14.9 C
Campulung Muscel
23/06/2025

Refugiul Iezer, reabilitat aproape complet

Lucrările la cel mai vechi refugiu montan din ţară continuă, iar salvamontiştii musceleni lucrează de zor pentru ca locaţia să fie modernizată. După ce au pus plăci de OSB pe suport extrudat pentru a păstra căldura, salvamontiştii din Câmpulung sunt aproape de final cu amenajările. 

Refugiul Iezer este cel mai vechi refugiu montan din România, la o altitudine de 2.165 metri, fiind, totodată, şi refugiul aflat la cea mai mare înălţime. Are o capacitate de 30 de persoane şi datează din anul 1939, iar intemperiile vremii au făcut necesare anumite lucrări de amenajare la acest loc. Dacă, în vară, salvamontiştii din Câmpulung, împreună cu un ONG din Bucureşti, au cărat materialele necesare, kilometri întregi, şi s-au apucat de izolarea refugiului, acum, reparaţiile sunt pe final. S-a realizat izolaţia interioară şi s-a instalat tâmplărie cu protecţie termică, 12 oameni au lucrat la refugiu, iar condiţiile s-au îmbunătăţit total. Pereţii, atât de vechi, erau din piatră, iar tâmplăria, din cornier sudat. S-au pus plăci OSB pe suport de polistiren extrudat, iar căldura se va păstra de acum înainte mult mai uşor. 

Ultimul pas, foarte important în reabilitarea adăpostului, a fost făcut zilele trecute, atunci când formaţia Salvamont Câmpulung a refăcut placa de beton de la intrare, a aplicat primul strat de vopsea pe pereţi, a lăcuit masa şi pereţii unei camere şi a instalat doi stâlpi de marcaj cu bandă roşie pe vârful Iezer. 

Toate eforturile salvamontiştilor sunt pentru cel mai mare şi cel mai vechi refugiu din ţară. În fiecare vară vin sute de oameni, iar iarna este locul de care pot depinde nenumărate vieţi, ţinând cont că, în sezonul de iarnă, cei mai mulţi turişti se avântă fără să cunoască traseul, iar atunci când cer ajutor salvamontiştilor, aceştia sunt îndrumaţi către refugiu, pentru ca mai apoi salvatorii montani să poată să-i evacueze în siguranţă. 

Cel mai frumos peisaj se poate vedea din zona refugiului. Masivul Iezer este cunoscut şi pentru faptul că este traversat de cel mai înalt drum din România. Transfăgărăşanul şi Transalpina, cele două mari trasee care traversează Carpaţii Meridionali, şi-au disputat titlul de cel mai înalt drum din România, dar amândouă pierd în faţa unui alt drum din Argeş, cel ce traversează Masivul Iezer şi urcă până la o altitudine de 2.350 de metri. Reabilitarea refugiului a fost, poate, cel mai important proiect din ultima perioadă, datorită necesităţii unei astfel de locaţii, vitală pentru turişti în toate anotimpurile.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!