Pe 19 şi 20 iulie, la Câmpulung a avut loc cel mai mare eveniment cultural din ultima perioadă din zona noastră. Cea de-a X-a ediţie a Simpozionului „Slove Muscelene” a adus la Câmpulung mari personalităţi care au conferenţiat pe tema „Informaţia digitală şi marile evenimente”. Au fost două zile, în care profesori universitari doctori, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai marilor biblioteci şi directori de instituţii au prezentat la Câmpulung proiecte unice, cu o structură informaţională greu de egalat.
Evenimentul s-a desfăşurat în Sala de Festivităţi a Primăriei Câmpulung, în organizarea Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, a Primăriei şi a Asociaţiei „DIGILIB”. Sala a fost neîncăpătoare pentru zecile de oameni de cultură care au venit la deschiderea simpozionului, de joi, 19 iulie 2018. În deschidere, invitaţii au vizionat expoziţia „1918 – Anul integrării României”, organizată de Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România, împreună cu Asociaţia „Stefadina”, după care s-a prezentat un film de zece minute dedicat Centenarului Marii Uniri.
Profesorul universitar doctor inginer Doina Banciu, sufletul acestui eveniment, a povestit cu emoţie că în 2018 sunt zece ani de la debutul simpozionului, care înainte se ţinea la Şcoala „Nanu Muscel”, mai apoi în sălile Hotelului „Muscelul”, apoi, dată fiind participarea numeroasă şi conţinutul ştiinţific al evenimentului, Primăria a decis să ofere sala de festivităţi pentru deschiderea oficială. De-a lungul celor zece ani, au participat la eveniment invitaţi de marcă, vicepreşedintele Academiei Române, directorul Academiei, directorii marilor instituţii de cultură din domeniul promovării turistice, reprezentanţi ai Ministerelor, ai Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” şi mulţi alţi oameni de ştiinţă. „În funcţie de tematica simpozionului, au fost prezente personalităţi care au conferenţiat, fie în plen, fie în sălile bibliotecii, şi care, zicem noi, organizatorii, au avut o contribuţie semnificativă la nivelul profesional al acestui simpozion, coroborat cu insistenţele noastre de a avea lângă noi reprezentanţi de marcă. Am avut grijă, aşa cum se cade generaţiei noastre, să promovăm tânăra generaţie de informaticieni, pentru că nu mai putem vorbi de biblioteci, de sisteme moderne, fără să ţinem cont de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor. De aceea, am invitat întotdeauna la acest simpozion tânăra generaţie de informaticieni cercetători, care au susţinut, prin comunicările lor, ideile şi iniţiativele care au avut loc în urma acestor întâlniri de zece ani încoace.”, a transmis prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, cea care a şi scos pentru această ediţie o lucrare care cuprinde lucrări din ultimii ani ai simpozionului şi un grupaj de fotografii de aducere aminte a celor care au fost prezenţi.
Despre iniţiativa organizatorilor la acest eveniment, despre lucrări şi adevăratul scop al simpozionului, a ţinut să spună câteva cuvinte Manuela Catrina, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. „Deşi pare un lucru ciudat că oamenii care se ocupă de cabluri, fire şi electronice să vină într-o zonă de cultură, cred că undeva acesta este viitorul, iar asta este menirea noastră, pentru a lucra împreună, ca să putem să transmitem tinerelor generaţii comoara de înţelepciune pe care fiecare dintre dumneavoastră o gestionaţi în locul în care lucraţi. Câmpulungul este un loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc în care şi modernul, dar şi trecutul transformat în cultură îşi găsesc locul împreună. Centenarul este doar un moment în care ne aducem aminte cât de mult şi câte sacrificii am făcut împreună să fim o ţară cum suntem acum. Avem trecutul şi viitorul de partea noastră şi trebuie doar să îl ducem mai departe.”, a transmis Manuela Catrina.
Profesorul universitar doctor Adrian Badea, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prezent la eveniment, a fost invitat de Doina Banciu să spună câteva cuvinte despre eveniment, dar, mai ales, pentru anul important în care ne aflăm. „Onoraţi oaspeţi ai acestei manifestări tradiţionale, pentru că deja de când au trecut zece ani s-a creat o tradiţie. Pentru mine este a treia oară când sunt prezent în ultimii trei ani şi sperăm să nu fie şi ultima dată. Vin în acest frumos oraş cu o mare bucurie, pentru că am întâlnit oameni deosebiţi. Anul acesta este pentru România un an deosebit, este Centenarul Marii Uniri, atunci când cu nostalgie ne uităm la harta aceea şi vedem cum arată România Mare. Aceea a fost realizată în urmă cu 100 de ani şi, de aceea, şi noi, în AOSR, am hotărât ca toate manifestările noastre să le punem sub umbrela marii sărbători.”, a spus preşedintele AOSR, Adrian Badea.
De asemenea, la deschiderea oficială a evenimentului s-au mai prezentat mesajele din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Internaţionale, Biblioteca Naţională a României, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.
Conferenţiarul universitar doctor Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitară „Carol I”, o personalitate în lumea oamenilor de ştiinţă, datorită studiilor şi reuşitelor sale, vine de cinci ani la acest simpozion, acolo unde susţine şi diverse lucrări de mare importanţă. „Sunt pentru a cincea oară la acest simpozion, care este deja cu modestie numit simpozion, pentru că a devenit mai mult decât atât. Sunt bucuroasă că mă simt întotdeauna bine primită şi în Câmpulung Muscel sunt aproape ca acasă. Sunt onorată de faptul că aceste contribuţii ştiinţifice ajung an de an la tot mai multe persoane şi consider că tema aleasă în Anul Centenarului este foarte inspirată. Sunt convinsă că, aici, vom afla lucruri importante pentru noi toţi.”, a transmis Mireille Rădoi.
De asemenea, unul dintre organizatorii care a trudit ca acest eveniment să se ţină şi anul acesta a fost preotul Ştefan Ştefănescu, directorul Bibliotecii „Ion Barbu” din Câmpulung. El le-a mulţumit celor prezenţi pentru efortul depus şi i-a asigurat că simpozionul va ajunge la şi mai multe ediţii. Tot la deschiderea evenimentului, ca în fiecare an, s-a premiat şi un talent literar, iar, anul acesta, premiul a fost câştigat de profesorul Maria Chirtoacă, pentru implicarea şi activitatea sa în dezvoltarea culturii din Câmpulung Muscel, de-a lungul timpului.
Lucrări în plen, în prima zi
La secţiunea de lucrări în plen, prima prezentare a fost „First Tech Challenge Romania”, prezentat de profesorii Octavian Dumitraşcu şi Maria Tatulea de la CNDG. Prezentarea a făcut referire la premiul I câştigat de elevii şcolii, din echipa Whatt’s Up, la secţiunea PTC Design Award, premiul pentru conceperea şi construcţia robotului. În mijlocul discuţiilor, a fost menţionat Petre Parghel, directorul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung, pentru implicarea în activităţile elevilor de la prestigioasa instituţie de învăţământ, reuşitele la concursurile de robotică şi informatică internaţionale.
După această prezentare, a urmat proiectul „Omeni cu suflet de eroi”, susţinut de profesorul Emanuel Dogaru, de la Şcoala din Godeni, iar profesorul Radu Jugureanu, de la SIVECO, a prezentat o Enciclopedie digitală, cu tema „România 1918”, urmată de lucrarea „Slove Muscelene – de la Scrisoarea lui Neacşu la informaţia digitală”.
La sesiunea de comunicări ştiinţifice, prima lucrare a fost a Asociaţiei DIGILIB şi a Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”, cu tema „Drumul capitalelor istorice”, un proiect de cercetare dedicat tuturor românilor, urmat de Constantin Brâncoveanu – model cultural prezentat în mediul digital de Niculina Vârgolici şi Ioana Vasiloiu de la Universitatea din Bucureşti.
Proiectele Izilit şi Nihon au fost realizate de Daniel Nazăre, de la Biblioteca Judeţeană din Braşov, iar Oana Iucu, de la Universitatea din Piteşti, a susţinut lucrarea „Noile Diplomaţii”- de la diplomaţia culturală, la diplomaţia educaţională şi diplomaţia digitală.
Dragoş Adrian Neagu, de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, a susţinut lucrarea: „Indicatorii de performanţă în bibliotecile publice: modalităţi de asumare”, iar Silviu Borş, de la Biblioteca Astra din Sibiu, a prezentat proiectul „Presa sibiană în perioada Primului Război Mondioal. Depozit digital la Biblioteca Astra”.
În finalul evenimentelor de joi, Corina Nicogiu, de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, a avut de prezentat un Marketplace – Educaţie Stem în biblioteca publică brăileană.
Vineri, în cea de-a doua zi a Simpozionului „Slove Msucelene”, activitatea a început încă de dimineaţă cu o serie de lucrări ştiinţifice. Mireille Rădoi a prezentat lucrarea: „Prezervarea patrimoniului cultural prin tehnologii moderne”, iar după aceasta a urmat Arja Ellen Mantykangas, de la Şcoala Suedeză de Biblioteconomie şi Ştiinţa Informării din Suedia, cu tema: „Managerii de bibliotecă, o analiză a situaţiei curente” şi multe alte teme ale celor prezenţi.
Finalul a fost unul de mare importanţă, atunci când, la Biblioteca Municipală Ion Barbu din Câmpulung, a avut loc o masă rotundă cu tema: „Al treilea spaţiu – Biblioteca Publică Modernă”, susţinută de prof. univ. dr. H.C. Doina Banciu, preşedintele Asociaţiei Digilib Muscel.
Înainte de încheierea lucrărilor s-au tras concluziile, iar cei prezenţi au marcat evenimentul ca fiind unul dintre cele mai reuşite. Cea de-a X-a ediţie a Simpozionului „Slove Muscelene” a cuprins o mare serie de lucrări care, nici la nivel naţional, nu se regăsesc în doar două zile şi prezentate de oameni de cultură şi ştiinţă implicaţi activ în realizarea unor proiecte dezbătute sub tema principală „Informatică digitală şi marile evenimente”.