, pe care s-a angajat că-l plăteşte Ministerul Dezvoltării. Acum două săptămâni, primarul, care s-a bazat pe aceeaşi firmă ca să amenajeze Piaţa Primăriei şi să reconstruiască podul în acelaşi timp, a anunţat că, dacă, săptămâna următoare, nu vede şantierul instalat la intrarea în Câmpulung, renunţă la contractul celei de-a doua lucrări. Aşa cum a procedat în cazul traversării peste râu din Tabaci: a desfiinţat înţelegerea scrisă, când SRL-ul a început să mârâie din pricina costurilor organizării de şantier. În săptămâna următoare celei în care a lansat avertismentul rezilierii, nu s-a produs nicio mişcare în vecinătatea Minierului, unde trebuie creată, înainte de demolarea podului, o deviere a Şoselei Naţionale.  

Aşa-zisa denunţare de contract, care nu s-a întâmplat, în ciuda ultimatumului dat public de primar, a fost urmată de o remarcă resemnată, la şedinţa Consiliului Local, consumată în săptămâna în care, teoretic, se renunţa la colaborare. „Suntem în aceeaşi situaţie.”, a murmurat şeful Executivului, adică aceeaşi situaţie ca a parcărilor câştigate de alt privat, care a lăsat baltă amenajarea lor. Şi aceeaşi situaţie ca a Pieţei Primăriei, unde nu se întâmplă mare lucru. Am înţeles că au „dezertat” pietrarii neplătiţi de patron, dar nici altceva, în afara montării pietrei, nu se întâmplă. De unde fireasca întrebare… dacă nu cumva pietrarii ăştia făceau de toate, de aceea s-a golit subit şantierul după plecarea lor. A recunoscut şi Liviu Ţâroiu, cu jumătate de gură, ceea ce vede toată lumea: că firma, care nu s-a apucat de pod, nu lucrează cine ştie ce nici în Piaţa Primăriei.

În ciuda atmosferei statice din „buricul târgului”, primarul ne asigură că nu este cazul să se instaleze panica repetării incidentului cu Grup Corint, căci, chiar cu pauza de două săptămâni, graficul, având ca final de lucrare data de 25 decembrie 2018, n-a fost afectat. Ieri, Liviu Ţâroiu îl invitase la o discuţie pe executant, ca să tranşeze ceea ce el a numit o reaşezare a termenelor graficului făcut la repezeală. Adică multe dintre operaţiunile presupuse de amenajarea centrului – instalaţii de apă, de canalizare, electrice ş.a.m.d. – aveau ca dată limită Crăciunul. Or dacă se întind cu instalaţiile fântânii arteziene până pe 25 decembrie, când mai pun piatra? Căci toată suprafaţa Pieţei Primăriei trebuie placată cu piatră. Acest grafic convenit cu câştigătoarea licitaţiei, care comprima o lucrare de treisprezece luni în şase luni, trebuie refăcut. Dar nu în sensul de a prelungi termenele, insistă primarul, ci de a fixa clar etapele investiţiei, pe care proiectantul le-ar fi dat greşit. Aşa că Ţâroiu i-a cerut grafic pe fiecare tip de lucrare, care, în viziunea autorului proiectului, se încheiau toate în acelaşi timp. Iar astfel de proiecte superficiale, care îi ajută pe constructori să câştige în faţa beneficiarilor prejudiciaţi, costă sute de milioane de lei vechi.

În cazul Pieţei Primăriei, şi să nu se încheie amenajarea până la sfârşitul anului, firma nu păţeşte nimic, fiind în termenul de un an şi o lună, cu care contractul de execuţie a fost scos la licitaţie. Însă, ca să-i smulgă promisiunea înjumătăţirii lui, susţine şeful Primăriei, a rectificat bugetul, asigurându-i în 2018 preţul total de 64 de miliarde de lei vechi. Asta pentru că alocarea acestui an era mai puţin de jumătate. Dacă a văzut că se lucrează foarte puţin – spre deloc -, conducătorul Câmpulungului a uşurat calvarul şoferilor, deschizând Negru Vodă. S-a scuzat, oarecum, în faţa celor care se deplasează cu maşina că a ţinut strada blocată o săptămână după demisia pietrarilor, crezând că executantul găseşte alţi meseriaşi, dar, dacă n-a găsit, a ridicat interdicţia de trafic. Impasul în care se găseşte cea mai dragă lucrare a primarului, conform mărturisirii acestuia, nu poate fi comparat cu bătaia de batjocură marca Grup Corint, afirmaţie pe care Liviu Ţâroiu a făcut-o sub altă formă, când liberalii au asociat oprirea şantierului cu dezastrul săvârşit de ardelenii care au zădărnicit o finanţare de 600 de miliarde de lei vechi. Chiar l-a enervat parşivenia rivalilor, cărora le-a imputat că n-a deschis niciunul gura în cei doi ani în care Grup Corint a stat degeaba. Iar pe el au tăbărât după două săptămâni, care sperăm că nu se vor transforma în două luni. 

Dacă societatea n-are cu cine să presteze nici în centru, probabil că, în cazul podului, primarul şi-o fi luat gândul că începe în acest an. Chiar şi aşa, nu vom asista la o reziliere de contract. A doua anunţată de Liviu Ţâroiu privea parcările din Vişoi, proiect început în urmă cu un an şi jumătate şi neîncheiat nici până în prezent, din cauză că întreprinzătorul tocmit n-a mai lucrat nimic. Primarul i-a transmis o somaţie că renunţă la serviciile acestuia, somaţie care ar trebui să-şi producă efectele în această săptămână. Altfel spus, dacă vremea ţine cu muncitorii Primăriei, aceştia vor fi scoşi pe teren, ca să continue ce n-a fost în stare particularul care a prins lucrarea. „N-am altă variantă, s-a plâns el. Altfel, trebuie să revin cu rest de executat, cu alt proiect, altă prostie, care durează nu ştiu cât!” 

Cu toată „vărzuirea” programului de investiţii avându-i ca autori pe patronii care se vaită de lipsa personalului – carenţă care nu-i împiedică să se înfigă la „n-şpe” licitaţii -lui Liviu Ţâroiu nu i-a dispărut cheful de glume. ADP-ul, care prestează şi în Piaţa Primăriei, la recuperare de pavele, pe care începuse să le recupereze constructorul, dacă i s-a dat amplasamentul cu plăci cu tot, şi la amenajare de parcări, adică treburile privaţilor, va trebui să aibă şi un şef. Care s-a anunţat a fi ori Liviu Popescu, detaşat la acest serviciu, ori însuşi Liviu Ţâroiu, care n-a ratat ocazia de a scoate în evidenţă neputinţa lui David, amintindu-i că s-a ocupat de ADP şi cât a fost liberalul vice. Şi se va ocupa şi acum, conştient că nu se poate bizui pe Blidaru, care a lăsat, aproape o lună, un tobogan rupt în curtea căminului de lângă Policlinică, fiind, probabil, epuizat stocul de cuie, ciocane şi scânduri al ADP-ului.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!