1.7 C
Campulung Muscel
19/03/2025

O clădire de patrimoniu, lăsată de izbelişte! Fosta Şcoală Generală Nr. 6 din Vişoi, în paragină totală!

 La fel ca în cazul multor clădiri de patrimoniu din municipiul Câmpulung, lăsate de izbelişte de autorităţile locale, imobilul în care funcţiona fosta Şcoală Generală Nr. 6 din Vişoi a ajuns o ruină după ce a fost scoasă din circuitul şcolar. O organizaţie nonguvernamentală a încercat ulterior să concesioneze spaţiul pentru înfiinţarea unui liceu de meşteşuguri, însă demersurile nu au avut sorţi de izbândă. Aşa că fosta şcoală generală se degradează în continuare sub patina timpului şi a nepăsării autorităţilor.

Monument istoric, operă a arhitectului D.I. Berechet

Situat pe strada Cuza Vodă, nr. 30, imobilul cu pricina este monument istoric şi face parte din patrimoniul arhitectural al municipiului Câmpulung, fiind opera arhitectului Dimitrie Ionescu Berechet. A fost construit între anii 1929 şi 1933, cu parter şi etaj, în stil neoromânesc, conceput anume pentru a fi şcoală, fără a i se putea schimba destinaţia. În 1975, i se adaugă un corp de clădire, fiind o şcoală model. De mai bine de 10 ani, clădirea este scoasă din circuitul şcolar, adăpostind o vreme funcţionarii de la APIA. „Semn al nepăsării şi uitării nemeritate, despre care nimeni nu mai ştie nimic, nici cei care trec pe lângă ea. „E şcoala mea!”, striga copilul din mine; e şcoala unde eu am învăţat, aici mi-a fost pus pentru prima data creionul în mână de către doamna Vodiţa, un dascăl cu vocaţie, cu iubire de copii şi semeni.”, trage un semnal de alarmă un fost elev al şcolii pe o reţea de socializare, postând, totodată, fotografii cu clădirea din vremurile bune şi după scoaterea din folosinţă.

Se află la câţiva metri de casa primarului!

În toamna anului 2016, aleşii locali din Câmpulung şi-au dat acordul într-o şedinţă de Consiliu ca în imobilul din strada Cuza Vodă să funcţioneze Liceul pentru Educaţie şi Meşteşuguri, fiind obţinut şi un aviz în acest sens de la Ministerul Educaţiei Naţionale de către Fundaţia pentru Educaţie şi Meşteşuguri, iniţiatoarea proiectului. Aici urmau să se formeze tineri absolvenţi, specializaţi în prelucrarea manuală şi cu utilaje specifice materiilor prime directe: lemn, piatră metal – punând accent pe dezvoltarea unor personalităţi cu puternice abilităţi creative şi competenţe sociale. „Ce s-a întâmplat? Chiar atât de mulţi sunt cei care au luat, drept unica soluţie, calea pribegiei? Acum doi ani, în decembrie 2016, Fundaţia pentru Educaţie şi Meşteşuguri (baza un ONG) solicita Consiliului Municipal concesionarea spaţiilor Şcolii 6 Vişoi pentru ca aici să îşi desfăşoare activitatea Liceul pentru Educaţie şi Meşteşuguri, având drept scop instruirea a 250 de tineri (…). Dar nici acest liceu privat nu s-a înfiinţat. De peste 10 ani, şcoala mea, Şcoala 6, s-a închis. „De unde ştii, tată, toate astea? De la şcoală. Păi… unde ai făcut tu prima dată şcoala?” Undeva, demult şi foarte aproape de suflet, a fost odată ca niciodată o şcoală ce s-a vrut să dăinuie… într-un orăşel care contribuise enorm la începuturile şi trăinicia vorbelor şi slovelor noastre… acum, frumoasa adormită şade în somnul adânc, tot mai adânc şi fluieraşul fermecat a luat după sine copiii şi i-a dus departe. Plec prin oraş… „Mai ţineţi minte Şcoala 6 din Vişoi? Se află la câţiva metri de casa primarului!”„Ce vrei, mă, ia şi tu o bere şi taci… că de şcoală ne mai arde nouă acum, când n-ai bani nici de-o cafea!” Soluţie provizorie – Hai să punem, mână cu mână, câte o floare, la poarta Şcolii 6 Vişoi. Termen – până în 15 septembrie, că apoi începe şcoala!”, îşi încheie fostul elev mărturisirea plină de amărăciune pe contul de Facebook.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!