26.3 C
Campulung Muscel
07/09/2024

Muscelenii prinşi furând apă se vor alege cu dosare penale

Angajaţii Edilul GCA SA, societatea care furnizează şi distribuie apa potabilă în Câmpulung şi cinci comune din Muscel, au demarat în ultima perioadă o serie de controale, îndeosebi acolo unde credeau că vor găsi nereguli. Cu aceste ocazii, au depistat că o parte a utilizatorilor nu respectă clauzele prevăzute în contractele de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare. La verificări de rutină, s-au găsit branşamente ilegale şi furturi de apă potabilă, care contribuie la diminuarea încasărilor firmei, existând şi posibilitatea de a pune în pericol menţinerea sistemului de alimentare cu apă la parametrii optimi.

Pentru că se confruntă din ce în ce mai des cu cazuri de sustrageri de apă din reţeaua publică administrativă, conducerea Edilul CGA SA atrage atenţia că acest furt constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, privind Codul Penal, aşa cum este prevăzut în Legea Serviciilor comunitare pentru utilităţi publice (nr. 51/2006, cu modificările şi completările ulterioare). Conform art. 47 din Legea nr. 51/ 2006, „refuzul utilizatorilor de a permite operatorului accesul la dispozitivele de măsurare – înregistrare, în scopul controlului, înregistrării consumurilor ori pentru executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii constituie contravenţie în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 lei.”

Echipele de control au descoperit că furturile sunt săvârşite prin diverse metode: ocolirea apometrelor, branşarea ilegală la reţeaua de distribuţie, un alt branşament în afara celui contorizat, etc. Sunt considerate consumuri clandestine şi cele în care consumul se face prin: ruperea sigiliilor, demontarea contorului, montarea inversă, by-pass la contor sau orice altă modalitate de sustragere a consumului fără a fi înregistrat în aparatura de măsură. Acţiunile de verificare a abonaţilor se desfăşoară periodic, fiind examinate gospodăriile individuale, dar şi agenţii economici, atât din Câmpulung, cât şi din localităţile limitrofe, unde Edilul furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare, la Schitu Goleşti, Valea Mare Pravăţ, Lereşti, Bughea de Sus şi Bughea de Jos.

Permanent, se urmăreşte diminuarea furturilor prin intensificarea controalelor şi creşterea numărului de echipe de verificare. În cazurile în care se constată un consum fraudulos de apă sau distrugeri ori dereglări intenţionate ale componentelor sistemului public de alimentare cu apă şi canalizare, Edilul CGA SA are dreptul să desfiinţeze branşamentele sau racordurile realizate fără obţinerea acordurilor legale şi să sesizeze autorităţile competente. De asemenea, pentru situaţiile de consum clandestin, prejudiciul adus societăţii se stabileşte conform Ordinului 29/N/1993 al MLPAT – Ordin pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei şi a energiei termice la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici, facturându-se 120 metri cubi/lunar (consum pompă cu jet continuu, conform Normativului), aplicate pe o perioadă de maxim 36 de luni anterioare depistării.

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!