11.3 C
Campulung Muscel
19/09/2024

Şi patronii barurilor plătesc mai mult din 2019 pentru eliberarea şi vizarea anuală a autorizaţiei

Între categoriile de obligaţii datorate de câmpulungeni bugetului local, pe care aleşii le-au aprobat la şedinţa din 30 mai 2018, se află şi taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică. Această impunere, calculată pe fiecare punct de lucru, este plătită de patronii a căror activitate se încadrează, potrivit legii, în categoriile „Restaurante”, „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”, „Alte activităţi recreative şi distractive”. Subalternele lui Liviu Ţâroiu, de la Direcţia Economică, au gândit următoarea împărţire a localurilor, în funcţie de a căror suprafaţă se percepe şi taxa:

*Pentru suprafeţele mai mici de 150 metri pătraţi, destinate exclusiv deservirii clienţilor: 1.013 lei (de la 1.000 lei, în 2018); 

*Pentru suprafeţele cuprinse între 150 metri pătraţi şi 300 metri pătraţi, destinate exclusiv deservirii clienţilor: 1.520 lei (de la 1.500 lei, în 2018);

*Pentru suprafeţele cuprinse între 300 metri pătraţi şi 500 metri pătraţi, destinate exclusiv deservirii clienţilor: 2.026 lei (de la 2.000 lei, în 2018);

*Pentru suprafeţele peste 500 metri pătraţi, destinate exclusiv deservirii clienţilor: 4.153 lei (de la 4.100 lei, în 2018).

Materialul cuprinde următoarea notă: „Desfăşurarea activităţilor fără autorizaţia emisă de primarul municipiului Câmpulung sau fără viza anuală a acesteia constituie contravenţie şi se sancţionează cu suspendarea activităţii până la eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei respective şi amendă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.”

Departajarea localurilor în patru categorii, după suprafaţă, nu mai este valabilă, au anunţat-o liberalii pe directoarea economică Violeta Iarca. „În lege ne spune foarte clar: până la 500 de metri şi peste 500 de metri, nu-ţi mai dă voie legea varianta cum am făcut-o noi, din sută în sută de metri.”, a anunţat-o la şedinţa de Consiliu liberalul Bogdan David pe directoarea executivă, care a folosit pentru stabilirea taxelor şi impozitelor pe care le vom plăti de la anul Codul Fiscal din decembrie 2017, deşi în aprilie a apărut o versiune mai nouă. Cea din care i-au tot citit liberalii pe durata şedinţei. „Rugămintea mea este să faceţi anexa conform legii. Codul Fiscal spune până la 4.000 lei, pentru o suprafaţă de până la 500 metri pătraţi, şi până la 8.000 lei, pentru o suprafaţă de peste 500 metri pătraţi.”

După Iarca, se pot face „n” variante de suprafeţe, iar cea arătată mai înainte era propunerea sa. Agreată şi de majoritatea lui Liviu Ţâroiu, care n-a reacţionat la argumentele opoziţiei, potrivit cărora nu mai este valabilă încadrarea localurilor în „n” variante de suprafeţe”, cum susţine şefa Economicului. „Conform cărei legi faceţi propunerea? Dacă nu mai este acelaşi articol în vigoare? Cum să menţineţi? Aţi venit mult prea nepregătiţi. Dacă spune că lasă la fel! Dacă legea nu ne permite, cum să lase la fel?!”, s-a enervat liderul opoziţiei auzind-o pe directoare că ea menţine aceleaşi suprafeţe ca anii anteriori. „Propunerea noastră era să ne adaptăm la lege.”, şi-a susţinut colegul Ionel State, pe care Liviu Ţâroiu îl asigură că sunt adaptate la lege. 

Liberalii au avut şi o propunere concretă de taxare: 1.000 de lei, pentru localurile de până în 500 de metri pătraţi, şi 4.000 de lei, pentru cele de peste 500 de metri pătraţi. „Noi am făcut paşi mai mici: 1.013 lei până la 150 de metri pătraţi. Sunt măriri doar cu indicele de inflaţie, dacă nu mă înşel.”, a susţinut primarul, însă liberalii au insistat ca încadrarea spaţiilor să respecte legea, care le divizează în două. De partea cealaltă, şeful Executivului este convins că poate să facă paşi mai mici în cele două categorii de suprafeţe. „Am venit în sprijinul cetăţenilor, fiindcă una este să iei unui bar, care desfăşoară activitate în 100 de metri, taxa pe care o spuneţi dumneavoastră şi alta să iei unuia pentru 500 de metri.”, a intervenit Lucreţia Mitoi, şefa Serviciului Administrare Venituri Persoane Fizice şi Juridice. În versiunea PNL, ambii patroni plăteau 1.000 lei. În versiunea PSD, şi unul, şi celălalt plătesc mai mult: cel cu barul de 100 de metri pătraţi achită 1.013 lei, valoare actualizată cu rata inflaţiei, iar cel cu bar de 500 de metri pătraţi este pus la plata a 2.026 lei. Supusă la vot, propunerea liberalilor a picat, majoritatea social-democrată făcându-i hatârul Executivului de a scoate cât mai mult de la deţinătorii de localuri. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!