21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Plantele, bulversate de schimbările climatice. Măr înflorit, în plină vară, pe dealul Măţăului!

După vremea capricioasă din iunie şi iulie, cu multe ploi şi temperaturi scăzute, toţi românii  au avut parte de un august însorit. Până şi plantele parcă se bucură de căldură, căci în multe zone din ţară zici că e primăvară, pentru că pomii fructiferi au fost bulversaţi de schimbările climaterice şi au înflorit din nou, deşi unii au pe crengi poame coapte.

Chiar şi în Muscel, pe dealul Măţăului, la Chilii, la aproape 1.000 de metri altitudine, un sătean se simte mândru, pe o reţea de socializare, cu mărul său înflorit la mijlocul lui august. „Măr plantat de un an a înflorit, 21 august 2018, Chilii”, este comentariul lui Mihail Bălălău, care însoţeşte fotografia postată pe pagina sa de Facebook, care a adunat zeci de aprecieri. Fenomene similare au fost semnalate şi în alte zone ale ţării, din sudul, centrul şi vestul ţării, unde, dincolo de meri şi peri, au înflorit cireşii, piersicii şi caişii. „E semn de toamnă lungă şi blândă şi, chiar dacă nu vom culege fructe în urma florilor, măcar ne bucurăm de ele cât mai ţin”, spun localnicii. Realitatea este, însă, alta şi ţine de fenomenul încălzirii globale, care a dat peste cap până şi lumea plantelor. „Vedeţi, parcă nu mai sunt cele patru anotimpuri. Avem iarna şi vara şi venim dintr-o dată primăvara în călduri şi avem secetă foarte mare primăvara. Ne ducem cu perioada de cald până în octombrie inclusiv, deci şi octombrie este foarte cald, ceea ce nu este normal. Vedeţi, reacţionează şi plantele, şi pomii, arbuştii.”, a declarat pentru Pro TV Ion Stan, directorul Direcţiei Agricole Braşov. Deşi se produce polenizarea, aceste flori nu vor mai apuca să rodească din cauza frigului. Specialiştii spun că cel mai bun lucru pentru pom este îndepărtarea florilor, care consumă inutil din rezervele plantei. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!