Spitalul de la Mioveni, construit cu preţul a 68 de milioane de euro, va fi funcţional, potrivit dorinţei exprimate public de primarul Ion Georgescu, în primăvara anului 2019. În comparaţie cu „Floreasca”, unde numărul paturilor se ridică la 760, unitatea de la Mioveni a fost proiectată pentru 600 de paturi, dar va funcţiona cu 300, conform spuselor edilului, convins că, oricând, noua construcţie poate fi un spital judeţean sau regional. Câteva referinţe despre instituţia de sănătate publică de la Mioveni, prezentate de Georgescu la conferinţele de presă ale PSD Argeş: şase etaje, 400 de angajaţi, 10 secţii, dintre care 7 principale (Maternitate şi Neonatologie, Ginecologie, Pediatrie, Medicină Internă, Chirurgie, Cardiologie, Bloc Operator), patru schimburi la Urgenţe, cu 140 de oameni. Prin comparaţie, Spitalul Câmpulung, care deserveşte o zonă cu peste 100.000 de locuitori, are aprobate 390 de paturi, plus 40 de paturi pentru spitalizare de zi, plus 11 paturi pentru însoţitori. În schimb, cel de la Mioveni va asigura serviciile medicale pentru o comunitate de 65.000 de oameni, dar Georgescu este convins că nu se va limita la această comunitate. De ce facem vorbire despre viitorul spital din oraşul „Dacia”? Întrucât şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută s-a încheiat cu temerea exprimată de o parte dintre aleşi, că apariţia noii unităţi medicale va afecta spitalele câmpulungene. În special, TBC-ul, care va pierde paturi în favoarea celui de la Mioveni. Şi este posibil să piardă considerabil paturi, încât va ajunge o secţie a Spitalului Municipal.
Primarul Ţâroiu: „Domnul Georgescu poate să declare ce vrea el”
Primarul Liviu Ţâroiu recunoaşte că a abordat acest subiect sensibil pentru Sănătatea câmpulungeană în cadrul discuţiilor purtate la partid, dar nu s-a pus deloc problema aşa cum a prezentat-o în spaţiul public Ionel State. Liberalul a invocat-o ca susţinător al afirmaţiilor sale pe Estera Stămoiu, consilier local PSD şi şefa Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Argeş. Preşedintele Consiliului de Administraţie al TBC-ului n-a confirmat, nici n-a infirmat îngrijorările lui State legate de viitorul unităţii de tratament al bolnavilor de plămâni. Însă, după privirea aruncată colegului, subiectul nu i-a picat bine şi nici invocarea sa ca girant al expozeului acestuia. „Aş vrea să atrag atenţia domnului primar, fiindcă este cel mai în măsură, dar şi colegilor consilieri, întrucât va fi o chestiune care ne afectează. Aş vrea să mă susţină şi colega mea, doamna preşedintă (n.r. Estera Stămoiu, care a prezidat dezbaterile Consiliului Local din 28 iunie 2018). Este vorba despre darea în folosinţă cât mai curând a Spitalului Mioveni. Şi ştiţi foarte bine că, pentru a funcţiona acel spital, trebuie să aibă un anumit număr de paturi, care vor fi luate de la celelalte spitale din judeţ, din ţară, nu ştim de unde. Se pare că vor fi luate paturi şi de la Spitalul TBC. Noi am atras atenţia şi anul trecut, dar am fost luaţi în râs. De data aceasta, doamna Stămoiu poate să confirme că sunt discuţii pe tema asta. Problema este să facem toţi front comun şi demersurile necesare, ca să nu se ajungă la un asemenea lucru, să se ia paturi de la Spitalul TBC, poate, şi de la Spitalul Municipal.”, astfel a sunat ultima luare de cuvânt de la secţiunea „Diverse” a şedinţei ordinare a lunii iunie, deşi, dată fiind importanţa sa, ar fi trebuit să fie prima.
Primarul Liviu Ţâroiu a căutat să liniştească personalul Spitalului de Pneumoftiziologie şi comunitatea câmpulungeană că scenariul descris de Ionel State nu va avea corespondent în realitate. În ceea ce-l priveşte, în calitatea sa de conducător al localităţii, responsabil de funcţionarea unităţilor spitaliceşti din municipiu, a avertizat – zice el – la partid să nu taie de la el şi ar fi primit asigurări că nu se va întâmpla acest lucru. „O să supraveghem.”, este apărarea primarului Ţâroiu, care susţine că va sta cu ochii şi urechile pe planurile tovarăşilor de partid. A turnat gaz pe foc şi Bogdan David, anticipând că primarul ar vrea ca delicata informaţie să se stingă în acest punct: „Toate informaţiile pe care le avem şi despre care vorbim de atâtea luni sunt că vor lua paturi de la TBC şi de la Spitalul Municipal, urmând ca Spitalul TBC să devină secţie a Spitalului Municipal.”
„Este un zvon pe surse, caută să ne convingă Liviu Ţâroiu. În toate discuţiile pe care le port eu la judeţ, la Biroul Permanent al partidului, nu discutăm aşa ceva. Eu i-am avertizat pe toţi colegii mei de acest zvon.” „Este declaraţia domnului primar de la Mioveni, făcută acum câteva luni.”, a replicat David. „Domnul Georgescu poate să facă ce vrea el, să declare, dar mai trebuie şi…”, a continuat dialogul şeful Executivului câmpulungean, fără a fi suficient de convingător că ipoteza descrisă de liberali n-are nicio şansă să se adeverească. „În judeţ există un număr de paturi aprobat la nivel naţional. Trebuie să luăm în seamă ce a zis domnul primar de la Mioveni şi să fim foarte atenţi, pentru că numărul de paturi aprobat la nivel naţional nu va putea fi depăşit.”, a intrat dr.Anca Dumitrescu în schimbul de replici dintre colegii săi şi primar.
„Ştiam şi eu problematica – i-a răspuns acesteia destinatarul observaţiei -, la nivel naţional este un plan anual, la nivel judeţean, un plan anual. În mod normal, Georgescu poate să ia de la Piteşti, fiindcă are oameni care se duc la Piteşti şi, astfel, să aibă paturile la el, poate să ia de la Topoloveni, poate să ia din toată zona. Dar nu de la Câmpulung.” „Va lua de peste tot.”, l-a contrazis David pe Ţâroiu. „Credeţi că domnul Manu îl va lăsa să ia de la Judeţean?”, şi-a exprimat o îndoială Ionel State că va avea de suferit, prin deschiderea noii unităţi de la Mioveni, vreo instituţie de profil de la Piteşti. „Dragi colegi, eu sunt pregătit să mă apăr pe această temă.”, a afirmat Ţâroiu, care a adăugat cerinţei liberalilor, de a face toţi politicienii locali front comun, o idee proprie şi la modă, pentru a contracara eventuala strategie a şefilor judeţului de a ciunti structura unităţilor medicale câmpulungene: „Facem un miting.” „Dar să nu ne puneţi să dăm bani.”, s-a exprimat prudent liderul grupului PNL.
Concluzia celei mai importante teme a şedinţei din 28 iunie 2018, o şedinţă fadă, dominată de mărunţişuri, a stabilit-o dr.Silviu Mănescu, potrivit căruia: „Construirea şi autorizarea acestui spital este o dorinţă politică. Se va face. Şi în momentul în care se va face, va fi o constrângere majoră pentru tot ce înseamnă spital din judeţ. Atunci, DSP, Casa de Asigurări vor fi nevoite să taie ele de unde nu funcţionează bine („Aici este problema.”, a replicat Ţâroiu, dând de înţeles că acesta este motivul pentru care oficialii din Sănătate ar putea pune gând rău TBC-ului) sau de unde sunt paturi în plus. Sau unde există o mai slabă opoziţie. Dar dacă acel spital se face cu o hotărâre politică, tot politic ar trebui să acţionăm şi noi, într-o oarecare măsură, ca să protejăm Spitalul nostru de Pneumoftiziologie.” „Şi Municipalul.”, a completat Sergiu Cicu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Mare. „Nu ştiu dacă Municipalul este afectat în mod deosebit, pentru că are indicatori foarte buni.”, a încheiat Mănescu.
Potrivit informaţiilor aflate pe portalul instituţiei de sănătate publică vizate, „Secţia 1 Pneumoftiziologie funcţionează cu 41 de paturi pentru spitalizare continuă şi 3 paturi pentru spitalizare de zi, în două pavilioane: Grant şi Stătescu (clădirile de jos). Din cele 41 de paturi pentru spitalizare continuă, 11 formează compartimentul destinat bolnavilor cronici diagnosticaţi cu TBC. Secţia 2 Pneumoftiziologie funcţionează cu 41 paturi pentru spitalizare continuă şi 2 paturi pentru spitalizare de zi, în Pavilionul Drăghiceanu (vila de sus), situat într-un parc de 5 hectare, oferind un ambient favorabil tratării şi vindecării afecţiunilor pulmonare.” Şi aici, pentru suferinzii de TBC sunt rezervate 11 paturi din totalul de 41.