19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Preotul afacerist Manu îşi deschide cârciumă în aer liber lângă Vila Iacomin

 

Aproape de sfârşitul verii, în „buricul târgului”, şi-a făcut apariţia, în imediata vecinătate a unei case cu valoare de patrimoniu, o terasă, a cărei amenajare n-a fost finalizată încă. Pesemne, proprietarul trage nădejde în prelungirea verii mult în anotimpul autumnal, după intrarea timidă în Câmpulung, cu o întârziere de două luni. Deţinătorul cârciumii în aer liber este, după cum, probabil, aţi aflat, vestea împrăştiindu-se rapid în târg, preotul Dănuţ Manu, cunoscut mai mult ca om de afaceri decât ca slujitor al Domnului. Terenul pe care a apărut amenajarea contestată de câmpulungenii cărora nu le sunt pe plac umbrelele urâţele, aflate dincolo de gardul cu care proprietara şi-a împrejmuit proprietatea obţinută de la Primărie, aparţine familiei profesoarei Liana Iacomin, fost consilier local PNL pentru o scurtă perioadă şi membră a Clubului „Lions Negru Vodă” Câmpulung. Păcat că doamna profesoară, deţinătoarea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din municipiu, a acceptat taverna deschisă pe pământul său, fie ea cu caracter provizoriu, neaducând niciun câştig de imagine centrului istoric. Doar buzunarelor părţilor implicate în acest business care duduie la Câmpulung, judecând după numărul cârciumilor din târg. 

Parcă era vorba despre o donaţie în amintirea părinţilor 

Puţinii câmpulungeni cărora le pasă de aspectul oraşului lor, ale cărui trecut istoric şi valoare arhitecturală sunt lăudate mai mult ca niciodată, de când a început să se lucreze la Strategia de Dezvoltare a Câmpulungului, la Planul Urbanistic General, la proiectul de amenajare a Râului Târgului, ne-au reclamat greşeala enormă acceptată de autorităţi: o terasă de un gust îndoielnic, trântită într-un colţ de intersecţie, unde clientul va fi invitat să se hidrateze inhalând noxele maşinilor şi audiind claxoanele nervoase, într-un punct cu trafic infernal. Altele erau planurile în momentul în care actualul Consiliu Local a fost de acord, în toamna anului 2016, să predea suprafaţa respectivă proprietarilor de drept. „Este vorba despre parcarea din faţă de la doamna Iacomin şi de spaţiul verde care este ataşat. Parcarea băncii este altceva.”, le-a explicat Marin Stanciu colegilor ce teren se trece în domeniul privat, în vederea restituirii. Iar fostul secretar Nicolae Ghinea a vorbit chiar despre un gest filantropic având-o ca autoare pe beneficiara terenului. „Doamna Iacomin şi-a exprimat intenţia de a închiria parcarea respectivă, iar pe restul, dacă va fi cazul, va rămâne spaţiu verde. Nu va perturba cu absolut nimic. Dânşii chiar s-au gândit la o donaţie în memoria părinţilor.”, spunea Ghinea, pe care îl contrazice parţial realitatea prezentului. 

În urmă cu doi ani, ziarul nostru v-a prezentat istoricul revendicării pe care au fost îndreptăţiţi s-o iniţieze descendenţii familiei Iacomin. Consiliul Local Câmpulung a fost de acord, în cadrul şedinţei ţinute în ultima zi a lunii octombrie 2016, să restituie urmaşelor fostului prefect al Judeţului Muscel spaţiul verde şi parcarea aflate lângă Casa Iacomin. Eduard Iacomin, care a ocupat în două rânduri funcţia de prefect de Muscel, având două mandate de câteva luni fiecare, din toamna anului 1926, până în toamna anului următor, a deţinut frumoasa proprietate aflată în continuarea Hotelului „Muscelul”. Vila aparţine în prezent profesoarei Liana Iacomin, autoare, împreună cu alte patru descendente, a unui demers de obţinere de despăgubiri pentru un corp de clădire demolat în perioada comunistă şi un teren de peste 1.400 de metri pătraţi. Din cele cinci doamne, într-un final, au rămas două îndreptăţite la măsuri reparatorii pentru fostul bun al familiei, două renunţând la succesiune, iar a treia fiind exclusă de la moştenire. Pe parcursul demersului de dobândire a ceea ce li se cuvenea de drept, a fost identificată o suprafaţă de 270 de metri pătraţi, care li se putea înapoia în natură. 

Însă, în 2015, Primăria a refuzat să le-o dea, pe motiv că imobilul face parte din domeniul public al Câmpulungului. Doamnele s-au adresat Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor, care a confirmat că restituirea în natură este posibilă şi a emis o decizie, căreia Primăria şi Consiliul Local au fost nevoite să i se conformeze. Acest teren este poziţionat în imediata vecinătate a Casei Iacomin, reprezentând o „palmă” de spaţiu verde, pe care a apărut şi o cărăruie, din cauză că mulţi obişnuiau să scurteze pe acolo traseul către BCR. În afară de spaţiul verde, petentele au primit şi parcarea învecinată cu cea a băncii, în total 277 metri pătraţi. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!